35.2 C
București
luni, august 8, 2022

Fonduri Europene – Noile granturi IMM. Ministru: Nu tăiem fondurile – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, miercuri, cum vor fi bugetate granturile de investiții pentru firmele mici și mijlocii de la Acțiunea 4.1.1-POC și granturile de capital de lucru de la Acțiunea 4.1.2-POC, ministrul Marcel Boloș, dând asigurări că nu se taie bugetele de la Măsura 1 și Măsura 2 de capital de lucru stabilite prin OUG 61/2022.

Mulți dintre antreprenorii care au văzut comunicatul MIPE privind această decizie asupra Acțiunii 4.1.2-POC au remarcat că bugetele menționate sunt de fapt la jumătatea celor cuprinse în OUG 61/2022, respectiv 50 de milioane de euro la Măsura 1 și 250 milioane euro la Măsura 2...

El a explicat că bugetul care apare în comunicatul MIPE, de 150 de milioane de euro pentru cele două măsuri cumulate de capital de lucru se referă doar la fondurile europene din Programul Operațional Competitivitate.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, miercuri, cum vor fi bugetate granturile de investiții pentru firmele mici și mijlocii de la Acțiunea 4.1.1-POC și granturile de capital de lucru de la Acțiunea 4.1.2-POC, ministrul Marcel Boloș, dând asigurări că nu se taie bugetele de la Măsura 1 și Măsura 2 de capital de lucru stabilite prin OUG 61/2022.

La noile granturi de capital de lucru, de la Măsurile 1 și 2 din anul 2022, destinate fermierilor și antreprenorilor din sectorul agro-alimentar, Comitetul de monitorizare pentru Programul Operațional Competitivitate a decis:

  • a) microgranturi pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare, în valoare de 5.000 de euro, sub formă de sumă forfetară. Alocare: 25.000.000 euro FEDR-REACT EU.
  • b) granturi pentru capital de lucru pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi suma de 120.000 euro. Alocare: 125.000.000 euro FEDR-REACT EU.

Mulți dintre antreprenorii care au văzut comunicatul MIPE privind această decizie asupra Acțiunii 4.1.2-POC au remarcat că bugetele menționate sunt de fapt la jumătatea celor cuprinse în OUG 61/2022, respectiv 50 de milioane de euro la Măsura 1 și 250 milioane euro la Măsura 2.

Contactat miercuri de StartupCafe.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat asigurări că nu se înjumătățește bugetul schemei de granturi de capital de lucru. „Nu tăiem fondurile” -a spus Marcel Boloș.

El a explicat că bugetul care apare în comunicatul MIPE, de 150 de milioane de euro pentru cele două măsuri cumulate de capital de lucru se referă doar la fondurile europene din Programul Operațional Competitivitate. Acești bani sunt disponibili în prezent la Axa 4 a programului, din care se realizează Acțiunea 4.12-POC, adică schema de capital de lucru.

Restul de încă 150 de milioane de euro provin acum din bugetul de stat, dar MIPE vrea să-i deconteze și pe aceștia din fonduri europene. Pentru asta există fondurile UE disponibile în axele 1 și 2 ale POC, dar acelti bani urmează să fie trecuți la axa 4, iar asta se va putea face după fazarea proiectelor în derulare la axele 1 și 2, pentru ca finațarea acestor proiecte neterminate să se continue din următoarea perioadă de programare, 2021-2027. Cei de la MIPE mai așteaptă aprobări de la Comisia Europeană în acest sens.

Acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru s-a avut în vedere pe tot lanțul de producție primară, prelucrare și desfacere pentru IMM-urile din domeniile de activitate al industriei alimentare precum și a sectorului agroalimentar care a fost afectat în întregime de pandemia de COVID, pentru a nu exista discriminări. „Cheltuielile aferente producției primare agricole sunt suportate din cofinanțarea bugetului de stat ca urmare a posibilității de a deconta de la Comisia Europeană un procent de 100% cheltuieli eligibile din fondurile alocate FEDR” – a precizat MIPE.

Citește articolul integral aici

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!