30.1 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Fonduri Europene – Noile promisiuni de la guvernanți pentru antreprenori: ajutoare de stat și scutiri de taxe 2022 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Mai e destul până la anul super-electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri în România, dar partidele de la putere, PSD, PNL, UDMR, au lansat luni noi promisiuni pentru populație, inclusiv pentru antreprenori, sub forma unui PDF colorat.

Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori: schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane...

Mai e destul până la anul super-electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri în România, dar partidele de la putere, PSD, PNL, UDMR, au lansat luni noi promisiuni pentru populație, inclusiv pentru antreprenori, sub forma unui PDF colorat.

Promisiuni pe partea de finanțări:

  1. Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014, începând cu luna mai 2022, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Finanţelor.
  2. Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori: schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie, doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României. Aprox. 4.000 de benficiari. Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.
  3. Granturi  pentru IMM-uri, de max. 400.000 de euro/firmă, pentru capital de lucru. Sprijinul va fi acordat IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Seamănă cu Măsura 2 şi poate fi finanţată din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), un program destinat măsurilor sociale, de fapt. Buget alocat măsurii (propunere): cel puțin 300 milioane de euro.
  4. Ajutor de șomaj tehnic și Kurzarbeit până la 31 decembrie 2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsuri aplicabile de către Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul european SURE.
  5. În agricultură, sprijin pentru procesarea producţiei. Buget estimat: 200 de milioane EUR. Sursa de finanţare: buget de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii.
  6. Amânarea ratelor la credite persoane fizice şi firme, pe o perioadă de 12 luni. Circa 15 miliarde de lei, reprezentând rate de capital şi dobânzi, vor fi amânate. Număr estimat de beneficiari: 50.000 de persoane fizice şi juridice.

Promisiuni pe partea de taxe:

  1. Firmele vor putea crește voluntar salariul minim cu 200 de lei, iar statul va acorda o scutire de taxe, de la 1 iunie 2022.
  2. Zero taxe pe salariul minim – aceasta este o măsură propusă de mai mult timp de către cei de la USR (opoziție).
  3. Salariul minim în agricultură şi industria alimentară va crește la 3.000 de lei brut (ca în construcţii, unde se aplică și anumite scutiri de taxe pe salarii).  

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!