10 C
București
luni, martie 27, 2023

Fonduri Europene – Plăți de 240 de milioane de euro în conturile fermierilor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Bani europeni și sume de la bugetul de stat în cuantum de 240 de milioane de euro au ajuns în conturile fermierilor în ultimele două luni.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a efectuat plăți în valoare totală de aproximativ 240 de milioane de euro (239.611.184 euro), către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală, potrivit unui comunica remis vineri, 9 decembrie presei.

Conform sursei citate, din suma totală plătită, în perioada 16 octombrie – 08 decembrie 2022, 201.495.964 de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene, restul de 38.115.219 euro fiind fonduri alocate din bugetul de stat.

Bani europeni și sume de la bugetul de stat în cuantum de 240 de milioane de euro au ajuns în conturile fermierilor în ultimele două luni.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a efectuat plăți în valoare totală de aproximativ 240 de milioane de euro (239.611.184 euro), către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală, potrivit unui comunica remis vineri, 9 decembrie presei. Conform sursei citate, din suma totală plătită, în perioada 16 octombrie – 08 decembrie 2022, 201.495.964 de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene, restul de 38.115.219 euro fiind fonduri alocate din bugetul de stat.

”Sumele plătite de Agenție beneficiarilor PNDR provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR în cuantum de 194,4 milioane de euro (194.429.663 euro) și din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene – EURI, respectiv suma de 7 milioane de euro (7.066.301 euro). Precizăm că plățile efectuate cuprind atât finanțarea pentru proiectele de investiții, cât și plățile directe și compensatorii pentru mediu și climă (măsura este delegată la APIA pentru plățile în avans și tranșa finală n.r)”, se arată în documentul citat.

AFIR mai menționează că fondurile publice nerambursabile sunt plătite ca urmare a cererilor de plată primite de la beneficiarii publici și privați ai Programului Național de Dezvoltare Rurală, în conformitate cu contractele de finanțare încheiate, după ce au fost verificate și autorizate la plată de AFIR.

”AFIR va efectua plăți în continuare pe măsură ce primește cererile de plată trimise de către beneficiari”, a mai arătat agenția de finanțare.

Reamintim că George Chiriță, directorul AFIR,  a făcut joi, 8 decembrie, un bilanț al cererile pe care agenția le-a gestionat, în exercițiul financiar 2014-2023, adică peste 109.000 de cereri care au fost depuse de fermieri și alți beneficiari pentru accesarea fondurilor europene de investiții.

”Când am spus expertiza și experiența AFIR, vorbesc despre faptul că, numai pentru PNDR 2014-2023, AFIR a gestionat peste 109.000 de cereri de finanțare– adică solicitări de finanțare conforme depuse de tot atâția fermieri, procesatori sau autorități locale, care au fost verificate cerere cu cerere. Dintre acestea, peste 72.000 de cereri au fost selectate pentru finanțare și au fost ulterior contractate – ceea ce înseamnă tot atâtea afaceri dezvoltate în mediul rural sau servicii publice și infrastructură rurală dezvoltată cu bani europeni. La acestea se adaugă și contractele pentru proiectele depuse în perioada de tranziție 2021-2022”, a punctat șeful AFIR.

Absorbție de 73% a fondurilor europene 

Potrivit șefului AFIR, în total agenția a plătit în perioada 2014-2023, 9,3 miliarde euro sumă achitată beneficiarilor de investiții din mediul rural – o absorbție a fondurilor de peste 73%.

”În acest context, suntem gata pentru a face performanță și în implementarea PNS, susținând astfel efortul pe care MADR l-a făcut (și) în ceea ce privește aprobarea PNS. Felicitări încă o dată Ministerului Agriculturii și Autorității de Management, iar viitorilor beneficiari ai Programului – partenerii noștri în implementarea PNS, le transmitem ca îi așteptam și le stăm la dispoziție și în viitoarea perioada de programare”, a conchis George Chiriță.

Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici:

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!