4.4 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Fonduri Europene – Prezență slabă la fondurile UE pentru eficiență energetică: Firmele s-au speriat de condițiile grele și au lăsat granturi POIM de sute de milioane EUR nesolicitate – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Deși au fost prelungite de două ori, sesiunile de înscrieri la fondurile POIM, în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru energie regenerabilă și eficiență energetică în firme, nu au prea avut succes, potențialii solicitanți lăsând neconsumate granturi de ordinul sutelor de milioane de euro din fonduri europene și de la buget.

Vorbim despre finanțările lansate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE, prin care firmele românești din mai toate domeniile puteau primi fonduri europene de câte 50.000-500.000 de euro pentru a-și cumpăra panouri fotovoltaice, turbine eoliene...

În perioada 11 octombrie - 24 noiembrie 2022, firmele românești din diverse domenii au depus în sistemul de granturi IMM Recover 717 proiecte, în total, la cele 6 apeluri deschise în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, pentru eficiență energetică și energie din surse regenerabile.

Deși au fost prelungite de două ori, sesiunile de înscrieri la fondurile POIM, în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru energie regenerabilă și eficiență energetică în firme, nu au prea avut succes, potențialii solicitanți lăsând neconsumate granturi de ordinul sutelor de milioane de euro din fonduri europene și de la buget.

Vorbim despre finanțările lansate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE, prin care firmele românești din mai toate domeniile puteau primi fonduri europene de câte 50.000-500.000 de euro pentru a-și cumpăra panouri fotovoltaice, turbine eoliene, utilaje „verzi” și pentru a-și reabilita termic clădirile de producție.

În perioada 11 octombrie – 24 noiembrie 2022, firmele românești din diverse domenii au depus în sistemul de granturi IMM Recover  717 proiecte, în total, la cele 6 apeluri deschise în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, pentru eficiență energetică și energie din surse regenerabile.

La unul dintre apeluri, cel de ajutor de stat pentru reabilitare termică a clădirilor, rezervat firmelor din industria alimentară și domeniul fabricării băuturilor (clasa CAEN 10, 11), nu a aplicat nicio companie.

Dacă toți solicitanți ar fi cerut suma maximă (500.000 euro pentru ajutorul de stat sau 200.000 euro pentru ajutorul de minimis), proiectele ar însuma 327 de milioane de euro. Așadar cel puțin 173 de milioane de euro au rămas nesolicitați, din bugetul total al apelurilor. România riscă să piardă definitiv acești bani, prin dezangajare, pentru că provind din perioada de programare 2014-2020 și trebuie cheltuiți până la finalul anului 2023.

Și asta după ce apelurile de proiecte au fost prelungite de 2 ori deja până s-au închis joi, 24 noiembrie.

Situația proiectelor depuse de firme la granturile POIM 2022:

  • POIM – Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri – 56 proiecte depuse. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 500.000 de euro, ar totaliza 28 de milioane de euro.
  • POIM – Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri – clasa CAEN 10, 11(parțial)- zero solicitanți.
  • POIM – Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile – 375 proiecte. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 500.000 de euro, ar totaliza 187,5 milioane de euro.
  • POIM – Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile – clasa CAEN 10, 11 (parțial) – 68 proiecte. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 500.000 de euro, ar totaliza 34 de milioane de euro.
  • POIM – Măsuri de ajutor de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile- 184 proiecte. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 200.000 de euro, ar totaliza 36,8 milioane de euro.
  • POIM – Măsuri de ajutor de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile – clasa CAEN 10, 11 (parțial) – 34 proiecte. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 200.000 de euro, ar totaliza 6,8 milioane de euro.

Cerințe prea dificile în ghidurile POIM de eficiență energetică și energie regenerabilă

StartupCafe.ro a stat de vorbă cu consultanți pentru accesare de fonduri europene, care s-au plâns în primul rând de ghidurile complicate elaborate de Autoritatea de Management al POIM, din subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Principalele piedici pentru antreprenori și consultanți:

  • Potrivit unui consultamt, exista posibilitatea să adapteze ghidurile la posibilitățile firmelor mici și mijlocii și să mai elimine din condițiile impuse, dar AM POIM „a mers pe tipologia proiectelor POIM clasice, care sunt foarte complicate”, în condițiile în care, tradițional, autoritățile publice sunt beneficiarii programului de infrastructură majoră.  
  • Un alt element care le-a îngreunat misiunea consultanților și antreprenorilor a fost faptul că de data aceasta au fost incluse în faza de depunere a proiectelor toate documentele necesare la contractare. Pentru IMM-uri ar fi fost mai convenabil ca documentele pentru contractare să fie depuse ulterior, după înscrieri și selecție, în faza de contractare propriu-zisă. De obicei, să pregătești contractarea durează cam o săptămână. A fost nevoie de tot felul de documente, precum certificate de atestare fiscală și caziere judiciare.
  • De asemenea, ceea ce a complicat situația mult a fost cerința ca solicitanții să introducă în proiectele POIM și o analiză energetică. Aceasta nu este făcută direct de consultantul pentru finanțări, ci este nevoie de experți în eficiență energetică, ingineri de specialitate. Chiar dacă sesiunile de înscrieri s-au prelumgit de 2 ori, timpul tot nu a fost suficient pentru pregătirea proiectelor, întrucât experții care fac auditurile energetice nu sunt foarte mulți pe piață și oricum sunt deja încărcați cu sarcini de lucru. Așa se face că au putut să depună proiecte consultanții care și-au pregătit din timp acorduri cu experții pe partea de energie și care i-au convins repede pe antreprenori să se decidă pentru accesarea fondurilor europene.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!