12.2 C
București
vineri, mai 20, 2022

Fonduri Europene – Proiect respins: Partidele politice să piardă finanţarea de la bugetul de stat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Proiectul de lege, ce viza modificarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, ar fi eliminat orice referire legată de finanţarea partidelor din surse de la bugetul de stat.

Astfel, sursele de finanţare rămase pentru partide ar fi fost cotizaţiile membrilor, donaţiile, veniturile provenite din activităţi proprii sau împrumuturile în bani de la persoane fizice şi juridice.

Banii pe care partidele politice îi primesc de la stat ar fi urmat să fie eliminaţi din lista surselor de finanţare pentru aceste organizaţii, însă proiectul de lege care prevedea măsura a fost respins definitiv azi în Parlament și nu se va aplica.

Proiectul de lege, ce viza modificarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electoralear fi eliminat orice referire legată de finanţarea partidelor din surse de la bugetul de stat. Astfel, sursele de finanţare rămase pentru partide ar fi fost cotizaţiile membrilor, donaţiile, veniturile provenite din activităţi proprii sau împrumuturile în bani de la persoane fizice şi juridice.

Însă parlamentarii n-au fost de acord cu această propunere. Senatul a respins proiectul în iunie 2021, iar Camera Deputaților a dat azi votul decisiv de respingere. Prin urmare, documentul nu se poate aplica, pentru că și-a terminat traseul legislativ.

„Scopul legitim iniţial al legii a fost deturnat şi compromis grav. Clasa politică a înţeles subvenţionarea de la bugetul de stat ca pe o formă de parazitare pe seama finanţelor publice. Partidele politice au văzut în stat, de fapt, în vechiul sistem nereformat, un nou sponsor generos în locul vechilor sponsori privaţi, interesaţi şi adesea corupţi.

Ca dovadă, subvenţiile de la bugetul ţării nu au fost niciodată plafonate şi nici acordate conform unor criterii rezonabile. Au existat şi există în continuare cazuri când partide politice care nu au participat la alegeri au beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat, precum şi cazuri în care partide politice care nu mai aveau niciun parlamentar au continuat şi continuă să primească în mod absurd subvenţii generoase de la buget”, motivau iniţiatorii proiectului.

Conform iniţiatorilor, sumele economisite ar fi urmat să fie utilizate, de exemplu, în domeniul sănătăţii.

Sursa: Avocat.net


Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!