16.4 C
București
marți, septembrie 27, 2022

HoReCa – Engie nu mai poate livra gaze și electricitate la un preț fix… – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

"Cu privire la solicitarea unui client din industria HoReCa pentru o ofertă de energie electrică și gaze naturale, la un preț fix, garantat timp de 12 luni în perioada septembrie 2022 - august 2023, ENGIE România precizează că, pentru respectiva locație, clientul nu avea un contract în derulare cu ENGIE România, ci cu un alt furnizor.

″În august 2022, dat fiind că necesarul de finanțare curent crește, iar băncile cu care companiile deja aveau contractate linii de finanțare nu au putut răspunde în timp optim, managementul a identificat o soluție de urgență, anume contractarea de împrumuturi de la divizia financiară a acționarului Enel Group, anume Enel Finance International NV, în valoare de 250 milioane euro pentru Enel Energie și 125 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia″, se menționează în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, acționar minoritar la cei doi furnizori.

Furnizorul de gaze și electricitate Engie România, unul dintre cei mai mari din țară, nu a putut răspunde cererii unui client noncasnic din sectorul HoReCa, ce dorea electricitate și gaze la un preț fix garantat timp de un an, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanții companiei. Vezi mai jos precizări suplimentare din partea Engie.

Este vorba despre hotelul Orizont din Predeal. „Am primit o notificare de la furnizorul nostru, Engie, că nu ne poate furniza gaze începând cu 1 noiembrie, deși contractul era în derulare, nu urma să expire”, a afirmat Ionuț Șandor, managerul hotelului.

Pe de altă parte, reprezentanții Engie au arătat că respectivul client a cerut un preț fix pentru o perioadă de un an, ceea ce compania nu poate asigura.

„Referitor la solicitarea clientului persoană juridică din domeniul HoReCa, aceasta viza o ofertă de energie electrică și gaze naturale, la un preț fix, garantat timp de 12 luni în perioada septembrie 2022 – august 2023. Pe fondul volatilității ridicate a prețurilor de achiziție, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, precum și al unui deficit de volume disponibile în vederea achiziției, Engie România nu a putut prezenta către clientul respectiv o ofertă care să întrunească condițiile specificate de solicitant”, au susținut oficialii companiei.

Aceștia au arătat că aceeași situație se aplică și altor clienți, pe măsură ce contractele aflate în derulare expiră.

UPDATE Miercuri, ora 11.42 Reprezentanții Engie au transmis următoarele precizări suplimentare: 

“Cu privire la solicitarea unui client din industria HoReCa pentru o ofertă de energie electrică și gaze naturale, la un preț fix, garantat timp de 12 luni în perioada septembrie 2022 – august 2023, ENGIE România precizează că, pentru respectiva locație, clientul nu avea un contract în derulare cu ENGIE România, ci cu un alt furnizor. Astfel, ENGIE Romania nu a notificat în niciun fel acest client, ci a răspuns negativ la o solicitare de ofertă, deoarece contextul actual de piață nu permite întrunirea criteriilor solicitantului”. 

Companiile din energie au avertizat, în ultima perioadă, că vor exista probleme în piață cu asigurarea continuității în alimentare. Aceasta deoarece statul a stabilit un plafon de preț pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrică (1.300 de lei pe MWh) sub prețul pieței și sub costul achitat de furnizori.

În plus, există întârzieri de mai multe luni în decontarea diferenței dintre prețul real al energiei și cel din factura consumatorilor, ceea ce creează probleme financiare companiilor.

Profit.ro a relatat anterior că doi dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale și energie electrică din România, la care statul român deține participații minoritare, subsidiarele locale ale giganțului francez Engie și ale celui german E.ON, caută soluții pe fondul scumpirii galopante a energiei și gazelor pe piețelor angro și al obligației legale de a suporta costurile plafonării prețurilor la consumatorii finali, costuri rambursate cu întârziere și nu integral de către Guvern.

Engie România se pregătește să încheie un contract de finanțare cu grupul-mamă Engie, prin afiliații săi, potrivit unui document analizat de Profit.ro. 

Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.

La rândul său, furnizorul E.ON Energie trebuie să plăteasă dobânzi semnificativ mai mari pe două facilități de finanțare bancară contractate.

Compania a obținut deja aprobarea acționarilor pentru a încheia acte adiționale la contractele cu ING Bank și Unicredit, de majorare de la 0,3% până la maximum 1% a dobânzii la o facilitate overdraft în valoare de cel mult 993 milioane lei, respectiv de creștere de la 1,25% până la maximum 2% a dobânzii la o facilitate overdraft de cel mult 400 milioane lei și de majorare la 0,75% a comisionului la o facilitate de emitere de scrisori de garanție de maximum 1 miliard de lei. 

În plus, limita zilnică de plăți pe o facilitate de credit contractată de E.ON Energie tot de la ING Bank a fost majorată de la 350 la 400 milioane lei.

E.ON Energie este controlată indirect de către grupul german E.ON, prin E.ON România SRL, cu 68,18% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Ministerului Energiei (31,82%).

După cum a relatat Profit.ro, și Enel Energie și Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, furnizori majori de energie electrică pe piața românească, au fost nevoiți să împrumute de urgență luna trecută sute de milioane de euro de la compania-mamă din Italia.

″În august 2022, dat fiind că necesarul de finanțare curent crește, iar băncile cu care companiile deja aveau contractate linii de finanțare nu au putut răspunde în timp optim, managementul a identificat o soluție de urgență, anume contractarea de împrumuturi de la divizia financiară a acționarului Enel Group, anume Enel Finance International NV, în valoare de 250 milioane euro pentru Enel Energie și 125 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia″, se menționează în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, acționar minoritar la cei doi furnizori.

Problema de lichiditate a întregii industrii de furnizare, dar și de distribuție de energie este mai veche, după cum a relatat Profit.ro.

La începutul anului, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica SA, unde acționar principal este statul român, cu 48,8% din acțiuni, a dezvăluit că se vede obligat să contracteze anul acesta împrumuturi bancare suplimentare pe termen scurt pentru finanțarea activității curente în valoare de până la 1,5 miliarde lei, pentru care are nevoie de garanția companiei-mamă, întrucât suma menționată este mai mare decât valoarea contabilă totală a activelor Electrica Furnizare la 31 decembrie 2021, cifrată la sub 1,4 miliarde lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!