27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

HoReCa – Geoparcul Ținutul Buzăului a primit acreditarea UNESCO pentru a intra în rețeaua globală a geoparcurilor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Avem convingerea că în următorii 4 ani, până la revalidare, potențialul uriaș al județului Buzău poate fi promovat și valorificat prin intermediul parteneriatelor locale și internaționale, colaborarea cu alte geoparcuri din rețea și atragerea de finanțări”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

"Ținutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie, scrie News.ro. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților.

Ca echipă, noi vom face tot ce ne stă în putință pentru ca toate comunitățile locale din Ținut să profite la maxim de pe urma acestei oportunități”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, directorul executiv al Asociației Ținutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO.

Geoparcul Ținutul Buzăului a primit acreditarea din partea UNESCO pentru a intra în rețeaua globală a geoparcurilor. “Este un moment mult așteptat, o oportunitate foarte mare de dezvoltare și o bucurie imensă!”, afirmă președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. “Noul statut ne onorează, dar în același timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale”, subliniază Răzvan-Gabriel Popa, directorul executiv al Asociației Ținutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO. 

“Beneficiile pentru județul Buzău sunt însemnate. Comunitățile locale de pe teritoriul geoparcului au acum susținerea UNESCO în promovarea internațională și le este recunoscută la nivel mondial unicitatea elementelor naturale, a tradițiilor locale și a valorilor cultural-istorice. Avem convingerea că în următorii 4 ani, până la revalidare, potențialul uriaș al județului Buzău poate fi promovat și valorificat prin intermediul parteneriatelor locale și internaționale, colaborarea cu alte geoparcuri din rețea și atragerea de finanțări”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

“Ținutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie, scrie News.ro.

Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților. 

“Succesul de azi este rodul unei munci de echipa ce reuneste oameni din administrația judetului, mediul academic, asociații și reprezentanți ai comunităților locale. Este recunoașterea unicității zonei și a muncii tenace, entuziaste și coerente a celor ce au adaptat un program UNESCO la realitățile din Ținutul Buzăului. Acum putem spune că România are bazele unei Rețele Naționale de Geoparcuri UNESCO ce contribuie la întărirea identității locale, la dezvoltarea de noi geoparcuri și la promovarea valorilor naționale în întreaga lume”, a declarat lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu, Universitatea București și Director Geoparc “Țara Hațegului”.

Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.

“Suntem foarte bucuroși să fim martori la validarea a multe eforturi depuse de mulți oameni ai locului, atât din administrația locală, din domeniul non-profit și profesional, cât și localnici și antreprenori care ne-au fost alături și care au pus umărul la lucru – și cărora ținem să le mulțumim. Noul statut ne onorează, dar în același timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale. Ca echipă, noi vom face tot ce ne stă în putință pentru ca toate comunitățile locale din Ținut să profite la maxim de pe urma acestei oportunități”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, directorul executiv al Asociației Ținutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO.

“Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori.

Ceremonia oficială de acordare a titlului de Geoparc Internațional UNESCO pentru ”Ținutul Buzăului”  va avea loc online, în 21 aprilie.

ȘTIREA INIȚIALĂ – În cadrul unei ședințe a board-lui UNESCO s-a stabilit că Geoparcul Ținutul Buzăului să fie acreditat ca geoparc UNESCO urmând ca în 21 aprilie, în cadrul unei ședințe online, să fie prezentat celorlalte geoparcuri din rețeaua globală.

“Ținutul Buzăului a devenit oficial Geoparc Internațional UNESCO! Votul obținut astăzi ne onorează, este o recunoaștere a importanței valorilor naturale și culturale din teritoriu și ne include pe lista selectă a geoparcurilor internaționale! Mulțumesc tuturor celor ce au crezut și au luptat pentru acest proiect! Este un moment mult așteptat, o oportunitate foarte mare de dezvoltare și o bucurie imensă!”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Geoparcul Ținutul Buzăului devine astfel cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după Țara Hațegului.

La începutul lunii decembrie 2021, Comisia UNESCO s-a întâlnit la Paris pentru a discuta pe seama raportului întocmit de cei doi evaluatori UNESCO care au vizitat Ținutul Buzăului în vara anului trecut și au dat un prim vot pozitiv.

“Comisia UNESCO a decis la Paris, în urma evaluării, dacă Ținutul Buzăului va fi sau nu recomandat pentru titlul de Geoparc Internațional UNESCO. Mulți ani de lucru, de cooperare, mulți parteneri și multă pasiune. Rezultatul? Vot pozitiv! În aprilie, urmează votul final al boardului”, au scris pe Facebook, în luna decembrie, reprezentanții Asociației Ținutul Buzăului

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!