1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

HoReCa – Ministrul Finanțelor, pentru Profit.ro: Voucherele de vacanță vor putea fi folosite doar la unități turistice care nu au arierate la stat. De la 1 aprilie vor fi decontate prin sistemul eFactură – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Voucherele de vacanță primite de către angajații din sistemul public vor putea fi folosite doar la unități turistice care nu înregistrează datorii către stat mai vechi de 90 de zile... Potrivit documentului, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță, în valoare de 1.450 lei ”s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”. Astfel, având în vedere menținerea efectelor negative ale pandemiei precum și faptul că numărul cazurilor de infectați cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, ordonanța prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada ianuarie 2019 - decembrie 2020...

Voucherele de vacanță primite de către angajații din sistemul public vor putea fi folosite doar la unități turistice care nu înregistrează datorii către stat mai vechi de 90 de zile, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Ordonanța pregătită la nivelul guvernului prevede și decontarea acestor vouchere prin sistemul eFactură, de la 1 aprilie.

În 2021, statul nu a acordat vouchere de vacanță angajaților din sistemul public, dar a prelungit valabilitatea celor emise anterior. Sistemul eFacură a fost lansat în noiembrie, dar este în prezent opțional. De la 1 iulie ar urma să devină obligatorie pentru achizițiile publice, în tranzacțiile dintre companii și instituții de stat (B2G-business to government), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse oficiale. În actualul context, termenul ar putea fi devansat.

“O să avem o ordonanță cu vocherele de vacanță. Se vor consuma la unități (turistice, n.r.) care nu au arierate, datorii către stat, mai vechi de 90 de zile. Decontarea acestor vouchere se va face prin sistemul eFactură de la 1 aprilie”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Potrivit unei ordonanțe de urgență discutate, în urmă cu o săptămână, în primă lectură de Guvern, voucherele de vacanță vor fi acordate inclusiv în anul 2026, iar valabilitatea celor emise în 2019 și 2020 va fi prelungită până la finalul anului viitor.

Potrivit documentului, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță, în valoare de 1.450 lei ”s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”.

”Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei Covid-19 asupra sectorului turistic, cetățenii români posesori de vouchere de vacanță achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creșterea numărului de solicitări de autorizare a unităților de cazare. La nivel național, creșterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenți”, arată Guvernul.

Astfel, având în vedere menținerea efectelor negative ale pandemiei precum și faptul că numărul cazurilor de infectați cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, ordonanța prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2022”.

În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic.

Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanță în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinație în bugetul aprobat pe fiecare an in parte.

”Măsura menținerii acordării voucherelor de vacanță, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalității, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activității structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și/sau alimentație publică sau a restrângerii circulației persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, mai arată Executivul. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!