1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

HoReCa – PROFIT NEWS TV Trio-ul din Apuseni a finalizat studiul pentru drumul care leagă Bihor și Cluj cu Platoul Padiș. Bolojan: Îl finanțăm cu banii de turism – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

"Trio-ul din Apuseni", format din Consiliile Județene Alba, Bihor și Cluj, a finalizat studiul de fezabilitate pentru tronsonul de 10 kilometri care leagă județele Cluj și Bihor cu Platoul Padiș, o investiție de circa 108 milioane de lei +TVA. Pentru prima direcție a proiectului, care prevede modernizarea drumului Padiș - Ic Ponor, care face legătura între județele Cluj și Bihor, s-a finalizat studiul de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiției fiind de 108.299.891,32 lei, cu TVA, bani care vor proveni prin programul POR 2021 - 2027, axa Turism. „Am finalizat studiul de fezabilitate al drumului de legătură către platoul Padiș dinspre Cluj și dinspre Bihor, un drum de 10 km, iar acest proiect urmează să îl derulăm începând de anul acesta...

“Trio-ul din Apuseni”, format din Consiliile Județene Alba, Bihor și Cluj, a finalizat studiul de fezabilitate pentru tronsonul de 10 kilometri care leagă județele Cluj și Bihor cu Platoul Padiș, o investiție de circa 108 milioane de lei +TVA. Alte două proiecte sunt în desfășurare. 

Pe lângă crearea acestui drum montan, întreg proiectul pus pe masă prevede însă și alte două direcții, una fiind legată de amenajarea unor zone de camping, de belvedere sau acces mai bun în peșterile din zona Platoul Padiș, iar cealaltă are în vedere impunerea unei discipline în construcțiile care se desfășoară în locația respectivă.

„Este necesară impunerea unei discipline în construcții în așa fel încât zonele să nu mai fie siluite datorită unor construcții care se fac fără niciun fel de regulă, care nu respectă niciun fel de norme de urbanism, care sunt total diferite unele de altele, dar nu generează un aspect unitar, tipic pentru construcțiile din zona respectivă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și fostul primar al orașului Oradea.

Pentru prima direcție a proiectului, care prevede modernizarea drumului Padiș – Ic Ponor, care face legătura între județele Cluj și Bihor, s-a finalizat studiul de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiției fiind de 108.299.891,32 lei, cu TVA, bani care vor proveni prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism. 

„Am finalizat studiul de fezabilitate al drumului de legătură către platoul Padiș dinspre Cluj și dinspre Bihor, un drum de 10 km, iar acest proiect urmează să îl derulăm începând de anul acesta. Ne propunem să-l finanțăm din banii pentru dezvoltarea turismului și vom demara procedura de licitație pentru proiectare și execuție în așa fel încât de anul viitor să înceapă lucrările efective”, a anunțat Ilie Bolojan.

De asemenea, coaliția pentru Munții Apuseni are în lucru un alt „braț” al acestui drum care face legătura spre localitatea Gârda de Sus din județul Alba.

„În această perioadă trebuie să clarificam cu cei doi parteneri, Consiliul Județean Cluj și Alba partea de granițe pentru a putea să suportăm fiecare o cotă parte în funcție de teritoriul care ne este afectat de acel drum. Prin accese suplimentare se va putea ajunge din toate cele trei direcții în zona platoului Munților Apuseni”, mai spune președintele Consiliului Județean Bihor.

Un alt proiect important pe lista consiliilor este legat de punerea în valoare a reliefului carstic și de protejarea peșterilor. Mai exact, lucrează la un proiect care prevede camping-uri în zona Platoul Padiș, toalete, perimetre de parcare, trasee pietonale și de mountain bike etc. 

„Lucrăm ca în peșterile vizitabile să existe elemente de protecție și sisteme de depunere a deșeurilor. Am proiectat deja niște containere semi-îngropate care să reziste și la vandalizări din partea animalelor sălbatice”, adaugă acesta.

Desfășurarea proiectelor are însă o problemă legată de lipsa unui plan de management pentru Platoul Padiș, ceea ce împiedică accesarea finanțărilor care prevăd protejarea mediului înconjurător.

„Sunt niște linii importante de finanțare. Dar pentru că cei de la Parcul Natural Apuseni nu și-au finalizat planul de management, nu suntem eligibili. Ne vom duce în alte zone. Vom finanța însă aceste lucrări din banii de turism”, continuă Ilie Bolojan, care consideră că în următorii ani Platoul Padiș va oferi condiții mult mai bune pentru campare și vizitarea zonei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!