6.8 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

HoReCa – PROFIT NEWS TV Turismul românesc își așteaptă revenirea. Traian Bădulescu, ANAT: Dacă pandemia va trece anul acesta, probabil că din 2023 se va vedea redresarea industriei. Unde și-au petrecut românii vacanța în străinătate – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Unde și-au petrecut românii vacanța în străinătate: City break-uri Europa (Atena, Paris, Praga, Roma, Barcelona etc.) – 10.000 turiști Alte destinații europene (Franța, Spania, Portugalia, Austria) – 5.000 turiști Destinații exotice (Zanzibar, Republica Dominicană, Maldive, Sri Lanka, Kenya, America Latină) – 5.000 turiști Bulgaria (stațiuni montane) – 5.000 turiști Egipt (Sharm El Sheikh, Hurghada) – 5.000 turiști Dubai – 3.000 turiști Turcia (Istanbul, Antalya, Capadocia) – 3.000 turiști Croaziere (Caraibe, Oceanul Indian etc.) – 1000 turiști Malta – 500 turiști Tunisia – 500 turiști Iordania – 300 turiști Prețurile la vacanțe s-au majorat cu circa 15% față de anul 2019, pe fondul creșterii inflației și a scumpirilor din sectorul energetic, aspect care însă „nu a deranjat turiștii”.

Deși va dura câțiva ani până ca industria turismului să ajungă la nivelul din 2019, Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), estimează că, dacă pandemia se va apropia de final în 2022, din 2023 se va vedea o revenire a turismului românesc.

„Estimăm câțiva ani până va fi o revenire la nivelul de dinainte de pandemie. Probabil că 2022 va fi la nivelul anului 2021, care a fost totuși mai bun decât 2020. Sezonul estival va fi destul de bun în acest an. Deja au început rezervările în sistemul early booking atât pentru litoralul românesc, cât și pentru destinațiile tradiționale externe, precum Grecia sau Turcia. Dacă pandemia va trece în 2022, probabil că din 2023 se va vedea revenirea”, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Traian Bădulescu. 

De Sărbătorile de iarnă din 2021, românii nu s-au dat în lături de la vacanțe, ci dimpotrivă. Atât stațiunile locale, cât și destinațiile externe au atras zeci de mii de turiști români. 

„Românii nu au fost mai rezervați. Practic au ales orice destinație cu restricții mai mici unde au putut ajunge și unde la întoarcere nu au fost nevoiți să stea în carantină”, susține purtătorul de cuvânt al ANAT. 

Zone precum Valea Prahovei, Predeal sau Poiana Brașov au atras un total de 20.000 de turiști de sărbători, în timp ce, în stațiunile balneare, circa 25.000 de oameni și-au petrecut vacanța de iarnă, potrivit datelor ANAT.

România a fost la înălțime ca de obicei, mult mai bine ca anul precedent, dar nu la nivelul lui 2019. Oricum față de anul trecut s-a simțit o creștere mai ales începând cu 7 decembrie, când s-au mai eliminat din restricții și la structurile de cazare a început să fie acceptat certificatul verde extins, adică, în afara dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, s-au acceptat și testele PCR sau antigen. Imediat, peste noapte, s-a simțit o creștere a rezervărilor pentru România, cu 30%”, a explicat Traian Bădulescu.

De asemenea și destinațiile externe au atras foarte mulți turiști de sărbători, Egiptul fiind pe primul loc în preferințele românilor. Circa 5.000 de români au ales să-și petreacă vacanța de iarnă în Egipt

Unde și-au petrecut românii vacanța în străinătate:

 • City break-uri Europa (Atena, Paris, Praga, Roma, Barcelona etc.) – 10.000 turiști
 • Alte destinații europene (Franța, Spania, Portugalia, Austria) – 5.000 turiști
 • Destinații exotice (Zanzibar, Republica Dominicană, Maldive, Sri Lanka, Kenya, America Latină) – 5.000 turiști 
 • Bulgaria (stațiuni montane) – 5.000 turiști
 • Egipt (Sharm El Sheikh, Hurghada) – 5.000 turiști
 • Dubai – 3.000 turiști
 • Turcia (Istanbul, Antalya, Capadocia) – 3.000 turiști
 • Croaziere (Caraibe, Oceanul Indian etc.) – 1000 turiști
 • Malta – 500 turiști
 • Tunisia – 500 turiști
 • Iordania – 300 turiști

Prețurile la vacanțe s-au majorat cu circa 15% față de anul 2019, pe fondul creșterii inflației și a scumpirilor din sectorul energetic, aspect care însă „nu a deranjat turiștii”. 

„Dacă ne uităm în jur, peste tot au crescut prețurile. Dar hotelierii nu au crescut enorm prețurile. În general media în acest an a fost de circa 15% față de acum un an și jumătate. Acest aspect nu a deranjat totuși turiștii. A fost, practic, o ajustare a tarifelor”, mai spune Traian Bădulescu. 

În primul an al pandemiei industria turismului a fost la limita supraviețuirii, cu pierderi catastrofale, de ordinul sutelor milioanelor de lei, relevă datele centralizate de Profit.ro. Jumătate dintre agențiile de turism, circa 1.700, au raportat în 2020 pierderi totale de 183 de milioane de lei. 

Pentru a veni în sprijinul industriei de turism, Guvernul a anunțat la finalul anului trecut că voucherele de vacanță, în cuantum de 1.450 lei, se vor acorda până la data de 31 decembrie 2026. 

”Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetățenii români posesori de vouchere de vacanță achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creșterea numărului de solicitări de autorizare a unităților de cazare. La nivel național, creșterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenți”, se arată în Expunerea de motive. 

Decizia Guvernului vine la scurt timp după ce operatorii din turism s-au plâns că în 2021 s-a resimțit lipsa voucherelor de vacanță, chiar dacă anul per ansamblu a fost mai bun decât 2020.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!