2.6 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022

HoReCa – STUDIU: Cetăţenii aleg litoralul bulgăresc în principal pentru preţurile mai avantajoase – Sinteza

6 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Desigur, există exemple de situaţii excepţionale în ceea ce priveşte preţurile mari întâlnite în acest sezon la mare în România, care s-au viralizat rapid în mediul online (taxarea amplăsarii unui cearceaf pe o plajă privată din Mamaia - 200 RON...

In Sunny Beach, preţurile la un hotel de 4 stele cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive, pentru perioada menţionată mai sus, încep de la 561 euro şi se termină la 1309 euro, în funcţie de hotelul ales.

În Nisipurile de Aur, varianta de staţiune animată mai apropiată de graniţa cu România, preţurile pentru perioada menţionată mai sus, pentru un hotel de 4 stele, încep de la 548 euro şi ajung până la 1404 euro.

Autorităţile din Bulgaria au anunţat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu intenţionează să introducă absolut nicio restricţie în acest sezon estival, conform unui comunicat remis redacţiei. Este normal ca turiştii să se intereseze în privinţa acestui aspect, iar rezervările decurg, la ora actuală, în mod normal.

„Sezonul estival a început pentru Bulgaria promiţător, cu un trend pozitiv pe partea de rezervări. Însă, momentan, există o încetinire a rezervărilor, probabil din cauza aspectelor economice şi a incertitudinilor. Este posibil ca această scădere să se recupereze în august, care, de obicei, este o lună de vârf. Există premise ca 2022 să fie similar anului 2021 doar dacă august se va păstra puternic. Altfel, probabil că numărul turiştilor va scădea”, subliniază Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Potrivit sursei citate, ca în fiecare an, predomină familiile cu copii care preferă hotelurile bune, care au investit în calitate. De exemplu, lanţul HVD a lansat chiar la începutul pandemiei, în 2020, celebrul hotel Reina del Mar, care oferă de atunci servicii de calitate ridicată în mod constant şi este, ca atare, extrem de căutat de către turişti.

Consultanţii Travel Planner recomandă turiştilor care doresc vacanţe de calitate la jumătate de preţ sau chiar şi mai ieftine, luna septembrie, mai ales că vremea va fi foarte bună, conform prognozelor, aceasta putând fi numită a patra lună a verii. Din păcate, în special pentru familiile cu copii, un impediment este acela că şcoala începe pe 5 septembrie.

Cea mai mare cerere şi cele mai mari preţuri pentru litoralul bulgăresc sunt la finalul lunii iulie – începutul lunii august. După 5-6 august există mai multă disponibilitate şi oferte mai bune.

Travel Planner recomandă familiilor cu copii dar şi turiştilor afectaţi de inflaţie şi de creşterea generală a preţurilor, perioada 25 august – 4 septembrie pentru petrecerea concediilor. După 5 septembrie turiştii pot găsi vacanţe cu până la jumătate din preţul unei vacanţe în plin sezon, subliniază sursa citată.

Numărul turiştilor germani a scăzut considerabil, lăsând un gol asupra gradului de ocupare pe litoralul bulgăresc. Turoperatori germani au anulat multe curse charter, în special pentru nordul litoralului vecin (aeroportul Varna), din cauza contextului geopolitic actual. Gradul de ocupare nu a putut fi umplut mult de români, deoarece nici hotelierii bulgari nu pot scădea tarifele prea mult din cauza inflaţiei astfel încât să renteze.

Comparatie preţuri 2022 pe litoralul românesc vs. preţuri 2022 pe litoralul bulgăresc

Sezonul cald 2022 a debutat cu o relaxare intens aşteptată în sectorul turismului, luând în considerare ultimii ani petrecuţi sub restricţii şi limitări în vreme de pandemie. Dorinţa oamenilor de a pleca în vacanţă, de a se relaxa, de a fi din nou împreună alături de cei dragi în alt loc decât acasă este evidentă, însă litoralul românesc pare să fie surprins într-o postură nepregătită, spre deosebire de vecinii bulgari, care se pot lăuda cu un grad de ocupare vizibil mai mare în rândul hotelurilor.

Desigur, există exemple de situaţii excepţionale în ceea ce priveşte preţurile mari întâlnite în acest sezon la mare în România, care s-au viralizat rapid în mediul online (taxarea amplăsarii unui cearceaf pe o plajă privată din Mamaia – 200 RON, o ciorbă într-un anumit local – 70 RON etc.) însă acestea nu reliefează o medie reală a preţurilor, dictate de altfel de o întreagă serie de factori. Unii hotelieri spun că nu au mărit preţurile faţă de anul trecut, alţii spun că au fost constrânşi de creşterea preţurilor la alimente, la utilităţi şi la alte servicii, însă cert este că turiştii remarcă diferenţe notabile şi ezită, mai mult ca în alţi ani, să rezerve o vacanţă fără prea multe calcule înainte.

Luând în considerare că în momentul de faţă sunt încă foarte mulţi români care nu au decis unde anume să-şi petreacă vacanţa la mare, ne-am gândit că o comparaţie cât mai reală şi obiectivă a preţurilor din 2022 la servicii turistice pe litoralul românesc versus cele de pe litoralul bulgăresc ar putea fi de folos celor care vor să-şi petreacă vacanţa la malul Mării Negre, cât mai aproape de casă.

Consultanţii Travel Planner au realizat un sondaj în rândurile propriilor turişti. Românii aleg litoralul bulgăresc datorită proximităţii faţă de România, serviciilor all inclusive dar în principal pentru preţurile mult mai avantajoase, subliniază sursa citată.

Marele avantaj este acela că litoralul din România şi cel din Bulgaria sunt destinaţiile cele mai apropiate de casă pentru turiştii români dornici să-şi petreacă vacanţa la mare. Litoralul românesc se întinde pe circa 245 de kilometri lungime, având avantajul de a găzdui şi Delta Dunării, care ocupă mai bine de jumătate din lungimea totală (163 de kilometri), până în apropiere de Năvodari. Vecinii bulgari sunt însă ceva mai avantajaţi din punct de vedere al numărului de kilometri, zona de coastă măsurând circa 370 km în lungime.

Am ales să comparăm staţiunile Mamaia şi Sunny Beach, amândouă fiind considerate cele mai animate staţiuni de pe litoralul românesc, respectiv cel bulgăresc. Dacă românii stau mai bine la capitolul animaţie pe timp de noapte, cluburi şi distracţie, vecinii bulgari sunt totuşi foarte bine pregătiţi la capitolul hoteluri cu regim de cazare all inclusive, care s-au dovedit a fi mult mai rentabile din punct de vedere al costurilor totale alocate unei vacanţe. Mai mult, all inclusive este şi varianta de cazare preferată a familiilor cu copii, care-şi doresc mai multă comoditate şi alte servicii precum animaţie pentru cei mici, chiar în locul în care sunt cazaţi.

Litoralul românesc are în jur de 40 de hoteluri cu regim de cazare all inclusive, însă acest număr este incomparabil mai mic faţă de oferta bulgarilor.

Pentru simularea unor exemple de preţuri, consultanţii Travel Planner au ales perioada 15-21 august (de luni până duminică – 6 nopţi de cazare) pentru doi adulţi şi un copil cu vârsta de 4 ani. Preţurile exemplificate au fost simulate la mijlocul lunii iulie, nu au un caracter static şi sunt informative, aşadar acestea pot suferi modificări, chiar şi de la o zi la alta, în fiecare dintre cele două destinaţii.

În Mamaia, preţurile la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus, pentru perioada menţionată mai sus, încep de la 577 de euro şi se termină la peste 2000 euro, desigur, în funcţie de notorietatea hotelului ales.

In Sunny Beach, preţurile la un hotel de 4 stele cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive, pentru perioada menţionată mai sus, încep de la 561 euro şi se termină la 1309 euro, în funcţie de hotelul ales.

În Nisipurile de Aur, varianta de staţiune animată mai apropiată de graniţa cu România, preţurile pentru perioada menţionată mai sus, pentru un hotel de 4 stele, încep de la 548 euro şi ajung până la 1404 euro.

În Eforie Nord, preţurile pentru aceeaşi perioadă şi număr de turişti menţionate mai sus pornesc de la 600 euro şi ajung până la 2000 euro la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus.

În Neptun, preţurile pornesc de la 450 euro şi ajung undeva chiar şi la 1300 euro la hoteluri de 3 stele, cu mic dejun inclus.

În Vama Veche se remarcă preţuri începând cu 350 euro şi până la 750 euro, la proprietăţi de 3 şi 4 stele (cele mai multe pensiuni/vile, nu hoteluri), nu toate cu mic dejun inclus.

În Albena, cea mai apropiată staţiune mare a vecinilor bulgari de graniţa cu România, preţurile pentru perioada menţionată mai sus, în ceea ce priveşte cazarea unei familii de 2 adulţi cu 1 copil de 4 ani, pornesc de la 789 euro şi se opresc la 1635 euro, toate variantele de hoteluri fiind cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive.

În Obzor, staţiune localizată în sudul litoralului bulgăresc, preţurile pornesc de la 740 euro şi ajung la 1819 euro la hoteluri de 4 stele cu all inclusive, pentru aceleaşi date şi număr de persoane, iar tot aici vei găsi şi unul dintre cele mai bune hoteluri de 5 stele ale vecinilor bulgari, Reina del Mar. Reina del Mar, care face parte din renumitul lanţ hotelier HVD (alături de Clubhotel Miramar Obzor, Viva Club Nisipurile de Aur şi Club Bor Sunny Beach) oferă servicii all inclusive premium, un centru SPA, o piscină exterioara încălzită, cazare în camere spaţioase, dar şi posibilitatea de cazare în vile cu piscină privată.

În Balchik, preţurile pornesc de la 823 euro şi ajung la 1347 euro, la hoteluri de 4 stele, tot cu regim de cazare all inclusive.

Aşadar, este cert faptul că o vacanţă pe litoralul bulgăresc devine indiscutabil mai rentabilă pentru cei care doresc servicii all inclusive, deci cu toate mesele incluse, însă totodată mai confortabilă pentru seniori sau pentru cei care călătoresc alături de copii, având la hotel toate aceste servicii atât de necesare unei experienţe plăcute, subliniază sursa citată.

Preţuri parcare 2022 litoral România vs litoral Bulgaria

Începând cu 2021, parcarea în Mamaia are un sistem diferit de taxare în ceea ce priveşte cele aproximativ 7000 de locuri de parcare publice, cu plată. Conform noului regulament, taxa de parcare pentru zona 0 este de 4 lei/oră, ceea ce înseamnă că un turist care parchează pe un astfel de loc este nevoit să plătească peste 90 de lei pentru 24 ore de parcare. Dacă eşti cazat la un hotel din Mamaia care nu-ţi poate asigura loc de parcare chiar la cazare, e posibil să fii nevoit să parchezi în această zonă.

Pe de altă parte, în staţiunile din sudul litoralului românesc, lucrurile par să stea puţin mai bine la capitolul preţuri parcare. În staţiuni precum Venus, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora sau Saturn, taxa de parcare este de 3 lei/oră şi 15 lei/zi, însă recent a fost adoptat un proiect care vizează suspendarea plăţii acestor tarife până la sfârşitul sezonului estival.

La vecinii bulgari, preturile la parcări în 2022 stau cam aşa:

Parcarea în Albena este împărţită în 4 zone de culori diferite: în zona galbenă poţi parca gratuit, in timp ce în zonele portocalie, albastră şi verde trebuie să achiţi o taxă. În zona verde sunt cele mai mari preţuri, dat fiind faptul că este cea mai apropiată de plajă (20 leva/zi în plin sezon). Parcarea în Nisipurile de Aur are un sistem diferit de taxare: la hoteluri, tariful de parcare la exterior este între 10-15 leva/zi, însă la anumite hoteluri aceasta poate fi şi de 20 leva/zi/maşină. Există şi varianta parcărilor subterane, ceva mai scumpe (între 20-30 leva/zi), dar şi parcarea din staţiune, în zona albastră (în jur de 2 leva/oră, prin aplicaţie). În Sunny Beach, parcarea presupune spaţii mai generoase comparativ cu alte staţiuni şi în general costă între 10-15 leva/zi la hoteluri, în jur de 3 leva/oră în staţiune şi aproximativ 15-20 leva pentru o zi de staţionare într-o parcare publică din staţiune.

Preţuri la plajă 2022 litoral România vs litoral Bulgaria

Un subiect intens dezbătut inclusiv în aceste zile este şi cel al închirierii şezlongurilor de la Marea Neagră, căci nu sunt puţini cei care spun că preţurile pe litoralul românesc la acest capitol sunt destul de ridicate. Desigur, şi în acest caz, preţul este discutabil, căci variază de la un operator la altul, de la o zonă la alta, dar şi de la o zi a săptămânii la alta.

Spre exemplu, în Mamaia Nord, unii turişti au plătit în luna iulie pe un şezlong simplu 30 de lei în timpul săptămânii şi 40 de lei în weekend, în timp ce alţii au plătit în zone mai pretenţios amenajate pe un pat-leagăn cu saltea de spumă cu memorie 100 lei în timpul săptămânii şi chiar şi 200 lei în weekend. Aşadar, depinde foarte mult şi de zona în care alegi să te aşezi.

În Vama Veche, pe un segment de plajă bine întreţinut, un şezlong costă în plin sezon 50 de lei, în timp ce în staţiuni precum Costineşti sau Eforie Nord, preţurile şezlongurilor pot varia între 25 şi 40 lei în funcţie de zi, loc şi perioadă.

În primul rând, pe litoralul bulgăresc, multe hoteluri includ şezlongurile în preţul de cazare.

În Albena, dacă eşti cazat în staţiune, beneficiezi de 2 şezlonguri şi o umbrelă gratuite, dintre cele localizate începând cu rândul 3. Daca vrei şezlonguri mai aproape de mare, le poţi închiria pentru suma de 7 leva/unitate, ceea ce înseamnă că vei da pe un şezlong în jur de 18 lei. În Nisipurile de Aur, un şezlong costă în jur de 10 leva, adică aproximativ 25 de lei. Pentru douăşezlonguri şi o umbrelă ar trebui să plăteşti în jur de 25 leva. În Sunny Beach, cea mai animată staţiune de pe litoralul bulgăresc, preţurile la şezlonguri variază între 10 şi 20 de leva, în funcţie de zona în care alegi să stai. Există şi beach baruri cu aspect mai pretenţios şi preţuri ridicate, precum Kikki Beach, însă şi locuri în care găseşti preturi rezonabile. Totuşi, multe dintre hotelurile localizate în prima linie pe litoralul bulgăresc asigură oaspeţilor şi segment de plajă privată, amenajată cu şezlonguri şi umbrele gratuite.

Preţuri restaurante 2022 litoral România vs litoral Bulgaria

Ambele destinaţii de pe litoralul Mării Negre se pot lăuda cu restaurante bune, însa şi la acest capitol, vecinii bulgari stau ceva mai bine pentru că în primul rând au mai multe restaurante, dar şi un meniu ceva mai variat în unele cazuri, poate şi pentru că se bucură de o piaţă de peşte provenit din Marea Neagră mai dezvoltată. Astfel, e destul de greu să nu găseşti în meniurile restaurantelor bulgăreşti midii sau calcan. Există restaurante bune cu specific pescăresc şi pe litoralul românesc, atât în zonele Constanţa, Olimp, cât şi în alte staţiuni de la malul mării, însă pentru că sunt puţine, le vei găsi destul de aglomerate în plin sezon.

Pe de altă parte, se remarcă locuri mai pretenţioase, unele dintre acestea în zona Mamaia, unde turiştii au semnalat preţuri piperate precum un şniţel de pui – 80 lei sau o supă – 70 lei. Chiar şi în Vama Veche există restaurante cu preţuri ceva mai ridicate, însă nota finală depinde foarte mult şi de profilul/notorietatea localului la care alegi să iei masa, dar în definitiv şi de ceea ce alegi să mănânci. La unele restaurante de tip „împinge tava”, chiar şi în Mamaia, se găsesc meniuri cu 2 feluri de mâncare la preţuri rezonabile (35-40 lei).

La vecinii bulgari, un exemplu de meniu al unui restaurant cu specific pescăresc poate fi cel de la Ferma de midii Dalboka, localizată destul de aproape de graniţa cu România, unde preţurile pentru sezonul 2022 sunt următoarele: salată de icre – 9 leva (23 lei), ciorbă de midii – 9 leva (23 lei), midii natur – 12 leva (30 lei), calcan 250 grame – 40 leva (100 lei).

Unii dintre turiştii români abia întorşi din concediul petrecut în Sunny Beach spun că au plătit la un restaurant localizat în zona de faleză în jur de 30 leva (75 lei) pentru două feluri de mâncare (ciorbă şi fel principal – musaca), sos, focaccia şi apă plată. Restaurantele din Nessebar sunt, de asemenea, printre preferatele românilor, alături de cele din Varna, considerate de altfel unele dintre cele mai bune astfel de localuri din întreaga Bulgarie.

„Este limpede că ambele destinaţii de litoral au un potenţial turistic fantastic, însă dacă ar fi să ne raportăm exclusiv la partea de litoral românesc, aceasta încă nu este exploatată aşa cum trebuie, iar acest lucru se vede şi se simte, chiar şi în momentul de faţă, când ne uităm la cifre şi la ezitarea oamenilor de a-şi petrece vacanţele aici. Bulgarii, pe de altă parte, deşi au la rândul lor unele creşteri de preţuri în 2022, au ce oferi de aceşti bani, lucru care se reflectă totuşi în gradul de ocupare a hotelurilor şi în dorinţa românilor de a reveni pe litoralul vecin. Este o realitate că în Bulgaria atât costul traiului de zi cu zi, cât şi veniturile, sunt mai mici decât în România”, conchide Sebastian Constantinescu, se mai arată în comunicat.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!