26 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

HoReCa – Vacanță – Guvernul începe lupta pentru turiști străini CONFIRMARE – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Operatorii din turism vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, un sejur turistic sau circuit de cel puțin patru nopți de cazare în țară...

Sprijinul financiar de la bugetul de stat va fi acordat astfel: 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România; suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele patru, în cadrul aceluiași sejur sau circuit turistic.

În februarie, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anunțat la Ora de Profit.ro că Guvernul vrea să stimuleze balanța comercială în turism prin acordarea de prime pentru agențiile care aduc turiști străini, urmând să lanseze, încă din acest an, un program în acest sens și prin care, de exemplu, statul să suporte contravaloarea a jumătate din costul primei nopți de cazare al unui turist străin, dacă acesta rămâne în țară minimum 4 nopți.

Operatorii din turism vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, un sejur turistic sau circuit de cel puțin patru nopți de cazare în țară, prevede un proiect privind schema de ajutor de minimis publicat redactat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

“Incomingul este deosebit de important, fiind o activitate de export pentru țară, prin contribuția de valută adusă în România de către vizitatorii străini. Din acest motiv, lansăm spre consultare publică schema de minimis care va contribui la repoziționarea noastră, ca destinație competitivă. Concret, cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea acestor pachete turistice vor fi decontate parțial cu fonduri de la bugetul de stat. Inițiativa va facilita activitatea economică a mediului privat, aspect ce se traduce în atragerea turiștilor străini, în creșterea încasărilor provenite din turism și, prin urmare, în creșterea contribuției turismului în PIB”, a declarat ministrul de resort, Constantin-Daniel Cadariu.

Sprijinul financiar de la bugetul de stat va fi acordat astfel: 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România; suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele patru, în cadrul aceluiași sejur sau circuit turistic.

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării și până la 31 decembrie 2023, este de maximum 20 de milioane de lei, în limita creditelor bugetare și de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 1.200 (agenții de turism organizatoare care pot derula turism de incoming), iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exclusiv digital, prin intermediul unei noi aplicații informatice.

În februarie, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anunțat la Ora de Profit.ro că Guvernul vrea să stimuleze balanța comercială în turism prin acordarea de prime pentru agențiile care aduc turiști străini, urmând să lanseze, încă din acest an, un program în acest sens și prin care, de exemplu, statul să suporte contravaloarea a jumătate din costul primei nopți de cazare al unui turist străin, dacă acesta rămâne în țară minimum 4 nopți.

“Am constatat, din raportările de la Institutul Național de Statistică, că, în cursul anului 2021, balanța comercială a României nu arată bine deloc, avem un deficit comercial de peste 20 miliarde euro, adică un deficit lunar de peste 1,5 miliarde euro. Una din explicații poate fi, spre exemplu, și faptul că promovarea externă – și în general în domeniul economic, și în ce înseamnă turism – nu s-a putut face. În 2020, multe din târguri nu s-au ținut, în 2021, din păcate, predecesorul meu la minister a blocat participarea la astfel de târguri.

Ministerul, acum, și-a propus să privească turistul străin ca un export de servicii turistice. Și atunci avem în vedere demararea unui program care să vină în sprijinul agenților economici, să-i stimuleze să se intereseze să aducă mai mulți turiști străini, cei care să aducă valută în țară. Pentru asta vom avea discuții cu ei, vom vedea soluția cea mai bună”, a spus ministrul, adăugând că poate exemplifica o astfel de soluție – fără ca aceasta să fie neapărat forma finală – printr-o formulă în care statul să achite jumătate din costul aferent primei nopți de cazare pentru un turist străin, cu condiția ca acel turist străin să stea minimum 4 nopți la destinația respectivă.

Autoritățile vor ca sistemul să fie aplicat chiar din acest an, posibil chiar până la începerea sezonului estival.

CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism

 

CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism

Ministrul anunță totodată ce se va întâmpla în acest an cu plajele lărgite de pe litoral și punctează și faptul că în România multe pârtii de schi au fost amenajate în locuri improprii, și în acest sens fiind pregătit un plan,

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!