4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Imobiliare – A început scăderea pieței imobiliare din Ungaria – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pe baza indicelui prețurilor locuințelor de la Banca Centrală, prețurile locuințelor au crescut cu 24,8% în ritm anual în al doilea trimestru din 2022, în medie națională, ceea ce, în termeni nominali, reprezintă cea mai mare rată de creștere a prețurilor măsurată în actualul ciclu de 9 ani al pieței imobiliare.

În termeni reali, adică în comparație cu creșterea câștigurilor medii, se situează deja sub nivelul maxim.În Budapesta, prețurile locuințelor au crescut cu 20,4% într-un an.

Pe baza datelor preliminare, se așteaptă ca creșterea anuală a prețurilor locuințelor în termeni reali să încetinească semnificativ în al treilea trimestru din 2022, de la 12,8% în al doilea trimestru la 1,7%, potrivit MNB.

Creditarea imobiliară din Ungaria se sufocă din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, cererea pe piața imobiliară este în scădere din cauza crizei economice, tot mai mulți oameni nu-și permit să cumpere o locuință, mai ales cei care nu au dreptul la ajutor de stat. În același timp, oferta este și ea în scădere. Creșterea drastică a prețurilor s-a oprit și ea, arată un raport al Băncii Centrale a Ungariei, citat de publicația HVG.

În prima jumătate a anului 2022, piața imobiliară a atins vârful ciclului său multianual în contextul unui mediu macroeconomic favorabil. Deja în al treilea trimestru, există mai multe semne că a avut loc o redresare pe piața imobiliară internă, potrivit raportului privind piața imobiliară al Magyar Nemzeti Bank (MNB). „Întoarcerea” înseamnă, de fapt, că a început scăderea pieței imobiliare, cererea se restrânge, oferta se reduce, iar numărul de tranzacții scade, scrie G4Media.ro.

Pe baza indicelui prețurilor locuințelor de la Banca Centrală, prețurile locuințelor au crescut cu 24,8% în ritm anual în al doilea trimestru din 2022, în medie națională, ceea ce, în termeni nominali, reprezintă cea mai mare rată de creștere a prețurilor măsurată în actualul ciclu de 9 ani al pieței imobiliare. În termeni reali, adică în comparație cu creșterea câștigurilor medii, se situează deja sub nivelul maxim.În Budapesta, prețurile locuințelor au crescut cu 20,4% într-un an.

Pe baza datelor preliminare, se așteaptă ca creșterea anuală a prețurilor locuințelor în termeni reali să încetinească semnificativ în al treilea trimestru din 2022, de la 12,8% în al doilea trimestru la 1,7%, potrivit MNB.

Creditele pentru locuințe se sufocă

În trimestrul al treilea din 2022, în paralel cu scăderea cererii, numărul de tranzacții a scăzut cu 22,6% în ritm anual, potrivit estimării MNB, în cadrul căreia scăderea a fost de 34,2% în septembrie.

În al doilea trimestru din 2022, instituțiile de credit au încheiat un volum record de contracte de credite pentru locuințe. Ulterior, în septembrie, producția a scăzut cu 38% în ritm anual. În septembrie, în cadrul declinului emisiunilor noi de credite pentru locuințe, au existat diferențe mari în ceea ce privește scopul împrumuturilor – a declarat Sándor Winkler, principalul analist economic al Magyar Nemzeti Bank, la conferința de presă de prezentare a raportului. În timp ce volumul împrumuturilor emise pentru achiziționarea și construcția de locuințe noi nu a scăzut atât de mult, volumul emis pentru achiziționarea de locuințe second-hand a fost cu 50% mai mic decât în anul precedent.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!