FacebookTwitterLinkedIn

Conform studiului de piață trimestrial al companiei de consultanță imobiliară The Concept, în trimestrul 4 din 2022, prețul mediu al locuințelor în cifre relative, ajustat cu inflația, a scăzut cu 6,5%. 

“Deși în cifre absolute, prețul mediu a crescut față de același trimestru al anului precedent cu 8,8%, inflația de 16,4% a erodat valoarea de piață medie a imobilelor, astfel că, în valori relative, putem spune că locuințele s-au ieftinit”, spun autorii raportului.

De asemenea, și în valoarea ajustată cu evoluția salariului mediu, prețul mediu al locuințelor în România a scăzut cu 4,1% în trimestrul 4 al anului 2022 în raport cu trimestrul anterior.  “Dacă îl raportăm la anul 2008, vârful ciclului anterior, ajustat cu evoluția salariului mediu, prețul mediu pe metru pătrat al locuințelor a scăzut cu 60,3% în comparație cu 2008, și, de asemenea, a scăzut cu 14,3% în comparație cu 2014, nivelul de minim de la care a pornit noul ciclu imobiliar în care ne aflăm acum”, se spune în studiu.

Cele mai accesibile locuințe din România dintre orașele mari sunt în continuare în București, Indicele Puterii de cumpărare indicând un raport de 1,62 pentru T4 2022, o valoare de 2,5 ori mai mică decât în 2008, urmate îndeaproape de Timișoara (I.P.C. 1,66). Trecând de Brașov și Constanța, (I.P.C. 2,09, respectiv 2,05), ajungem la orașul cel mai scump din acest punct de vedere, Cluj-Napoca, ce înregistrează o valoare de 2,44 a indicelui, mai mică totuși de 1,6 ori decât în 2008.

“Pe ciclul imobiliar curent, ne aflăm într-un moment de tumult care poate da, pe termen scurt și pe anumite categorii de piață, o corecție temporară. Deja se întâmplă asta dacă luăm în calcul prețurile ajustate cu inflația, dar mai important este ceea ce probabil se va întâmpla la capătul acestei perioade de corecții. Scenariul cel mai probabil mai departe este cel al unei creșteri explozive a pieței, similară poate doar cu creșterea din perioada 2004-2008 care a dus prețurile și numărul de tranzacții la nivel record față de începutul perioadei”, a spus Daniel Tudor, CEO The Concept.

În ce privește randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare la garsoniere, acesta a crescut în majoritatea orașelor mari în T4 2022, ajungând la valori între 4% în Cluj, respectiv 6,67% în București. Apartamentele cu două camere, aduc și ele, de asemenea, un randament crescut, în majoritatea orașelor mari, ajungând la valori între 4,16% în Cluj, respectiv 6,07% în București. Datele care au dat concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza informațiilor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro.