FacebookTwitterLinkedIn

ANSVSA a anunţat, sâmbătă, că a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost descoperit focarul primar.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, ferma cu peste 44.400 de curcani aparţine aceluiaşi agent economic. În plus, se vorbește și de o suspiciune de gripă la o altă fermă cu 113.000 de păsări.

„Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleaşi mijloace de transport pentru furaje şi aceleaşi mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor”, a anunțat ANSVSA.

În prezent, în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

„Nicio pasăre de curte şi niciun mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploataţiile din zonele de restricţie, fără autorizarea autorităţii competente”, a mai transmis ANSVSA.

Instituţia a precizat că, sâmbătă, a apărut o nouă suspiciune de prezenţă a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalităţi peste limita tehnologică.