FacebookTwitterLinkedIn

În raportul său trimestrial, prezentat luni, Banca Națională a României (BNR) estimează că inflația va continua să crească ușor pe termen scurt, după care se va micșora gradual.

BNR estimează că pentru luna decembrie inflația va atinge un maxim de 16,3%, pentru ca în septembrie 2024 aceasta să se reducă la aproximativ 4%.

Mugur Isărescu a declarat că economia României va înregistra în 2023 doar o încetinire a creșterii și nu o recesiune, așa cum estimează Comisia Europeană că se va întâmpla în cazul majorității statelor din zona euro.

Mugur Isărescu: „În ceea ce privește efectele războiului din Ucraina, am adoptat o poziție, spunem noi, ușor pozitivă, nu optimistă. Ele se vor resorbi treptat, nu vedem înrăutățiri masive.

La prețurile materiilor prime, avem datele care să ne arate o anumită stabilizare a cotațiilor. Blocajele lanțurilor globale de valoare adăugată le vedem într-o disipare treptată a sincopelor, situația epidemiologică – nu avem date care să ne confirme o resurgență a infecțiilor COVID, iar mixul de politici macroeconomice este pozitiv.

Am lucrat până acum bine cu guvernul, vedem o continuare a normalizării politicii monetare”, conform RRA.  

Mugur Isărescu a mai precizat că dobânzile nu sunt foarte mari la noi comparativ cu alte state, leul fiind una dintre cele mai stabile monede din regiune, pentru că dacă și deprecierea monedei naționale ar fi adus presiuni inflaționiste, situația creșterii prețurilor ar fi fost mult mai dificilă, așa se întâmplă în Ungaria.