FacebookTwitterLinkedIn

CA Immo și-a vândut portofoliul de clădiri de birouri din România, compus din șapte proprietăți de clasă A, situate în București, către Pavăl Holding, care a preluat și echipa de management. Tranzacția este estimată a se ridica la aproximativ 377 milioane de euro. Grupul deținut de frații Pavăl devine astfel cel de-al doilea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri de pe piața locală, după Globalworth. Compania globală de consultanță CBRE a consiliat vânzătorul în această tranzacție.

“Aceasta este ce mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România, fiind și cea mai mare investiție realizată de o companie 100% românească. Portofoliul CA Immo, pe care l-am reprezentat cu servicii complete, este unul extrem de solid, (…) cu un mix impecabil de chiriași internaționali și naționali, clădiri cu o locație strategică și o rată de retenție excepțională”, a precizat Laura Dumea-Bencze, Director Investment Properties, CBRE România.

Potrivit raportului CA Immo din această vară, valoarea portofoliului din România era evaluat la 389 milioane de euro. Portofoliul din România al CA Immo este compus din șapte clădiri de birouri care beneficiază de o rată de ocupare excelentă, toate situate în zone principale ale Bucureștiului, cu o suprafață totală închiriabilă (GLA) de aproximativ 165.000 mp: Bucharest Business Park (26.700 mp), Campus 6.1 (22.700 mp), Europe House (16.400 mp), Opera Center I (11.900 mp), Opera Center II (3.500 mp), Orhideea Towers (37.000 mp) și Riverplace (47.000 mp).

CA Immo, listat la bursa din Austria, este unul dintre cei mai importanți proprietari imobiliari de pe piața locală și a vândut întregul portofoliu de active imobiliare din România ca parte a procesului continuu de rotație a capitalului. 

Tranzacția face parte dintr-un pipeline record de tranzacții al CBRE România pentru 2022, cu o valoare de peste 1 miliard de euro și active din toate segmentele imobiliare comerciale. Potrivit lui Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties la CBRE România, compania a lucrat la peste 50% din cele mai importante tranzacții de investment din acest an. 

În ciuda numeroaselor provocări cu care se confruntă industria imobiliară locală, piața românească rămâne foarte solidă, iar interesul investitorilor internaționali, regionali și locali se menține la un nivel constant.

În primele nouă luni ale anului 2022, pe piața de investiții din România au fost încheiate tranzacții cu un volum total de 650 milioane de euro, cu 16% mai mult față de aceeași perioadă din 2021, potrivit celor mai recente date de la CBRE Research.

Se estimează că până la sfârșitul anului 2022, volumul total al tranzacțiilor va ajunge la 1,2 miliarde de euro, cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut.