Numărul retailerilor internaționali care au ales să implementeze și să consolideze hub-uri logistice în țara noastră se află pe un trend ascendent, iar 2022 va atinge cel mai mare record din istorie pentru segmentul industrial, potrivit CBRE România, liderul pieței de consultanță imobiliară.
În primele nouă luni ale anului, în România s-au închiriat 868.000 mp de spații industriale și logistice, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului 2021 și peste suprafața totală închiriată pe parcursul întregului an precedent.
De asemenea, activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile și renegocierile, a reprezentat 82% din totalul tranzacțiilor, procentul ridicat confirmând interesul chiriașilor pentru spații noi, fie existente, fie construite special pentru aceștia. Cea mai solicitată regiune a țării rămâne Bucureștiul, cu 63% din totalul activității de închiriere, urmat la distanță semnificativă de regiunea de Sud, care înregistrează 20% din suprafața închiriată în acest interval.
România rămâne cea mai competitivă piață din regiune privind costul ocupațional, dar chiriile spațiilor logistice sunt estimate să crească, spun analiștii de la CBRE. Chiar și în contextul acestei creșteri, nivelul chiriilor din România se preconizează să rămână sub nivelul țărilor din regiune. Chiria solicitată în parcuri logistice s-a menținut la aceeași valoare pe tot parcursul anului, respectiv la 3,90 euro/mp/lună.
”Există un interes deosebit din partea retailerilor internaționali pentru implementarea și consolidarea centrelor logistice din țara noastră. Vedem potențial semnificativ în industria de producție, prețurile terenurilor cu PUZ-uri industriale sunt încă competitive, dezvoltatorii au multă experiență, forță de muncă bine calificată și scheme competitive de ajutor de stat. Suntem încă deficitari la infrastructură, dar următorii ani pot rezolva acest aspect”, spune Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics în cadrul CBRE România.
Cele mai mari tranzacții ale anului au fost două preînchirieri de peste 80.000 mp închiriabili, care au avut loc în primul și al treilea trimestru al anului. Prima tranzacție a fost semnată pentru închirierea unui spațiu în regiunea de Sud a țării, iar cea de-a doua tranzacție s-a încheiat pentru un proiect care urmează să fie dezvoltat în București.
În total, stocul industrial modern din România a ajuns la 6,12 milioane mp la sfârșitul trimestrului III din acest an, jumătate din acesta fiind situat în București și proximitățile sale. Noile livrări de la începutul anului au reprezentat aproape jumătate de milion de mp inaugurați la nivelul întregii țări, din care 110.300 mp în trimestrul III al acestui an.
La sfârșitul trimestrului trei, aproximativ 562.000 mp industriali și logistici erau în construcție la nivel national și se preconizează a fi livrați până la sfârșitul anului 2023. Proiecțiile sunt optimiste și, având în vedere exclusiv viitoarele livrări, fără a include proiectele planificate cu aceeași dată estimată de finalizare care nu au fost demarate încă, stocul modern va ajunge rapid la 6,7 milioane mp. În termen de un an, pragul de 7,0 milioane mp poate fi depășit cu ușurință, estimează analiștii CBRE.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).