În premieră în România, Delgaz Grid a realizat testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%).
Proiectul 20HyGrid a debutat în noiembrie 2022 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Pentru acest proces, instalaţiile de utilizare ale clienţilor casnici şi elementele componente ale sistemului de distribuţie nu au fost modificate. În prima etapă au fost efectuate teste, în mediu controlat, în poligonul de lucrări practice al centrului de instruire profesională de la Mediaş, pe o minireţea de distribuţie, cu conducte atât din polietilenă cât şi din oţel, la care au fost racordate şi testate o mare varietate de aparate de utilizare existente, care se vor regăsi în casele clienţilor. Aparatele testate (atât de tehnologie nouă, cât şi veche), au fost puse la dispoziţie de producătorii acestora şi acoperă circa 80% din piaţa de profil din România. În etapele următoare, a fost testat modul de funcţionare a amestecului în locuinţe ale clienţilor din localităţile Dârlos, jud. Sibiu, şi Gorneşti, jud. Mureş. Rezultatele demonstrează că amestecul de gaze naturale şi 20%hidrogen (şi chiar cu ponderi peste această valoare), poate fi folosit în deplină siguranţă ca soluţie pe termen mediu pentru decarbonarea parţială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale reţelelor respectiv ale instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor. Totodată, în laboratorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (partener al proiectului) s-au realizat teste cu amestecuri cu 30% şi 35% H₂, pe şapte modele de centrale termice în condensare, de la producători diferiţi, rezultatele demonstrând faptul că funcţionează fără nicio problemă tehnică. Echipa de proiect condusă de dr. ing. Cristian Călin este formată din Viorel Oprea, Mihnea Bloj, Bogdan Sebeni şi Ioana Halmi.
Testarea funcţionării reţelei de gaze naturale şi a aparatelor de utilizare cu amestec 20% hidrogen şi 80% gaze naturale.
Rezultatele vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte şi pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere şi a hranei. Totodată, aceste rezultate vor fi puse la dispoziţia instituţiilor abilitate într-un raport, ca suport pentru elaborarea legislaţiei secundare şi a normelor tehnice.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.businessmagazin.ro).