FacebookTwitterLinkedIn

Foto credit: Facebook/Vest Trans Rail

Bulmarket Group din Bulgaria a achiziționat compania feroviară românească Vest Trans Rail. Valoarea tranzacției se ridică la 17 milioane de euro, iar contractul preliminar a fost deja semnat.

Compania bulgară, parte a grupului de firme Bulmarket cu activități de comercializare a carburanților, portuare, producție biodiesel, fabrici de ulei, producție GPL, a semnat un contract preliminar cu reprezentanții Vest Trans Rail în vederea achiziționării operatorului feroviar român, a informat Camera de Comerț Bulgaro-Română, citând un articol publicat de Capital.bg.

Potrivit informațiilor oferite în spațiul public, tranzacția se ridică la 17 milioane de euro, iar conform contractului preliminar, inițial, Bulmarket Group va achiziționa 80% din compania controlată în prezent de către Ion Garoșeanu, fostul director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, restul de 20 de procente va fi cedat în 2023.

Stanko Stankov, fondatorul Bulmarket Group, speră ca tranzacția să fie finalizată până în luna decembrie 2022.

De asemenea, Camera de Comerţ Româno-Bulgară subliniază că prin această achiziţie grupul bulgar își dorește să deţină 10% din piaţa feroviară din România în următorii 3-5 ani.

Contactaţi telefonic de Forbes România, reprezentanţii Vest Trans Rail nu au vrut să comenteze informația, precizând că vor oferi un răspuns dacă vom trimite și o solicitare pe adresa de email a companiei.

Bulmarket Group activează pe piața feroviară locală prin intermediul United Railways, o subsidiară a grupului bulgar, ce și-a început activitatea în România în a doua jumătate a anului trecut. Operatorul are cinci locomotive și deține o cotă de piață de 0,8-1%.

Vest Trans Rail este un operator de transport feroviar cu capital privat 100% românesc. Compania este prezentă pe piața transportului feroviar din anul 2010 și deține peste 30 de locomotive și 890 de vagoane. În ultimii cinci ani, operatorul feroviar a transportat peste șapte milioane de tone de marfă. Printre sectoarele pentru care compania transportă marfă se regăsesc: construcții, agricol, petrol și gaze, lemn și metal.

În 2021, compania Vest Trans Rail a raportat o cifră de afaceri ce depășește 85,6 milioane de lei, în creștere ușoară, cu nouă procente, față de cea raportată în anul anterior. În ceea ce privește profitul net, acesta a scăzut în 2021 față de 2020 cu 22 de procente, ajungând la 1,9 milioane de lei.

Ştire în curs de actualizare