28.2 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Imobiliare – Cum a remodelat conflictul din Ucraina piețele petroliere globale – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Invazia Ucrainei de către Rusia a reconfigurat piața mondială de petrol, furnizorii africani intervenind pentru a satisface cererea europeană, iar Moscova, afectată de sancțiunile occidentale, apelând din ce în ce mai mult la transferuri riscante de la navă la navă pentru a-și duce țițeiul în Asia.

Exporturile rusești au revenit la nivelurile de dinaintea invaziei în aprilie, potrivit datelor de la Agenția Internațională pentru Energie cu sediul la Paris, iar prețurile petrolului s-au stabilizat în jurul valorii de 110 de dolari după ce au atins un maxim din ultimii 14 ani de peste 139 de dolari pe baril în martie...

O combinație complexă de sancțiuni din SUA, UE și Marea Britanie a interzis navelor deținute sau sub pavilion rusesc să facă escale în porturi, ceea ce înseamnă că o parte din comerțul crescut cu Asia este facilitat prin transferul de la navă la navă pe mare...

Invazia Ucrainei de către Rusia a reconfigurat piața mondială de petrol, furnizorii africani intervenind pentru a satisface cererea europeană, iar Moscova, afectată de sancțiunile occidentale, apelând din ce în ce mai mult la transferuri riscante de la navă la navă pentru a-și duce țițeiul în Asia.

Revenirea acestor jucători pe piață marchează cea mai mare schimbare din partea ofertei a comerțului mondial cu petrol de când revoluția de șist din SUA a modificat forma pieței în urmă cu aproximativ un deceniu. Totodată, Reuters adaugă că Rusia va putea trece de efectele unei interdicții asupra petrolului impusă de Uniunea Europeană (UE), doar dacă Asia și China continuă să-i cumpere țițeiul.

Sancțiunile impuse Moscovei după declanșarea conflictului din Ucraina în februarie, inclusiv o interdicție de către SUA asupra importurilor de petrol, au determinat Rusia să se îndepărteze de Europa, unde țițeiul său este evitat, către clienții din India și China.

Exporturile rusești au revenit la nivelurile de dinaintea invaziei în aprilie, potrivit datelor de la Agenția Internațională pentru Energie cu sediul la Paris, iar prețurile petrolului s-au stabilizat în jurul valorii de 110 de dolari după ce au atins un maxim din ultimii 14 ani de peste 139 de dolari pe baril în martie.

Chiar dacă UE va fi de acord cu interzicerea petrolului în următoarea rundă de sancțiuni rusești, analiștii au spus că impactul ar putea fi temperat de cererea din Asia. „Dacă Occidentul nu pune presiune diplomatică asupra cumpărătorilor asiatici, nu vedem că decalajul de aprovizionare se extinde și prețurile petrolului cresc”, a spus Norbert Rücker de la agenția Julius Baer.

O combinație complexă de sancțiuni din SUA, UE și Marea Britanie a interzis navelor deținute sau sub pavilion rusesc să facă escale în porturi, ceea ce înseamnă că o parte din comerțul crescut cu Asia este facilitat prin transferul de la navă la navă pe mare, un proces costisitor în care riscul de scurgeri este mai mare. În general, fluxul de petrol rusesc către Asia prin mare a crescut cu cel puțin 50% de la începutul anului, potrivit Petro-Logistics.

Transferurile între nave, care reprezintă o mică parte din totalul comerțului maritim, s-au mutat de la coasta daneză la Marea Mediterană pentru a evita sancțiunile și protestele. „Transferurile de la navă la navă (STS) au fost obișnuite în apele daneze, la punctul de intrare în Marea Baltică”, a declarat președintele Petro-Logistics, Mark Gerber. „Acestea nu se mai întâmplă; de aici tendința STS de a crește în apele mediteraneene mai calde și mai prietenoase”.

Gerber a estimat volumele de țiței și produse rusești transferate între nave-cisternă din Mediterana la aproximativ 400.000 de barili pe zi (bpd), dintre care majoritatea merg în Asia, adăugându-se celor 2,3 milioane bpd care merg direct. În ianuarie, înainte de invazie, aproximativ 1,5 milioane bpd erau trimise direct în Asia. Volumele transportate pe mare reprezintă doar o parte din totalul exporturilor din Rusia. Inclusiv livrările de conducte, exporturile totale de țiței și produse din Rusia au crescut la puțin peste 8 milioane bpd în aprilie, înapoi la rata de dinainte de invazie.

Pentru a compensa pierderea de petrol rusesc, rafinăriile europene au apelat la importurile de țiței din Africa de Vest, care au crescut cu 17% în aprilie, comparativ cu media 2018-2021, potrivit Petro-Logistics. Datele Eikon arată, de asemenea, o creștere și indică 660.000 bpd, în mare parte din Nigeria, Angola și Camerun, sosesc în nord-vestul Europei în mai, trei încărcături de Amenam nigerian sosesc în comparație cu una din februarie. Între timp, volumele de țiței din Africa de Vest către India s-au redus aproape la jumătate, potrivit Gerber, cu 280.000 bpd livrate în aprilie de la 510.000 bpd în martie, când Delhi trece la furnizarea Rusiei.

Aprovizionarea din Africa de Nord către Europa a crescut cu 30% din martie, a spus Petro-Logistics. Dintre acestea, datele Eikon indică sosirile în nord-vestul Europei din portul egiptean Sidi Kerir, despre care analiştii spun că este probabil ţiţeiul saudit, aproape că se vor dubla faţă de martie, la peste 400.000 barili pe zi.

Statele Unite au sporit, de asemenea, aprovizionarea către Europa. Importurile europene de țiței din luna mai din SUA au crescut cu peste 15% față de luna martie, potrivit companiei de urmarire Kpler, cel mai mare ritm lunar din înregistrările sale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!