32.9 C
București
sâmbătă, august 13, 2022

Imobiliare – DECIZIE Autorizațiile de construcție vor putea fi prelungite, la cerere, cu încă 2 ani. Prelungire automată, cu 3 luni, pentru cele în curs de expirare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Autorizația de construire va putea fi prelungită cu maximum 24 de luni, înainte cu cel puțin 45 de zile de expirare, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin vot final în Camera Deputaților.

Totodată, autorizațiile care au intrat în ultmele 30 de zile de valabilitate vor fi prelungite automat cu încă 90 de zile, conform datelor analizate de Profit.ro. De ce este important: În prezent, legislația stipulează posibilitatea prelungirii autorizației de construire o singură dată, cu maximum 12 luni.

”Blocajele apărute la nivel economic – criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor, deficitul de forță de muncă în construcții la nivel național, perioadele de lock-down sau restricțiile generate de starea de urgență sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în graficele de lucrări”, arată ințiatorii modificărilor adoptate.

Autorizația de construire va putea fi prelungită cu maximum 24 de luni, înainte cu cel puțin 45 de zile de expirare, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin vot final în Camera Deputaților. Totodată, autorizațiile care au intrat în ultmele 30 de zile de valabilitate vor fi prelungite automat cu încă 90 de zile, conform datelor analizate de Profit.ro.

De ce este important: În prezent, legislația stipulează posibilitatea prelungirii autorizației de construire o singură dată, cu maximum 12 luni.

”Blocajele apărute la nivel economic – criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor, deficitul de forță de muncă în construcții la nivel național, perioadele de lock-down sau restricțiile generate de starea de urgență sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în graficele de lucrări”, arată ințiatorii modificărilor adoptate.

Având în vedere importanța sectorului construcțiilor pentru economia națională, măsura are drept scop deblocarea proiectelor de investiții publice, dar și a celor mediul privat, la fel de afectat de efectele economice ale pandemiei, mai arată inițiatorii.

Astfel, după ce au fost avizate în comisiile de specialitate, o serie de amendamente aduse legislației în vigoare au primit acum și votul final al Parlamentului, .

Noile termene

Autorizația va putea fi prelungită gratuit cu 24 de luni, cu până la 45 de zile înainte de expirare.  

Text în vigoare: ”(…) în cazul justificat în care lucrările de construcţii nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorităţii emitente prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 15 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilităţii autorizaţiei se poate acorda o singură dată şi pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni”. 

Text adoptat: ” (…) în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 45 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 luni”.

Aleșii argumentează că ”termenul de cel puțin 15 zile în care poate fi cerută prelungirea a fost mărit la 45 de zile, pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce vor veni la prelungire urmare aprobării prezentei legi”.

Totodată, pentru a se asigura tratamentul echitabil, și titularii autorizațiilor de construire care au obținut deja o prelungire de până la 12 luni vor putea obține și restul diferenței de prelungire până la 24 de luni.

Autorizațiile de construire deja prelungite în limitele legii, aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de același regim ca cel prevăzut la art. II, respectiv mai pot fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni”, este noua prevedere introdusă în lege.

De asemenea, aleșii au mai stabilit ca: ”Autorizațiile de construire care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, au mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate, se prelungesc de drept cu 90 de zile”. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!