FacebookTwitterLinkedIn

Inflaţia, birocrația și incertitudinile evoluţiilor viitoare sunt cele mai importante dificultăți cu care se confruntă IMM-urile în România, relevă noua Cartă Albă lansată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

Alte probleme sunt legate de calitatea slabă a infrastructurii, de concurența neloială, corupție și dificultățile de finanțare pentru IMM-uri.

Florin Jianu, președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: „Prima oportunitate sau ceea ce au nevoie întreprinzătorii e legat de obţinerea de granturi din fonduri europene şi, iată, de creștere cererii pe piaţa internă şi de câștigarea de noi pieţe.

Celelalte oportunităţi sunt legate de realizarea de parteneriate de afaceri, de asimilarea de noi produse, de folosirea de noi tehnologii, de sporirea exporturilor şi nu în ultimul rând de digitalizare.

Principalele nevoi de finanțare pentru IMM-uri în anul 2022, pe primul loc finanţarea stocurilor şi a capitalului de lucru, pe locul doi investiţiile în echipamente, pe locul trei dezvoltarea de noi produse, pe locul patru pregătirea angajaţilor, refinanţarea unor obligaţii financiare”, conform RRA.

Conform percepţiei IMM-urilor, cel mai mare impact negativ asupra activității îl au situația economică mondială, predictibilitatea redusă a mediului de afaceri, birocrația excesivă și pandemia care nu a fost complet depășită.