15.4 C
București
vineri, mai 20, 2022

Imobiliare – EXCLUSIV Administratorii de pensii Pilon II au pierdut aproape 2 miliarde de lei din cauza facilităților fiscale acordate angajaților din construcții – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Fondurile de pensii Pilon II, pensii obligatorii, dar administrate de societăți private, au pierdut, în ultimii trei ani, 1,92 miliarde de lei ca urmare a acordării unei facilități angajaților din construcții, în urma căreia aceștia au păstrat banii pe care, în mod obișnuit, statul îi reține din salariile brute ale angajaților și îi virează în conturile acestora, arată datele analizate de Profit.ro. Cât se vor mai scumpi locuințele? Când se vor întoarce angajații la birouri? Cum facem față valului de muncitori în construcții plecați în vestul Europei? Ce oportunități de investiții apar în momentele de tensiune, precum cel pe care îl traversează piața imobiliară? La toate aceste întrebări se va răspunde la dezbaterile PROFIT NEWS TV "Maratonul imobiliar", din 6 aprilie.

Astfel persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității în domeniul construcțiilor precum și în principalele domenii de producere a materialelor de construcții, beneficiază în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv...

"În urma intersectării informațiilor gestionate de Casa Națională de Pensii Publice, respectiv datele aferente asiguraților din sistemul public de pensii și datele din evidența participanților la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, a rezultat că în declarațiile D112 depuse de angajatori pentru perioada ianuarie 2019 - decembrie 2021 a fost raportat un număr de 750.260 de angajați în domeniul construcțiilor care se încadrează în condițiile prevăzute la art...

Fondurile de pensii Pilon II, pensii obligatorii, dar administrate de societăți private, au pierdut, în ultimii trei ani, 1,92 miliarde de lei ca urmare a acordării unei facilități angajaților din construcții, în urma căreia aceștia au păstrat banii pe care, în mod obișnuit, statul îi reține din salariile brute ale angajaților și îi virează în conturile acestora, arată datele analizate de Profit.ro.

Cât se vor mai scumpi locuințele? Când se vor întoarce angajații la birouri? Cum facem față valului de muncitori în construcții plecați în vestul Europei? Ce oportunități de investiții apar în momentele de tensiune, precum cel pe care îl traversează piața imobiliară? La toate aceste întrebări se va răspunde la dezbaterile PROFIT NEWS TV “Maratonul imobiliar”, din 6 aprilie.

De ce este important: Din 2019, pentru a păstra forța de muncă din construcții în țară, autoritățile i-au scutit pe angajați de impozitul pe venit, de contribuția la sănătate și de partea din contribuția la pensii care este direcționată către Pilonul II.

De asemenea interesant: Cum scutirea angajaților din construcții de Pilonul II este acordată în limita a 3,75%, odată cu majorarea cotei contribuției la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din 2024, angajații din construcții vor redeveni probabil, în lipsa vreunei noi modificări din partea autorităților, contributori la Pilonul II, dar cu numai 1% din salariul brut. Decizia majorării cotei redirecționate la Pilonul II din contribuția la Pilonul I, de la 3,75% în prezent la 4,75% din 2024, a fost luată recent de autorități. Salariul net nu este afectat de această schimbare.

Din informațiile Profit.ro, la nivelul Guvernului nu a fost luată, încă, o decizie dacă de la 1 ianuarie 2024 lucrătorii din construcții să redevină contributori la Pilonul II, cu doar 1%, sau scutirea de 3,75% să fie extinsă la 4,75%. 

Seria de facilități pentru sectorul construcțiilor a fost acordată de autorități începând cu ianuarie 2019, pe o perioadă de zece ani, și ar urma să expire la finalul anului 2028. Totodată, și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost prevăzut ca această facilitate să fie retrasă în 2028.

La 29 noiembrie 2018 a fost semnat un acord între Guvern și Federația Patronatelor Societăților din Construcții prin care sectorul construcțiilor se declară ca fiind sector prioritar, de importanță națională pentru economia românească, pe următorii 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2019. Acordul precizează domeniile de activitate conform codurilor CAEN, care să facă obiectul măsurilor privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor precum și condiția privind cifra de afaceri obținută de un operator economic, respectiv, ca cifra de afaceri obținută din activitatea în domeniul construcțiilor să reprezinte cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. De asemenea acordul precizează că pentru sectorul construcții se va stabili începând cu 2019 un salariu minim brut lunar de 3.000 lei.

Astfel persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității în domeniul construcțiilor precum și în principalele domenii de producere a materialelor de construcții, beneficiază în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, de scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuției sociale de sănătate precum și de reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75 puncte procentuale.

Fiecărui angajat statul îi ia la sistemul public de pensii (Pilonul I) 25% din salariul brut, din care o contribuție de 3,75 puncte procentuale este direcționată către contul persoanei respective din sistemul de pensii de stat administrat privat (Pilonul II). Astfel, contribuția la Pilonul I rămâne de 21,25%. Angajații din construcții sunt scutiți de contribuția de 3,75%.

Potrivit datelor de care dispune Casa de Pensii, au beneficiat de facilitate 750.260 de persoane care au fost angajate în construcții în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2021.

“În urma intersectării informațiilor gestionate de Casa Națională de Pensii Publice, respectiv datele aferente asiguraților din sistemul public de pensii și datele din evidența participanților la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, a rezultat că în declarațiile D112 depuse de angajatori pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2021 a fost raportat un număr de 750.260 de angajați în domeniul construcțiilor care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal care au și calitatea de participanți la Pilonul II și pentru care Casa Națională de Pensii Publice nu a calculat și virat contribuții la fondurile de pensii administrate privat pentru perioada sus-menționată”, potrivit documentului citat.

Astfel în intervalul ianuarie 2019 – decembrie 2021, pentru cei peste 750.000 de angajați din construcții ar fi trebuit virată suma de 1,92 miliarde de lei la Pilonul II, dacă aceștia nu ar fi fost scutiți.

“Prin aplicarea cotei de 3,75% asupra totalului veniturilor raportate in declarațiile D112 depuse de angajatori pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2021, aferente angajaților în domeniul construcțiilor care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, care au și calitatea de participanți la Pilonul II, a rezultat un total de 1,92 miliarde lei”, arată Ministerul Muncii.

Situația contributorilor la Pilonul II (pensii private obligatorii)

Potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), numărul total de participanți înregistrați în sistem a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanților cu contribuții virate lunar a fost de 4 milioane, în creștere cu 140.000 față de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde euro), în creștere cu 18,6% față de finele lui 2020.

Randamentul mediu ponderat al celor 7 fonduri a fost de 5,88% în 2021, ușor sub cel de 6,19% din 2020. Acest randament se traduce într-un câștig net pentru participanți în valoare de 4,5 miliarde de lei (910 milioane euro) în 2021, ușor peste câștigul de 4,4 miliarde de lei (900 milioane euro) generat în 2020. De la lansare (mai 2008) și până în prezent, fondurile de pensii de Pilon II au înregistrat un randament mediu anual de 8%, generând pentru participanți un câștig (net de toate comisioanele) în valoare totală de 21,7 miliarde de lei (4,4 miliarde euro).

Volumul total de contribuții virate în Pilonul II în 2021 a fost de 9,77 miliarde de lei (2 miliarde euro), cu 9,6% mai mare decât în 2020, evoluție explicată în principal de creșterea salariilor din economie, dar și de intrările de noi participanți în sistem. De asemenea, administratorii au efectuat în 2021 plăți către participanți și beneficiari în valoare totală de circa 278 milioane lei, cu 56% mai mare decât în 2020. Valoarea totală a plăților efectuate din Pilonul II (de la lansare și până în prezent) este de 675 milioane de lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!