2.6 C
București
joi, decembrie 5, 2024

Imobiliare – EXCLUSIV Forte Partners scoate la vânzare noul sediu Adobe în a doua parte din 2024. Tranzacția de peste 90 de milioane de euro nu îi mai are pe frații Pavăl printre favoriți – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În noiembrie 2022, când Pavăl Holding a cumpărat cu circa 90 de milioane de euro clădirea de birouri U Center 1 din cartierul bucureștean Tineretului, în care își are sediu Booking - tranzacție anunțată de Profit.ro și neconfirmată de frații Pavăl până la anunțul oficial - a fost avansată...

Dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, deținut de frații Johny și Jihad Jabra și de Geo Mărgescu, intenționează să scoată la vânzare clădirea de birouri U Center 2, viitorul sediu al gigantului american Adobe, în semestrul al doilea al anului viitor. Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii Dedeman, nu mai sunt printre favoriții la achiziția imobilului, deși au cumpărat anul trecut prima fază a complexului U Center, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

În noiembrie 2022, când Pavăl Holding a cumpărat cu circa 90 de milioane de euro clădirea de birouri U Center 1 din cartierul bucureștean Tineretului, în care își are sediu Booking – tranzacție anunțată de Profit.ro și neconfirmată de frații Pavăl până la anunțul oficial – a fost avansată, tot oficial, și posibilitatea încheierii unui parteneriat pe termen lung cu Forte Partners, iar brokerii din piața imobiliară așteptau o a doua tranzacție între acești jucători și pentru U Center 2.

Schimbarea condițiilor de piață și dificultatea gestionării portofoliului cumpărat de la CA Immo au făcut însă ca interesul Pavăl Holding pentru noi achiziții de clădiri de birouri să se diminueze, spun sursele Profit.ro din piața imobiliară.

„Noi am avut contract cu Pavăl Holding doar pentru faza 1 din U Center și nu avem nicio promisiune cu ei pentru faza 2. Am terminat acum faza 2, iar chiriașii au început să își ocupe spațiile, dar abia pe la jumătatea anului viitor vor fi toți chiriașii înăuntru. Vom analiza oportunitatea vânzării în a doua jumătate a anului viitor, când se vor muta toți chiriașii și clădirea va fi ocupată integral“, a declarat, pentru Profit.ro, Geo Mărgescu, CEO Forte Partners.

Prețul de vânzare al U Center 2 este așteptat să îl depășească pe cel al clădirii din prima fază de dezvoltare a complexului, deoarece are un subsol în plus și chirii mai mari. La acest nivel de preț, se va înscrie în topul marilor tranzacții cu clădiri de birouri din București.

Forte Partners a anunțat, în septembrie 2023, finalizarea lucrărilor de construcție la U Center 2, în suprafață totală închiriabilă de 35.000 de metri pătrați. Gigantul american Adobe, unul dintre cei mai mari producători de software din lume, își va muta aici cei peste 1.000 de angajați ai subsidiarei din România, după 16 ani petrecuți în cartierul Militari, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Adobe va ocupa circa 60% din clădire, după ce a închiriat aproximativ 20.000 de metri pătrați.

Dezvoltatorul imobiliar mai are disponibilă la închiriere o suprafață de circa 5.000 de metri pătrați în U Center 2. Întreaga zonă de retail de la parterul clădirii de birouri, în suprafață totală închiriabilă de 3.000 de metri, este ocupată, după semnarea unui contract de închiriere cu rețeaua Manufaktura The Coffee Shop Restaurant, care va inaugura în noul spațiu a opta sa locație, inclusiv o terasă exterioară în vecinătatea Parcului Tineretului.

Prima fază a complexului U Center a fost finalizată în trimestrul al treilea al anului 2021 și este închiriată integral de chiriași precum Booking Holdings, Endava, Lensa, Up România, BT, Neuroaxis și DCS plus.

Vânzarea U Center 2 este esențială pentru a balansa volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) din 2024, după ce anul acesta se profilează a fi la un minim al ultimului deceniu.

Volumul tranzacțional a scăzut brusc, cu 43%, în primul semestru al acestui an, până la 183 milioane euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Prognosticul optimist al brokerilor imobiliari, cu privire la evoluția tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în cea de-a doua parte a acestui an, se bazează pe o serie de tranzacții mari aflate în lucru, de genul @Expo și The Landmark, care, dacă se finalizează anul acesta, ar putea ridica volumul anual la peste 600 de milioane de euro, nivel oricum la jumătate față de recordul istoric atins în 2022.

Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 600 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.

Istoricul Forte Partners

Fostul coordonator al activităților imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eurisko și fondatorul brandurilor Primola și Nova Brasilia au decis în 2014 să își pună proprietățile și expertiza la comun. Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra au adunat, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de proprietăți printre care se regăsesc clădiri de birouri și o serie de spații comerciale în centrul Bucureștiului, la care se adaugă terenuri.

În septembrie 2018, la câteva săptămâni de la vânzarea complexului de birouri The Bridge către frații Pavăl, antreprenorul Ionuț Dumitrescu și partenerul său, Gabriel Marchievici, s-au retras din asociere și s-au alăturat companiei One United, controlată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Marchievici încă mai figurează cu o participație de 10% în firma prin care se dezvoltă U Center.

Astfel, frații Johny și Jihad Jabra au rămas principalul asociat al Forte Partners, restul fiind împărțite între familia directorului de construcții Stephen Burke și cea a CEO-ului, Geo Mărgescu.

Forte Partners a dezvoltat până în prezent un portofoliu de proiecte în valoare de peste 450 de milioane de euro, atât în sectorul de birouri, cât și în cel rezidențial.

Libanezii și-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio. În 2012, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.

În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 metri pătrați) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 milioane de euro.

Frații Jabra mai dețin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building (500 metri pătrați), din zona Dorobanți. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!