26 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Imobiliare – EXCLUSIV Încă o fabrică de tradiție dispare: Producție oprită după 50 de ani; Angajații – concediați; Utilajele – la vânzare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

De mai mulți ani compania este pe pierdere, așa că, din perspectiva acționarilor, este mult, mult mai avantajoasă închirierea halei, pentru că aduce un câștig garantat”, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate companiei.

Compania are o suprafață de producție de 21.000 metri pătrați, pe un teren de 4,5 hectare amplasat în fosta zonă industrială din nord-estul Clujului, cu un potențial imobiliar ridicat, pentru spații rezidențiale și comerciale.

SC Napomar SA a fost înființată în anul 1973, sub denumirea “Fabrica de mașini de rectificat”, devenind unul dintre principalii producători de profil din România.

Fabrica de mașini unelte Napomar, cu o istorie de 50 de ani, oprește producția, concediază angajații și scoate la vânzare toate echipamentele și utilajele. Hala de producție, aflată pe un teren de 4,5 hectare, într-o zonă cu un potențial imobiliar ridicat din Cluj-Napoca, va fi închiriată.

Anterior, printre principalii clienți ai companiei s-au numărat gigantul american General Electric, grupul industrial Emerson, de asemenea din SUA, și grupul spaniol Danobat.

Deciziile au fost luate acum, deja, de SIF Banat – Crișana, acționarul majoritar, și urmează doar să fie puse în practică de conducerea Napomar, relevă date analizate de Profit.ro.

“Napomar lucra doar în calitate de subcontractor, cu o producție în serii limitate, iar de la începutul pandemiei de coronavirus clienții au dispărut sau, la rândul lor, nu au mai avut cerere pentru produsele proprii. De mai mulți ani compania este pe pierdere, așa că, din perspectiva acționarilor, este mult, mult mai avantajoasă închirierea halei, pentru că aduce un câștig garantat”, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate companiei.

Napomar nu a răspuns, până acum, întrebărilor Profit.ro pe acest subiect.

Compania are o suprafață de producție de 21.000 metri pătrați, pe un teren de 4,5 hectare amplasat în fosta zonă industrială din nord-estul Clujului, cu un potențial imobiliar ridicat, pentru spații rezidențiale și comerciale.

Cele mai recente informații publice arată că Napomar avea în 2020 peste 180 de angajați, afaceri de 4,6 milioane euro și pierderi de 500.000 de euro.

De altfel, în perioada 2016-2020, compania a avut un singur an cu profit, în ceilalți patru ani raportând pierderi însumate de 12,4 milioane lei.

SC Napomar SA a fost înființată în anul 1973, sub denumirea “Fabrica de mașini de rectificat”, devenind unul dintre principalii producători de profil din România. Compania și-a extins și mai mult atât capacitățile, cât și gama de produse, dar după anul 1990 a fost obligată să se reprofileze, din cauza dispariției aproape în totalitate a pieței tradiționale, și a început să producă articolele căutate atunci pe piața internă, precum mașini de prelucrare a lemnului, hârtiei, sticlei sau piese de schimb.

În anul 2001, Napomar a înființat o companie mixtă cu grupul spaniol Danobat, iar în anii următori livra 90% din producție la export, sub formă de mașini unelte cu comandă numerică, piese și subansamble pentru echipamente de salvare marină, pentru industria energetică precum și pentru diverși beneficiari din alte domenii de activitate.

Printre principalii clienți ai companiei s-au numărat gigantul american General Electric, grupul industrial Emerson, de asemenea din SUA, și Danobat.

În 2013, Napomar anunța finalizarea unui program de investiții în valoare de 10 milioane de euro în modenizarea fabricii, finanțat parțial cu fonduri europene și de la bugetul de stat.

Acțiunile Napomar au fost tranzacționate, până în 2004, pe fosta piață Rasdaq. Acum, SIF Banat-Crișana deține 99,4% din acțiunile companiei, participația fiind evaluată la 10,5 milioane lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!