28.2 C
București
vineri, septembrie 29, 2023

Imobiliare – Firmele din distribuție și retail duc piața logistică la un nou record. Cine a închiriat cele mai mari suprafețe – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cu o cerere în creștere, în special de la companiile din sectorul distribuției și a retailerilor, 2020 s-ar putea încheia cu un nou record pentru piața logistică de la noi, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

916.000 de mp de spații industriale și logistice au fost tranzacționați în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 62% față de aceeași perioadă a anului trecut.

60% din cerere a fost pentru București, iar pentru Ploiești, 15%, arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

916.000 de mp de spații industriale și logistice au fost tranzacționați în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 62% față de aceeași perioadă a anului trecut. 60% din cerere a fost pentru București, iar pentru Ploiești, 15%, arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

Cererea netă, fără renegocieri, a fost de aproximativ 800.000 metri pătrați, respectiv 84% din suprafața contractată în perioada ianuarie-septembrie. Iar dacă ritmul închirierilor se menține la același nivel și în ultimele trei  luni din, atunci 2022 va marca un nou record al cererii. Spre comparație, anul trecut s-au tranzacționat un milion de mp de astfel de spații.

Cea mai importantă tranzacție făcută publică este cea a celor de la Kuehne+Nagel, care au închiriat 52.300 de mp de la CTP pentru a putea deservi piețele Pepco din regiune. 

Un alt retailer care s-a extins cu depozite pe piața de la noi este Modivo/epantofi, care a închiriat 37.000 de mp pentru expansiune și a renegociat contractul pentru un depozit de 16.000 de mp. Retailerul Profi a renegociat contractul pentru un depozit de 51.000 de mp și a mai închiriat altți 10.400 mp pentru expaniune. Și Pirelli a închiriat la începutul anului noi spații pentru extindere, de 25.000 de mp.

Efervescența de pe piașa logistică nu se oprește aici. Tot un record s-ar putea înregistra și în ceea ce privește dezvoltarea de noi proiecte. În primele nouă luni din acest an s-au finalizat spații de 525.000 de mp, aproape cât toate spațiile finalizate pe tot parcursul lui 2021: 570.000 de mp. Bucureștiul a beneficiat de 56% din noile spații construite, dezvoltatorii fiind activi de asemenea în Brașov, Timișoara și Cluj.

„Nevoia de spații moderne industriale și logistice rămâne la cote ridicate, România continuând să își consolideze poziția de principal hub logistic în Europa de Sud-Est. Pe de altă parte, în contextul actual, considerăm că România ar trebui să creeze prin intermediul investițiilor în infrastructură, prin predictibilitate și stabilitate legislativă condițiile necesare pentru diversificarea domeniilor care ar putea genera cerere suplimentară de noi spații industriale și logistice. În acest sens, ne gândim la industriile componentelor electrice și electronice, IT, energie, industria auto și a materialelor de construcții. Acest lucru trebuie realizat pentru a diminua dependența pieței de sectorul de retail, sector ce va absorbi din plin eventualele șocuri determinate de scăderea consumului pe fondul creșterii prețurilor”, spune Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul spațiilor logistice și industriale din România a depășit în acest an borna de 6 milioane de mp, jumătate dintre aceste spații regăsindu-se în jurul Bucureștiului. Chiriile de referință au înregistrat ușoare creșteri în acest an, situându-se acum în intervalul 4 – 4,50 euro / mp / lună. Cei mai mari jucători sunt CTP și WDP, dezvoltatori ce dețin o cotă de piață cumulată de aproape 60%.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!