Cererea de spații de birouri din capitala bulgară Sofia ar putea fi afectată negativ și poate încetini în următorii câțiva ani, arată un sondaj realizat de compania de consultanță imobiliară MBL, pe primul trimestru al anului 2023.
Totalul spațiilor de birouri din clasa A și clasa B din Sofia a atins 2,5 milioane mp în al doilea trimestru al lui 2023, cinci sub-piețe reprezentând 60% din spațiului existent. Activitatea de construcții a crescut cu 20% pe an, însumând 242.000 mp la sfârșitul trimestrului II 2023.
Piața de birouri din Sofia a înregistrat o absorbție netă pozitivă pentru perioada menționată, de 18.000 mp pentru spații de birouri clasa A și una negativă de 3.200 mp pentru clasa B, demonstrând că cererea pentru birouri clasa A a predominat clar în T2 2023.
Potrivit sondajului MBL, efectuat în primul trimestru al anului 2023 în rândul a 100 de ocupanți de birouri, 65% dintre respondenți intenționează să-și mărească numărul de angajați în viitorul apropiat, în timp ce doar 23% prognozează o creștere a spațiului de birouri.
Aceste rezultate și faptul că 84% dintre cei chestionați fie aplică un model de lucru hibrid, fie lucrează în întregime de la distanță, arată că cererea de spațiu de birouri poate fi afectată negativ și poate încetini în următorii câțiva ani.
Spațiile vacante din clădirile de birouri din clasa A și B la sfârșitul trimestrului II din Sofia ajungeau la 422.000 mp, ceea ce arată o rată de neocupare de 16,8%. Comparativ cu trimestrul precedent, rata de neocupare a scăzut cu 0,4%, iar pe o bază anuală cu 0,9%.
În T2 2023, prețurile de închiriere nu au suferit modificări semnificative. Chiriile solicitate pentru spațiile de birouri de clasa A, cu câteva excepții, sunt în intervalul 12,50-15,50 de euro/mp, în funcție de locație. În câteva proprietăți situate central, nivelul solicitat este mai mare de 16 euro/mp. De asemenea, chiriile de clasa B nu au demonstrat schimbări majore. Acestea variază în mare parte între 8,5-10,5 euro/mp.
Piața imobiliară comercială s-a adaptat treptat la condițiile economice volatile din ultimii ani, cu inflație ridicată, creșterea ratelor dobânzilor la credite și încetinirea cererii din cauza muncii la distanță. Pe măsură ce modelul de lucru hibrid a fost impus pe piața de birouri post pandemie, nevoile de spații mari de birouri au scăzut, iar companiile caută soluții. Închirierea unor spații mai mici și subînchirierea devin practici obișnuite pentru birourile clasice, dar, pe de altă parte, a apărut o oportunitate de coworking și spații flexibile pentru a satisface nevoile chiriașilor.
Surplusul de stoc de birouri și costul scump al împrumuturilor au cauzat o prudență sporită a investitorilor, ceea ce poate limita demararea de noi proiecte și poate duce la o activitate moderată de construcții în anii următori.
“Inflația este pe un trend descendent și este puțin probabil ca băncile să continue să urmărească o înăsprire monetară agresivă pentru prea mult timp. În același timp, condițiile de împrumut în Bulgaria sunt încă destul de competitive. Cu toate acestea, după unele semne încurajatoare de activitate investițională (un volum total al tranzacțiilor de aproximativ 30 milioane de euro) în primul trimestru, cel de-al doilea nu a înregistrat tranzacții demne de remarcat”, mai arată studiul companiei MBL.
Credit foto: MBL
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).