FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Florin Popescu, Business Unit Director, ROCKWOOL România

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!

Florin Popescu: OPTIMISM. În primul trimestru al anului, Grupul ROCKWOOL a anunțat intenția de a deschide a doua linie de producție la fabrica din Ariceștii Rahtivani. Acest lucru demonstrează încrederea grupului în dezvoltarea, pe plan local, a segmentului de piață de vată bazaltică în următorii ani, iar pentru noi a fost o confirmare a faptului că am reușit să construim o afacere sustenabilă în România.

În al doilea rând, vedem că toată comunicarea noastră despre performanțele termice, acustice, securitate la incendii, circularitate are o finalitate clară. Profesioniștii din domeniu – arhitecți, proiectanți, constructori – ne sună pentru a afla mai multe despre proprietățile de rezistență la foc ale produselor noastre, iar consumatorii casnici sunt interesați de termosistem cu grosime mai mare pentru locuințele proprii.

Acest lucru ne bucură enorm, mai ales în contextul în care prin PNRR, RePower, fondurile de coeziune sau bugetul național există programe de miliarde de euro pentru renovări sau dezvoltarea unei infrastructuri noi de clădiri în sănătate, educație, clădiri publice sau locuințe individuale. Am transmis mesaje clare, validate, iar piața a recepționat corect input-ul nostru.

În al treilea rând, ne bucurăm că a fost finalizat normativul privind securitatea la incendii în clădiri și că intrăm pe linie dreaptă cu documentul final. Aceste norme sunt demult așteptate de către piață și industrie, pentru că au fost actualizate normativele pentru școli, spitale, gădinițe, licee, iar toate acestea fac trimitere la noul normativ privind securitatea la incendii. Iar aici modificările sunt importante și aduc un plus de claritate și siguranță atunci când vorbim despre protecția la foc.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Florin Popescu: Atunci când dezvolți o afacere sustenabilă, când îți propui o creștere organică, când ai un obiectiv pe termen lung, ai nevoie de stabilitate și predictibilitate. Din acest motiv, orice modificare de Cod Fiscal este ca un duș rece într-o zi de iarnă. Riscul unei viroze care să te răpună la pat este este unul mare.

Trebuie să spunem clar că avem nevoie de un sistem fiscal sănătos, care să nu intre la ananghie în funcție de deficitul bugetar, promisiuni de creștere a pensiilor, rata inflației sau incapacitatea de plată. Așa cum pentru organism nu există o pastilă miraculoasă de vindecare, nici în economie, nu există măsuri miraculoase peste noapte. Sănătatea unui regim fiscal ține de claritate și viziune pe termen lung, în care policitile publice trebuie corelate cu măsurile fiscale, nu invers.

Dacă ajungem să croim măsuri fiscale în funcție de politici publice și promisiuni electorale, atunci vom ajusta anual taxe și impozite, până vom crea un sistem complet nefuncțional.

Anul 2023 a fost marcat în continuare de impactul negativ al crizei energetice și de panica generată de războiul din imediata apropiere, care au pus o frână puternică în toată economia, nu doar în sectorul construcțiilor. Din acest motiv, a trebuit să ne ajustăm obiectivele de vânzări după primul trimestru al anului. Dar astăzi putem spune că ne vom atinge obiectivele noi stabilite în proporție de 100%.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Florin Popescu: Conflictul din Orientul Apropiat generează mai curând o panică privind intensificarea atacurilor teroriste și insecuritatea in Europa. Dar acest conflict nu afectează în vreun fel activitatea ROCKWOOL România. În schimb, războiul din Ucraina, fiind mai aproape de noi, a creat o stare de insecuritate profundă în plan individual, social și economic.

Da, activitatea economică în nordul țării, în special, s-a temperat mult în primă instanță, dar apoi garanțiile de securitate datorită parteneriatelor strategice și plafonarea prețurilor la energie în plan economic au detensionat treptat lucrurile.

Astăzi vedem din nou un avânt în sectorul construcțiilor. Dacă ne uităm pe ultimele statistici ale INS, în luna septembrie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna septembrie 2022, cu 9,3%. Ia în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut și el, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, cu 12,5%.

Noi reprezentăm o industrie care are nevoie de pace, echilibru și stabilitate. Producem materiale de construcții pentru clădiri, dar este vorba vorba despre oameni în primul rând, despre confortul, protecția și siguranța lor acasă, la școală, la serviciu, la restaurant sau într-o instituție publică.

Oamenii trebuie să beneficieze de o clădire în care să existe un confort optim la interior, în care să fie protejați de zgomote și să fie în siguranță la incendii. Și, ca să fac o comparație, la fabrica din Ariceștii Rahtivani nu producem doar vată minerală, ci și un pic de pace interioară.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Florin Popescu: ROCKWOOL România este membru în mai multe asociații de business, iar aici vedem o coagulare a companiilor în jurul unor obiective comune.

Pe de o parte avem Pactul Verde (Green Deal), cu legislația europeană din pachetul Fit for 55, care ne obligă să vedem pe termen lung, până în 2050 și să stabilim obiective mari, mult peste interesele de business la nivel local. Noile preocupări privind sustenabilitatea, eficiența energetică, măsurile sporite de protecție la foc așază mediul de afaceri, companii competitoare, la aceeași masă rotundă într-un demers amplu de a ajuta guvernul să atingă țintele de etapă până în 2030, 2040 sau 2050.

Prin Foreign Investors Council, suntem în dialog permanent cu decidenții politici, întâlniri în care încercăm să atragem atenția cu privire la fiscalitate, creșterea taxelor și impozitelor, impactul acestor măsuri asupra deciziilor de business, de extidere a operațiunilor în plan local. Cu toate acestea, din 2024 vom fi supuși unor noi taxe pe cifra de afaceri, iar angajații vor pierde facilitățile pentru CASS.

Probabil că trebuie să fim mult mai fermi în dialogul cu statul atunci când vorbim despre reformele structurale: creșterea colectării TVA, digitalizare și restructurare a organismelor de control fiscal, reducerea economiei gri. Pentru că aici se regăsesc multe miliarde de euro, care sporesc acel deficit bugetar.

În loc să creștem povara pe mediul de afaceri pentru creșterea veniturilor la buget, mai bine facem reforme structurale cu adevărat pentru a reduce economia subterană, unde se ascund toți acești bani de care are nevoie statul.

Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Florin Popescu: Anul 2024, întradevăr, va fi un an cu o mare încărcătură emoțională atât la Bruxelles, cât și la București. Va fi un an fragmentat de lupte politice, promisiuni electorale, impunerea unor noi teme și perspective în plan economic și social. Se vor interfera multe opinii, propuneri, promisiuni și analize, iar acestea, uneori, duc la blocaje administrative.

Așteptările noastre se leagă de capacitatea administrației centrale de a asigura această continuitate în actul executiv pentru a nu se ajunge la sincope. Sunt atâtea proiecte de realizat în infrastructura de clădiri până la sfârșitul anului 2026 – școli, spitale, licee, grădinițe, renovări de clădiri rezidențiale și publice. Depinde de capacitatea autorităților centrale și locale să îndeplinească jaloanele, să acceseze fondurile din PNRR, RePower, pe cele de coeziune, să accelereze contractarea lucrărilor și să asigure finanțarea.

Suntem într-un context politic și economic aparte, motiv pentru care beneficiem de mult mai mulți bani europeni prin acest program Next Generation, cu accent pe eficiență energetică și sustenabilitate.

Ar fi păcat să pierdem miliarde de euro, când avem șansa unei dezvoltări durabile. În plus, așteptăm de la autoritățile române să protejeze mai mult producția locală, pentru că nu putem să dezvoltăm România cu bani europeni, dar cu materiale fabricate în spațiul extra-comunitar. Este ilogic și profund greșit.

Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Florin Popescu: În primul rând, ne vom canaliza atenția pe proiectul celei de-a doua linii de producție la fabrica din Ariceștii-Rahtivani. Va fi o linie cu o capacitate de producție mai mare, o investiție mult peste investiția inițială de 50 de milioane de euro.

În al doilea rând, vom urmări evoluția pieței și vom încerca să venim în sprijinul constructorilor și a clienților casnici, pentru că Guvernul a anunțat pentru 2024 deschiderea unor noi linii de finanțare pentru renovarea clădirilor publice și a locuințelor individuale.

Prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt prevăzute circa 300 mil. euro pentru renovarea clădirilor publice, prin UAT-uri, și 534 mil. euro pentru creșterea eficienței energetice în locuințele unifamiliale. Asteptăm, de asemenea, lansarea cele de-a doua ediții a programului ”Casa eficientă energetic” prin Administrația Fondului pentru Mediu.

În al treilea rând, intrăm pe linie dreaptă cu ajustările pentru fabricarea unor produse noi la fabrica din Ariceștii Rahtivani, produse cu performanțe mecanice superioare.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

Florin Popescu: În plan politic, cea mai mare provocare mondială, dar și în regiune, este menținerea păcii și a securității. În plan economic, modificările Codului Fiscal își vor pune amprenta asupra multor industrii și sectoare la nivel local. În plan social, este posibil să ne confruntăm cu o temperare și mai semnificativă a consumului, care se va resimți în inflație, reducerea creșterii economice etc.

O altă provocare este legată de menținerea unui business sustenabil. Din cercetările de piață vedem că tot mai mulți consumatori sunt preocupați de sustenabilitate și evaluează produsele după capacitatea companiilor de a se alinia cu noile standarde la acest capitol. Aici, trebuie să spun să deținem un avantaj. Toate produsele noastre au fost calificate drept drept ”SDG positive” (sustainable development goals positive) de către TRUCOST, lider global în analiza datelor privind nivelul de carbon și impactul de mediu.

În același timp, ROCKWOOL este net carbon negative company. Produsele noastre montate într-o clădire vor economisi, pe parcursul duratei de viață a acesteia, de 100 de ori energia cosumată pentru fabricarea lor și vor emite de 100 de ori mai puține gaze cu efect de seră decât cele rezultate în procesul de fabricație.

În încheiere, aș vrea să reamintesc faptul că, ROCKWOOL a fost recunoscută de Corporate Knights, companie de cercetare, care face măsurători cu privire la economia sustenabilă avansată, drept una dintre cele mai sustenabile corporații din lume, ocupând locul 16 în topul corporațiilor la nivel mondial și poziția întâi în topul sustenabilității companiilor din domeniul materialelor pentru construcții.

(noiembrie 2023)