Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Ilie Găgeatu, General Manager, Mars România
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!
Ilie Găgeatu: Aș descrie 2023 ca fiind anul în care Inteligența Artificială a fost „democratizată”. Am asistat la creșterea accelerată și acceptarea pe scară largă a modelelor AI generative, care și-au găsit aplicare în diferite industrii.
Acest lucru reprezintă o schimbare majoră pentru anii următori și oferă o mulțime de oportunități de eficientizare și dezvoltare, dar ne și forțează să găsim armonia potrivită între elementul uman și cât de mult putem să ne bazăm pe tehnologie.
Anul 2023 a adus și un lucru extrem de benefic odată cu încheierea oficială a pandemiei de COVID-19, după o perioadă de mai bine de trei ani ce a avut un impact major la nivel social, economic, dar și asupra sănătății oamenilor. Acest lucru a făcut ca oamenii să se bucure din nou pe deplin de întâlnirea cu alți semeni, în timp ce încercăm cu toții să ne adaptăm la viitoarele modele de lucru, fie ele hibride, remote sau, pur și simplu, mai flexibile.
Din păcate, am asistat și la accentuarea schimbărilor climatice, ceea ce ne obligă să creștem și mai mult eforturile privind sustenabilitatea în tot ceea ce facem, ca indivizi și organizații.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Ilie Găgeatu: Dacă 2022 a fost marcat de întreruperi semnificative la nivelul lanțului de aprovizionare, anul 2023 a început cu anticiparea unor provocări precum inflația ridicată și creșterea costurilor de administrare a afacerii.
Pe parcursul anului, am continuat să ne concentrăm pe investițiile în categoriile unde activăm și anume Gumă, Ciocolată, Înghețată și Hrană pentru animalele de companie. Aceste investiții au urmărit să aducă valoare cumpărătorilor și consumatorilor noștri. Din fericire, aceste categorii au demonstrat reziliență, oferindu-ne încredere pentru ceea ce urmează.
De asemenea, ne-am concentrat atenția și asupra dezvoltării abilităților și interacțiunii cu asociații noștri, astfel încât să le oferim un loc de muncă grozav, unde fiecare persoană să își poată atinge propriul potențial și să ajute pe această cale întreaga comunitate.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?
Ilie Găgeatu: Anul 2023 a fost într-adevăr un an dificil din punct de vedere geopolitic, după cum știm cu toții.
În România, ne-am concentrat să livrăm în continuare produse, servicii și experiențe excelente cumpărătorilor și consumatorilor noștri. Împreună cu partenerii noștri de retail, am continuat să ne axăm pe furnizarea unui nivel superior al serviciilor, îmbunătățindu-ne performanța în raport cu anul anterior, care a fost unul foarte dificil.
Prin inovațiile aduse portofoliului nostru și faptul că ne-am concentrat asupra îmbunătățirii execuției în magazine, ne angajăm să le oferim momente de bucurie consumatorilor atunci când aleg produsele noastre.
Asociații noștri au continuat să participe la numeroase evenimente de voluntariat, cu scopul de a ajuta planeta și a le oferi o lume mai bună animalelor de companie, susținând prin donații multe organizații non-profit care împărtășesc aceleași valori.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
România a cunoscut o dezvoltare și o prosperitate impresionante de-a lungul ultimelor două decenii. Cu toate acestea, șocul provocat de pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina a dus la creșterea vulnerabilității mediului de afaceri.
Pe termen lung, piața din România reprezintă o oportunitate de afaceri excelentă pentru industria bunurilor de larg consum datorită consumului pe cap de locuitor relativ scăzut în multe categorii, dar și a oportunităților în ceea ce privește consumul de hrană specializată pentru animalele de companie, susținut de numărul mare de animale care se află în grija românilor.
În prezent, 55% dintre gospodăriile din România au un câine sau o pisică, însă rata de conversie calorică este de doar 34%, fiind cea mai mică rată în rândul țărilor din Europa de Est.
De asemenea, consumul de ciocolată pe cap de locuitor de 3,3 kg este considerat scăzut comparativ cu media de 7,2 kg pe cap de locuitor la nivel european sau cu cea a țărilor vecine precum Ungaria sau Bulgaria, care înregistrează un consum pe cap de locuitor de 5,1 kg, respectiv 4,6 kg.
În ceea ce privește tendințele de retail, observăm în continuare o dezvoltare importantă a retailului modern, prin creșterea organică, achiziții și consolidări, în timp ce comerțul independent rămâne un factor de creștere economică foarte important.
De asemenea, suntem conștienți de discrepanța dintre veniturile urbane și cele rurale, ponderea relativ mare a persoanelor expuse riscului de sărăcie fiind în continuare o preocupare.
Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Ilie Găgeatu: Guvernul are un rol crucial în crearea unui mediu unde companiile pot avea afaceri de succes pe termen lung în România și pot continua să investească în angajații din țară. Când vine vorba de măsuri importante, ne dorim să luăm parte la un dialog reciproc avantajos, în care vocea afacerilor este auzită, iar impactul asupra companiilor este luat în considerare.
Ca orice altă afacere, vrem ca mediul extern să fie unul stabil, pentru a crea spațiu pentru investiții viitoare în economia românească, având astfel o consecință directă asupra bunăstării populației pe care, bineînțeles, ne-o dorim cu toții.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Ilie Găgeatu: Vom continua să oferim produse de înaltă calitate consumatorilor noștri, vom investi în implicarea asociaților noștri și vom planifica și pune în aplicare inițiative sustenabile pe termen lung, împreună cu partenerii noștri cheie.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?
Ilie Găgeatu: Obiectivul nostru pentru anul viitor va fi creșterea sustenabilă a businessului nostru, oferind valoare partenerilor, cumpărătorilor și consumatorilor noștri prin brandurile noastre.
Suntem încrezători în 2024 și suntem conștienți de posibilele schimbări în comportamentul consumatorilor care ar putea influența încrederea și optimismul acestora ca urmare a creșterii prețurilor.
Cu toate acestea, anumite segmente sunt mai reziliente la inflație comparativ cu altele – putem observa că anumite categorii precum Guma, Ciocolata, Înghețata sau Hrana pentru animalele de companie sunt mai rezistente pentru că reprezintă o doză mică de răsfăț zilnic sau implică o loialitate puternică a consumatorilor și o anumită reticență privind schimbarea obiceiurilor de hrănire a animalelor de companie.
Credem că acest lucru se bazează pe dorința consumatorilor noștri de a cumpăra produse în care au încredere, atât pentru ei înșiși, cât și pentru animalele lor de companie.
(noiembrie 2023)
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).