Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Radu Florescu, CEO SEE, Cheil|Centrade
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!
Radu Florescu: ChatGPT. Anul acesta am devenit cu toții conștienți despre ce înseamnă Inteligența Artificială și impactul său revoluționar asupra modului în care vom comunica, lucra, învăța și interacționa cu tehnologia de acum înainte.
2023 ne-a arătat cât de multe poate face tehnologia pentru noi, dar a ridicat și multe semne de întrebare și probleme de etică la care va trebui să găsim răspunsuri în anii ce vor urma.
Am asistat, cu toții, la protestele generate de AI la Hollywood, în rândul actorilor și scenariștilor. Asemeni lor, mulți dintre noi și-au ridicat problema desuetudinii, a pierderii relevanței profesionale, în condițiile în care programele de Inteligență Artificială pot genera conținut de calitate sau analiza volume enorme de date într-un timp foarte scurt, chiar și de ordinul secundelor.
Desigur, AI este un domeniu pe care abia începem să îl descoperim. Mulți vor spune că aceste tehnologii încă „învață”, dar eu aș adăuga că trebuie „să învățăm” și noi de la ele, astfel încât să construim un echilibru sustenabil între om și mașină, pe termen lung.
Aşa cum se întâmplă cu orice tehnologie sau descoperire nouă, va exista mereu o oarecare reticenţă cu privire la impactul asupra business-ului și, în cazul de față, teama dacă nu cumva mergem un pas prea departe.
Trebuie să recunoaștem că tehnologia este ca pictatul, cu diferența că „vopseaua” nu se usucă niciodată și nu doar că folosim tehnologia, trăim tehnologia. Natura umană a demonstrat că suntem capabili să mergem mai departe decât ne-am imaginat și cred că aspectele pozitive vor contrabalansa îngrijorarea generală.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023?
Radu Florescu: La nivel operațional, activitatea companiei noastre a evoluat în parametri normali. Pe alocuri, volumul de muncă a impus reechilibrarea resurselor interne, astfel încât să asigurăm un grad de încărcare corespunzător pe perioadele cu activitate mai intensă. Ca majoritatea companiilor, ne-am reorientat către zone care necesită alte talente și resurse și ne-am adaptat la un mediu de lucru în schimbare, fiind nevoiți uneori să luăm și decizii mai dificile.
Forbes: Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Radu Florescu: Rezultatele noastre reflectă, pe de o parte, consolidarea portofoliului existent de clienți, alături de care am dezvoltat și implementat în acest an campanii reprezentative pentru industriile de profil (cum sunt Banking, Energie sau Retail), dar și câștigarea unor conturi noi din industrii complexe precum Big Pharma sau Private Equity.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?
Radu Florescu: Întrucât activitatea noastră este concentrată pe piața europeană, nu am resimțit un impact direct asupra proiectelor sau bugetelor alocate pentru campanii.
Cred însă că asistăm în acest moment la reașezarea alianțelor geopolitice, o polarizare fără precedent a marilor puteri care va avea consecinţe pe termen lung, inclusiv asupra modului în care vom face business pe viitor – de la modul în care ne vom alege partenerii, clienții și furnizorii, la modul în care ne vom construi mesajele, pentru a reconfirma acele valori și aspirațiile democratice care ne reprezintă.
România se află în continuare într-o poziţie favorabilă, având în vedere poziţia sa geografică şi geopolitica Uniunii Europene şi a NATO. Fără îndoială că România va beneficia de efectul de domino, dar este necesară o bună guvernare, astfel încât economia să profite din plin. Vedem și vom continua să vedem investiţii venind în ţară.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Radu Florescu: Poate cel mai important punct forte pentru România este talent său extraordinar, în special în sectorul IT. Tehnologia este o sursă de stabilitate și creștere economică nu doar pentru computere sau proiecte de digitalizare.
Când ne gândim la conflictele viitoare, securitatea cibernetică va juca un rol din ce în ce mai important. Vom fi într-o măsură mai mică preocupați de războiul convențional și mai mult de cel digital, de riscurile care se ascund în infrastructura strategică (rețelele de utilități sau transport, de exemplu) și de cum ne putem proteja mai bine.
Pe de altă parte, România are în continuare provocări în materie de bună guvernare – un criteriu esențial pentru creșterea economică. Buna guvernare inspiră încredere, aduce investitori, stabilitate și fair play. Buna guvernare începe cu Guvernul, dar este la fel de importantă și în comunitatea de afaceri. Din păcate, România mai are de lucru la acest capitol esențial pentru competitivitatea în plan global.
Cred că cea mai mare problemă pentru afacerile românești și internaționale rămâne caracterul imprevizibil al sistemului judiciar. Prea multe decizii se bazează mai degrabă pe aspectele tehnice, decât pe intenția reală a legii. Practic, forma în defavoarea substanței. Aceasta este o problemă majoră pentru companiile care operează în România.
Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Radu Florescu: Este greu să ai așteptări optimiste într-un context economic și geopolitic dificil, dublat de accentuarea tendințelor naționaliste și extremiste în întreaga Europă. Cred că 2024 va fi un an critic pentru viitorul lumii democratice.
În același timp, 2024 poate fi o fereastră de oportunitate pentru România, o șansă la stabilitate și dezvoltare economică accelerată pe termen lung, atâta timp cât forțele democratice înțeleg miza și aleg să lucreze în această direcție.
Mi-aș dori să văd mai multă deschidere din partea autorităților, în sensul unei colaborări reale cu oamenii de afaceri și cu tehnocrații acestei țări, pentru a identifica împreună soluțiile potrivite pentru economia românească.
O economie funcțională este o economie echilibrată, bazată pe un parteneriat echitabil între public și privat. Iar acest parteneriat presupune, înainte de toate, transparenţă și realism, în detrimentul intereselor electorale alimentate cu măsuri populiste și nocive.
Ca de obicei, în România – mai ales într-un an electoral – trebuie să ne așteptăm la neprevăzut.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Radu Florescu: Continuăm să ne consolidăm capabilitățile digitale care ne-au consacrat pe piața europeană, prin implementarea unor proiecte transfrontaliere complexe.
Totodată, ne concentrăm pe industriile strategice în care am construit deja knowhow și portofoliu reprezentativ, precum Banking & Finance, Retail, Tehnologie și Energie.
În același timp, explorăm oportunitățile de new business în industrii de complexitate sporită, care explorează piețe și produse inovatoare (cum ar fi Cybersecurity sau AI). Am început să dezvoltăm și să implementăm produse digitale. În zona Inteligenței Artificiale, de exemplu, unde există multe discuții, noi am livrat deja un proiect live pe care credem că îl vom exporta în 2024.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?
Radu Florescu: Pentru industria de comunicare, prioritatea (și provocarea) anilor care vor urma va fi integrarea sustenabilă și etică a noilor tehnologii în activitatea de creație, valorificând, în același timp, calitățile care ne deosebesc de mașini – talentul, moralitatea și emoția umană.
Pentru umanitate, cred că provocarea principală va fi să evite declanșarea celui de-al treilea război mondial și să revină asupra priorităților cu adevărat esențiale pentru noi toți, încălzirea globală și schimbările climatice.
Piața (și lumea) continuă să evolueze și să se transforme dintr-o lume pre-digitalizare într-o lume mai matură, cu multe necunoscute încă de elucidat.
Există lucruri pe care le știm și lucruri pe care nu le știm, iar între ele avem doar percepția. În următorii 10-20 de ani, viziunea și planificarea ne vor ajuta să atenuăm o parte dintre aceste preocupări și necunoscute.
Acestea fiind spuse, însă, globurile de cristal nu se găsesc prea ușor.
(27 noiembrie 2023)
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).