FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a obținut o cifră de afaceri consolidată de 908,8 milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2022, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului 2021. Profitul brut s-a dublat față de anul trecut, ajungând la 479,5 milioane de lei, în timp ce profitul net a crescut cu 120%, la 421,1 milioane de lei. 

„Cel de-al treilea trimestru al anului a adus o nouă serie de creșteri semnificative la nivel de venituri pentru One United Properties, pe fondul demarării vânzărilor la noile dezvoltări autorizate, One Herăstrău Vista și One Lake Club, precum și datorită vânzărilor continue pentru dezvoltările care vor fi livrate în anul 2023. Accesarea împrumutului pentru achiziția clădirii de birouri One Victoriei Plaza și a altor finanțări pentru diverse dezvoltări au condus la o ușoară creștere a indicatorului loan-to-value brut, la 31% în T3 2022”, a declarat Victor Căpitanu, co-CEO al One United Properties.    

Creșterea cifrei de afaceri a fost susținută de o majorare cu 15% a veniturilor din vânzarea proprietăților rezidențiale, care au ajuns la 597,7 milioane de lei în primele nouă luni 2022. Venitul net din proprietăți rezidențiale a crescut cu 56% față de anul trecut, ajungând la 278,3 milioane de lei, datorită faptului că dezvoltările majore se apropie de finalizare. 

În primele nouă luni din 2022, One United Properties a vândut 260 de apartamente cu o suprafață totală de 24.505 mp, 544 de locuri de parcare și alte tipuri de unități pentru o sumă totală de 103,8 milioane de euro. La 30 septembrie 2022, 83% din apartamentele în curs de dezvoltare erau vândute, incluzând One Lake Club Faza 2 și One Herăstrău Vista, cele mai noi dezvoltări disponibile pentru vânzare. Excluzând cele 258 de unități rezidențiale nou adăugate la vânzare în T3 2022, ponderea apartamentele pre-contractate se ridica la 89%. 

„În T4 2022, au fost adăugate 1.759 de noi apartamente în portofoliul echipei de vânzări, ca urmare a primirii autorizațiilor pentru One Mamaia Nord 2, One High District, One Floreasca Towers, One Lake Club Faza 1 și a deciziei de a transforma una din cele două clădiri de birouri One North Gate în dezvoltarea rezidențială One North Lofts. În prezent ne axăm pe livrarea dezvoltărilor aproape finalizate, precum One Verdi Park și One Floreasca Vista, dar și pe accelerarea lucrărilor la noile dezvoltări autorizate, pentru care observăm o cerere tot mai ridicată”, a declarat Andrei Diaconescu, co-CEO al One United Properties.

Veniturile din chirii, care includ veniturile generate de segmentul de birouri și diviziile de retail, au înregistrat o creștere semnificativă, de 30 de ori, ajungând la 41,7 milioane de lei. Această creștere a fost determinată de veniturile provenite de la chiriașii de la One Tower, clădire închiriată 100% la 30 septembrie 2022, One Cotroceni Park Faza 1, grad de închiriere de 83% la 30 septembrie 2022, dar care nu generează încă venituri integral, deoarece o mare parte a chiriașilor se află încă în faza de amenajare. Veniturile din chirii includ și veniturile generate de One Victoriei Plaza, clădire de birouri achiziționată în T3 2022 și închiriată 100%, precum și impactul rezultatelor generate de chiriile de la Bucur Obor, care sunt consolidate în cadrul diviziei de proprietăți comerciale. 

Conducerea estimează că veniturile din chirii vor continua să crească la nivel de trimestru, aducând o pondere și mai semnificativă în T4 2022, datorită clădirilor One Victoriei Plaza și Eliade Tower, iar începând cu 2023 și datorită One Cotroceni Park Faza 1, care va începe să genereze chiria integrală, precum și odată cu începerea mutării chiriașilor în One Cotroceni Park Faza 2 (grad de pre-închiriere de 52%, dezvoltare încă nefinalizată).