2.4 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Imobiliare – Optimism rezervat în privința pieței imobiliare locale – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

iulie 28, 2022, 10:45AM GMT+0200 | 41 views Amelia Turp Actualitate I write about real estate, constructions, transportation, health, and sometimes about the business of textiles and fashion. Got any news tips? Drop me an email at amelia.turp@forbes.ro. Cel mai recent raport asupra pieței imobiliare locale, realizat de compania de consultanță Colliers, arată o imagine


|
41 views

Amelia Turp
Actualitate
I write about real estate, constructions, transportation, health, and sometimes about the business of textiles and fashion. Got any news tips? Drop me an email at amelia.turp@forbes.ro.

Cel mai recent raport asupra pieței imobiliare locale, realizat de compania de consultanță Colliers, arată o imagine tulbure în ​​conjunctura actuală. „Ne exprimăm o abordare prudent optimistă atât în ce privește România, cât și piața imobiliară locală, dar recunoaștem că riscurile sunt mai mari decât au fost în trecutul recent, remarcând totodată și faptul că amenințarea unei prăbușiri dure a economiei locale este destul de mare, în cazul în care apare un scenariu negativ.”

Raportul Colliers arată că sectorul imobiliar românesc și-a continuat redresarea accelerată în prima jumătate a anului, dar spune că va fi greu să păstreze ritmul în perioada următoare. 

Silviu Pop, Head of Research la Colliers, a declarat totuși că optimismul privind economia României vine „mai ales în contextul PNRR, iar schimbările geopolitice pot ajuta mult țara, prin relocări ale afacerilor în țara noastră”.

În ce privește sectorul de birouri, piața din București a revenit la nivelurile de cerere de dinaintea pandemiei, iar „firmele care-și reduc spațiile de birouri în contextul work from home sunt mai degrabă excepțiile, nu norma”. Se remarcă o schimbare și în structura cererii, o împărțire egală a mai multor sectoare. Astfel, dacă în trecut cererea era dominată de IT&C, acum acest domeniu a adus doar 19%, cea mai multă cerere venind din zona serviciilor profesionale (30%). 

În ce privește cererea nouă, Colliers ia în considerare atât noi intrări, cât și extinderi ale suprafețelor existente și relocarea dintr-un spațiu inferior. În prezent, compania are un pipeline solid de tranzacții, cum ar fi un deal pentru o companie care își dublează suprafața, precum și un client din IT care a plecat de la 600 mp și a ajuns la 3.200 mp. 

„Cererea nouă pentru spațiile de birouri din București aproape s-a dublat în primul semestru (la peste 70.000 mp), comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce ritmul anualizat al cererii noi se situează la niveluri pre-pandemice”, se spune în raport.

Rata de neocupare a scăzut spre 15% în București la mijlocul anului, de la 16,5% la sfârșitul anului 2021, fapt care denotă o redresare rapidă. „În alte orase am avut rate de neocupare și mai mici, iar dacă ne uităm la clădirile bune, rata de neocupare este de o cifră”, a precizat și Laurențiu Lazăr, Managing Partner al Colliers România. 

Scăderea livrărilor pe piața de office, în următorii doi ani, va schimba regulile jocului, astfel că s-ar putea să avem de-a face cu o piață a proprietarilor, în special pe segmentul clădirilor de birouri de clasă A. Astfel, în trimestrul 2 nu au fost livrări de clădiri de birouri în București, doar cei 70.000 mp livrați în primul trimestru: River Developments Oslo și Londra, parte din proiectul Sema Parc (31.500 mp), Tandem Forte Partners (21.000 mp) și prima clădire din proiectul Atenor @Expo (21.000 mp). O cifră similară de stocuri noi este așteptată pentru a doua jumătate a anului, spun specialiștii Colliers.

În plus, ESG și criteriile de mediu devin tot mai importante pentru chiriași, iar multinaționalele vor dori să aibă sedii în clădiri de calitate, ceea ce va pune presiune pe clădirile bune și pe chirii. 

În cazul clădirilor de birouri noi, care vor fi livrate în următorii doi ani, de exemplu, chiriile acestora urcă constant. În schimb, chiriile pentru clădirile de birouri mai vechi, dar bune, rămân stabile atunci când se discută de reînnoirea contractului, o practică mai puțin obișnuită acum câțiva ani, când proprietarii încercau să atragă chiriașii cu condiții mai atractive.

În concluzie, raportul Colliers nu este prea optimist în ceea ce privește piața de birouri, având în vedere riscurile inerente ale economiei globale, și sugerează că această sub-piață imobiliară ar putea deveni și mai fierbinte, cu intrări noi semnificative, care așteaptă să deschidă centre de service în România (cum ar fi Booking sau Ford).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!