1.7 C
București
luni, decembrie 6, 2021

Imobiliare – Peste 130.000 mp de spații noi de birouri au fost livrați în București în trimestrul III al anului – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Suprafața proiectelor livrate în perioada ianuarie-septembrie 2021 a depășit astfel nivelul înregistrat în întreg anul trecut, când stocul nou a fost de 155.000 metri pătrați, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox... Activitatea de închiriere în trimestrul al treilea a avut de asemenea o evoluție bună pe perioada verii, cu 93.900 metri pătrați contractați, astfel că nivelul înregistrat la nivelul primelor 9 luni a fost de 212.900 metri pătrați... Având în vedere evoluția pieței de închiriere din primele nouă luni, dar și proiectele care sunt în curs de negociere în prezent, ne așteptăm ca volumul de spații de birouri tranzacționat în acest an să depășescă pragul de 300.000 metri pătrați... Oferta nouă se va reduce însă gradual, în condițiile în care proiectele a căror finalizare este programată pentru 2022 vor aduce pe piață doar 138.000 metri pătrați, adică aproape cât suprafața construită doar în trimestrul trei din acest an..

Suprafața proiectelor livrate în perioada ianuarie-septembrie 2021 a depășit astfel nivelul înregistrat în întreg anul trecut, când stocul nou a fost de 155.000 metri pătrați, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai relevante clădiri care au fost finalizate în acest interval au fost J8 Office Park (46.000 mp suprafață închiriabilă) în zona Expozitiei, U-Center I (32.800 mp) în centrul Bucureștiului, Globalworth Square (29.100 mp) în Floreasca – Barbu Văcărescu și Dacia One (16.300 mp) în CBD.

Astfel, stocul modern de birouri destinat închirierii din București a ajuns la 3,13 milioane metri pătrați, în timp ce rata de neocupare a crescut la 14,8%, un nou record al ultimilor 5 ani. În continuare, vedem o diferență semnificativă între ratele de neocupare ale clădirilor de clasa A și cele încadrate în clasa B, respectiv 12,1% pentru proprietățile clasa A, față de 23,4% pentru cele de clasa B.

Activitatea de închiriere în trimestrul al treilea a avut de asemenea o evoluție bună pe perioada verii, cu 93.900 metri pătrați contractați, astfel că nivelul înregistrat la nivelul primelor 9 luni a fost de 212.900 metri pătrați, în creștere cu 33% față de cel consemnat în perioada similară a anului trecut.

De remarcat nivelul cererii nete (exluzând reînnoirile de contracte existente) care au avut o pondere de 56% din totalul suprafeței tranzacționate, volumul menținându-se în linie cu cel din trimestrele anterioare.

Chiriașii din domeniile IT&C și medical au rămas cei mai activi din punct de vedere al cererii, aceștia parafând în total 41% din volumul total tranzacționat în trimestrul al treilea.

Având în vedere evoluția pieței de închiriere din primele nouă luni, dar și proiectele care sunt în curs de negociere în prezent, ne așteptăm ca volumul de spații de birouri tranzacționat în acest an să depășescă pragul de 300.000 metri pătrați.

Piața de birouri continuă să fie atractivă atât pentru dezvoltatori, care continuă să investescă în noi clădiri în perioada următoare, cât și pentru investitori, în condițiile în care aceștia au achiziționat în primele nouă luni proiecte de birouri totalizând aproape 340 milioane de euro.

Astfel, în prezent, sunt în construcție în București clădiri care totalizează 280.000 metri pătrați, a căror livrare este prevăzută pentru următoarele 18-24 luni.

Oferta nouă se va reduce însă gradual, în condițiile în care proiectele a căror finalizare este programată pentru 2022 vor aduce pe piață doar 138.000 metri pătrați, adică aproape cât suprafața construită doar în trimestrul trei din acest an.

One Cotroceni Park (fazele I & II), @Expo by Atenor, Sema Parc, AFI Tech Park II și Equilibrium II, sunt printre proiectele cele mai importante care sunt în prezent în construcție.

„Gradul de utilizare al birourilor de companie începe ușor-ușor să crească în condițiile în care în prima jumătate a anului am văzut că aproape 50% dintre angajați au lucrat în principal de la birou, comparativ cu 36% în perioada mai-decembrie 2020. Mai mult decât atât, un număr din ce în ce mai mare de angajați își dorește să se întoarcă la birou cel puțin 2 zile pe săptămână. În acest context, vedem tot mai multe companii care și-au definitivat strategiile legate de modul de lucru al angajaților și implicit de modul de utilizare a spațiilor de birouri, iar acum au început să le pună în practică, ceea ce creează mai multă predictibilitate pe piața de birouri”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Anul 2021 nu a venit cu modificări ale nivelul chiriilor prime, astfel că acestea s-au menținut la 18,00-18,50 euro/mp/lună în CBD, în timp ce în centru și în zona Floreasca-Barbu Văcărescu chiriile variază între 17,50 și 18,00 euro/mp/lună.


<!–


–>

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!