FacebookTwitterLinkedIn

Piața de self-storage (depozite de închiriat) din România devine o piață stabilă, ajungând la 25.000 mp închiriabili în 2022, ceea ce reprezintă o cotă de 0,2% din suprafața totală de astfel de soluții de depozitare în Europa, potrivit raportului special European Self Storage Industry lansat de CBRE. La finalul primul trimestru din 2022, 43% din suprafața închiriabilă era ocupată, așteptările fiind ca gradul de ocupare să crească în viitorul apropiat.

Conform raportului CBRE, în România 43% dintre aceste depozite sunt închiriate de persoane fizice, iar 57% de companii, cel mai mare procent din Europa. Astfel, în ceea ce privește închirierea de spații de depozitare de către companii, România este urmată de Polonia (48%), Cehia (45%) și Spania (39%).

În același timp, în România chiria medie pentru spațiile de depozitare de tip self-storage este de 126 de euro/mp/an, a doua cea mai ieftină chirie din Europa, după Letonia (96 de euro/mp/an), în timp ce chiria medie în Europa este de 290 de euro/mp/an.

“Self-storage este un produs nou în întreaga Europă, conturându-se anul acesta în țara noastră ca o opțiune valoroasă atunci când este necesar un spațiu de depozitare identificabil și închiriabil pe termen mediu/scurt rapid și ușor. Estimăm că interesul și cererea pentru servicii de self-storage vor avea o evoluție spectaculoasă”, spune Daniela Gavril, Head of Research CBRE România. 

Piața de auto-depozitare (self-storage) din întreaga Europă a avut un an record în 2021, în condițiile în care volumul total al investițiilor a ajuns la 650 milioane de euro, de 3,5 ori mai mult decât în 2020. Mai mult, în ultimii cinci ani, numărul de locații a crescut cu 70%, însumând peste 5.400 de locații de depozitare, cu aproximativ 11,5 milioane mp de spații închiriabile în toate țările europene. Cu o cotă de piață de aproape 40%, Marea Britanie este lider de piață în ceea ce privește stocul, urmată de Franța și Spania.

Majoritatea operatorilor de profil au înregistrat o rată de ocupare de peste 85% în Europa, potrivit raportului European Self Storage Industry. Toate țările au raportat o creștere a nivelului de ocupare în timpul pandemiei. În top se află Danemarca și Cehia, care au atins un grad de ocupare de 92% fiecare, urmate de Elveția (88%) și Belgia (87%).

Foto: Adam Winger, Unsplash