0.2 C
București
joi, martie 30, 2023

Imobiliare – Piața imobiliară comercială se prăbușește: Cu ce dificultăți se confruntă și ce avertizează specialiștii – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În țara noastră, în 2022, piața de birouri a traversat o perioadă de stagnare, valorile cererii menținându-se la același nivel din 2021, în timp ce livrările de spații noi s-au redus la jumătate față de 2021, potrivit celui mai recent raport realizat de compania de consultanță JLL România, ceea ce ne arată că piața este departe de a mai reveni la anii pre-pandemici.

Cererea totală pentru spații de birouri din București a stagnat comparativ cu anul precedent, ajungând la 286.100 mp, nivel comparabil cu 2021.

În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii de birouri a însumat aproape 85.000 mp în trimestrul 4 din 2022, valoare similară cu T4 2021.

Tensiunile de pe piață provocate de potențiala prăbușire a pieței imobiliare comerciale ar putea reprezenta un risc sistemic pentru bănci, care ar putea duce la necesități de capital suplimentar, a avertizat Comitetul European pentru Risc Sistemic (ESRB), transmite Reuters.

Comitetul European pentru Risc Sistemic – organismul care supervizează stabilitatea financiară în Uniunea Europeană – este condus de președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Potrivit sursei citate, autoritățile de supervizare au atras de mult timp atenția că piața imobiliară din blocul comunitar este la un punct de cotitură, spațiile de birouri fiind în special vulnerabile, în condițiile în care pandemia a schimbat modul de lucru al angajaților

Acum, Comitetul European pentru Risc Sistemic a emis o nouă recomandare autorităților naționale și ale UE pentru a monitoriza riscurile și a verifica modul în care băncile evaluează garanțiile când pun deoparte sumele pentru provizioane, informează Agerpres.

,,Sectorul imobiliar comercial este în prezent vulnerabil la deteriorarea pronunțată a perspectivelor economice, la riscurile ciclice legate de inflația ridicată și la înăsprirea condițiilor financiare, care limitează opțiunile de refinanțare a datoriei existente și luarea de noi credite. Politicile economice legate de climă, cum ar fi modificarea standardelor de construcție, trecerea spre comerțul electronic și sporirea cererii pentru flexibilitate în cazul spațiilor de birouri de închiriat se adaugă presiunilor”, se arată în comunicatul ESRB.

Deja din septembrie Comitetul European pentru Risc Sistemic avertiza asupra creșterii riscurilor de faliment în sectorul imobiliar comercial.

Există temeri că un declin semnificativ al sectorului imobiliar comercial ar putea avea un impact sistemic asupra instituțiilor financiare și a economiei, prin limitarea capacității băncilor de a acorda credite.

Piața de birouri în România

În țara noastră, în 2022, piața de birouri a traversat o perioadă de stagnare, valorile cererii menținându-se la același nivel din 2021, în timp ce livrările de spații noi s-au redus la jumătate față de 2021, potrivit celui mai recent raport realizat de compania de consultanță JLL România, ceea ce ne arată că piața este departe de a mai reveni la anii pre-pandemici.

Cererea totală pentru spații de birouri din București a stagnat comparativ cu anul precedent, ajungând la 286.100 mp, nivel comparabil cu 2021. În același timp, cererea netă a crescut doar ușor, cu 3%, până la 140.500 mp .

În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii de birouri a însumat aproape 85.000 mp în trimestrul 4 din 2022, valoare similară cu T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 34.800 mp, de asemenea o valoare foarte apropiată de T4 2021.

În ceea ce privește originea cererii, puțin peste 25% din cererea totală de spații de birouri din București din 2022 a venit dinspre sectorul de IT, urmat de sectorul de servicii profesionale (12%) și sectorul financiar – bancar (aproape 9%).

În 2022, au fost livrate în București clădiri de birouri însumând o suprafață închiriabilă de 124.500 mp, reprezentând doar jumătate din livrările anului precedent (245.800 mp).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!