FacebookTwitterLinkedIn

În ultimul an, prețul alimentelor a crescut cu peste 20 de procente, prețul la zahăr majorându-se cu peste 60% față de anul trecut.

Conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS), cele mai mari creșteri le-au înregistrat în ultimul an, alimentele de bază.

De exemplu, în luna octombrie 2022, mărfurile alimentare costau cu 20,58% mai mult decât în octombrie 2021 și  cu 18,7% mai mult decât la finalul anului trecut.

Datele relevă că pâinea costa în octombrie 2022 cu 26,9% mai mult decât în octombrie 2021 și cu 22,3% peste nivelul din decembrie 2021. Cartofii s-au scumpit cu 40,5% în ultimul an și cu 31% în ultimele zece luni, zahărul rămâne însă produsul cu cea mai mare modificare de preț înregistrată în ultimul an. Față de octombrie 2021, acesta costă în prezent cu 62,6% mai mult.

Și uleiul continuă să fie unul dintre produsele cu una dintre cele mai mari scumpiri din ultimul an. Acesta costa în octombrie 2022 cu aproape 43,5% mai mult decât în octombrie 2021. Raportat la finalul anului trecut, scumpirea medie este de 38,4%.

În ceea ce privește carnea, în cazul cărnii de pasăre, scumpirea medie înregistrată în ultimul an este de aproape 19,6%, în timp ce carnea de porc s-a scumpit cu 14%, iar carnea de vită cu 16,3%.

Pe lista scumpirilor se regăsesc și produsele lactate, diferența dintre luna octombrie a acestui an și octombrie 2021 fiind de 26,2%. O scumpire similară au bifat și ouăle (+24,6%), iar cafeaua costa cu 19,8% mai mult, potrivit datelor INS. De asemenea, băuturile alcoolice s-au scumpit cu peste 9% în ultimul an.