FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul sud-african Prime Kapital a livrat, la finalul anului trecut, cei 21.000 mp de spații de birouri reprezentând prima fază a componentei de office din cadrul proiectului Silk District din Iași. 

Birourile fac parte dintr-un proiect mai amplu mixed-use, de regenerare urbană, localizat pe fosta platformă industrială Teba, beneficiind de o suprafață de 10 hectare. RC Beton Bau, companie de construcții românească, fondată de Radu Bălan și Codrin Botezat, s-a ocupat de lucrările de structură și de cele de zidărie și amenajări în cadrul Silk District.

Alături de birouri, dezvoltatorul a finalizat și prima fază a componentei rezidențiale, iar cea de-a doua fază se află în proces de finalizare și va fi livrată în decursul acestui an, informează compania.

În ceea ce privește componenta de office, Faza 1 are un regim de înălțime P + 7 etaje, parcări subterane pe două niveluri și 2.200 mp de spații de retail la parter. 

La finalul dezvoltării tuturor fazelor, proiectul Silk District va cuprinde 104.400 mp de spații de birouri Clasa A, proiectate după standardul BREEAM Outstanding, 1.549 de apartamente și 10.080 mp de spații comerciale și servicii.

Iași se clasează pe locul 3 în topul centrelor regionale de business din România, cu 24% din totalul spațiilor de birouri la nivel regional. Anul trecut, aici s-a livrat cel mai mare proiect de office din țară, Palas Campus, de 60.000 mp, închiriat în mare parte companiei Amazon. 

Stocul total de spații de birouri al orașului a urcat astfel, de la 220.000 mp la finalul anului 2022, la aproape 300.000 mp în 2023. Rata de neocupare este în jurul a 7%, iar chiriile medii se situează între 12,5 și 15,5 euro/mp/lună, potrivit Fortim Trusted Advisors.

Pe agenda Prime Kapital se mai află un alt proiect de regenerare urbană, care va fi dezvoltat la Cluj Napoca, o investiție estimată la peste 330 de milioane de euro și la București, pe platforma IMGB. Unele vor avea doar componente de rezidențial și retail, altele, precum cel din Cluj Napoca, ar urma să înglobeze și o componentă de office. Pentru moment, compania a renunțat la proiectul din Timișoara, care ar fi fost amplasat pe locul fostei platforme Elba.