11.1 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Imobiliare – PSD vrea să cumpere de la Romaero sediul din Băneasa. Prețul de… – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În domeniul mentenanței de aeronave, ROMAERO desfășoară activități de inspecție și întreținere pentru aeronavele tip Hercules C-130B/H, tip Antonov AN-26/AN-30 și Spartan ale Ministerului Apărării Naționale și controale periodice...

În momentul de față, conform sursei citate, ROMAERO se află într-un declin constant al activităților economice, ca urmare a dificultăților de realizare a activităților de producție și mentenanță în parametrii contractați, situație generată, în principal, de pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina, evenimente care au influențat negativ activitatea societății, precum și de dificultățile majore în asigurarea finanțării pe termen scurt și mediu a afacerilor.

Pe acest fond, ROMAERO a contractat credite bancare pentru care a garantat cu o serie de bunuri imobile a căror valoare contabilă totală este de 443,5 milioane lei, ipotecate în favoarea următoarelor bănci: B.C.R., C.E.C. BANK și Banca Transilvania (activele ipotecate către bănci reprezintă 53,55% din totalul activelor corporale imobilizate).

– creșterea volumului pierderilor de la suma de 35,3 milioane lei în 2018,la 62.972.896 lei în anul 2021;

–  degradarea continuă a tuturor indicatorilor de performanță.

Pe acest fond, ROMAERO a contractat credite bancare pentru care a garantat cu o serie de bunuri imobile a căror valoare contabilă totală este de 443,5 milioane lei, ipotecate în favoarea următoarelor bănci: B.C.R., C.E.C. BANK și Banca Transilvania (activele ipotecate către bănci reprezintă 53,55% din totalul activelor corporale imobilizate).

Complementar, activitatea societății a fost și rămâne afectată de existența unor datorii curente, în cuantum de aproximativ 50 milioane lei, către furnizori și angajați și de datoriile la bugetul general consolidat al statului acumulate de-a lungul timpului.

Gradul de îndatorare a societății, calculat ca raport între datoriile totale și capitalurile proprii, se situează între 1,16 (2018) și 3,13 (2021 preliminat).

Societatea avea însă, la data de 01.03.2022, venituri estimate de încasat pe anul curent constând în:

– contracte de fabricație aerostructuri de 11,7 milioane dolari și 2500.000 euro;

– contracte de mentenanță aeronave civile de 8,7 milioaen lei, 158.845 dolari și 3 milioane euro;

– contracte de mentenanță aeronave militare de 27,8 miliaone lei.

În acest din urmă caz, al mentenanței aeronavelor militare, valoarea totală contractată este de 94,6 milioane lei.

Implementarea Planului de restructurare operațională pentru perioada 2022-2031, primul document pe termen mediu și lung din ultimii 20 de ani, vizează stabilizarea societății, prin restructurarea datoriilor către stat și creditori însoțită de un program de investiții necesare retehnologizării fluxurilor de producție și mentenanță, în scopul creșterii productivității muncii și extinderii portofoliului de clienți.

Astfel, pe termen scurt, perioada 2022-2023, se estimează că măsurile integrate pentru stabilizarea societății, respectiv reorganizarea acesteia astfel încât să permită înființarea centrelor de cost, asociată cu reducerea de personal indirect productiv, actualizarea/modificarea procedurilor antecalcul, post calcul și de ofertare, întocmirea și respectarea planurilor anuale de achiziții, precum și dinamizarea activităților de marketing și comerciale.

În aveast etapă, societatea are nevoie de investiții în valoare de 7,9 milioane euro, fără TVA, și valorificate activele excedentare, care vor conduce la îmbunătățirea considerabilă a rezultatelor nete, de la -64,7 milioane lei în anul 2021 (preliminat) la -41,5 milioane lei în anul 2022 și 142.543 lei în anul 2023 (estimat).

Pe termen mediu, în perioada 2024-2026 se vor continua măsurile de eficientizare a activității, prin ”adaptarea cantitativă și calitativă a resursei umane” la evoluțiile generate de procesele de retehnologizare a fluxurilor de producție și mentenanță, respectiv asigurarea unei prezențe semnificative în Tier 2, fezabil în zona de producție ansamble și subansamble și consolidarea poziției de bază permanentă de reparație aeronave militare de transport și civile.

În această etapă investițiile necesare sunt estimate la 17,5 milioane euro și ar urma să aibă ca rezultat îmbunătățirea rezultatelor nete, la 17,5 milioane lei în anul 2024, 97.510 lei în anul 2025 (rezultat inferior față de anul precedent datorită investițiilor preconizate pentru anul 2025) și 7,2 milioane lei în anul 2026.

Pe termen lung, respectiv până în anul 2031, măsurile propuse vizează automatizarea unor procese repetitive și valorificarea activelor imobiliare disponibilizate ca urmare a retehnologizării activităților, continuarea programului de investiții în vederea atingerii obiectivelor ”lean manufacturing”, precum și consolidarea poziției pe piață si ”poziționarea la un nivel ridicat pentru următorii 30-40 de ani”, arată documentul citat.

În această etapă, societatea are nevoie de investiții în valoare de 31,9 milioane euro, fără TVA.

Per total, ROMAERO are nevoie de investiții de circa 57,5 milioane euro, conform planului de restructurare.

Numărul de personal se va dubla pe termen mediu și lung

ROMAERO s-a confruntat în ultimii ani cu scăderea personalului, printre cauze fiind apariția și manifestarea agresivă a pandemiei SARS-COV-2, în urma căreia întreaga industrie aerospațială a fost afectată profund, din cauza restricțiilor impuse.

Astfel, compania, având activitățile principale conectate direct cu piața aviației comerciale, a înregistrat o scădere severă a veniturilor și, pe cale de consecință, numărul mediu al salariaților s-a diminuat cu peste 24%, de la un număr mediu de 908 salariați în anul 2019, la un număr mediu de 690 persoane în luna decembrie 2021.

FOTO&DOCUMENT PSD vrea să cumpere de la Romaero sediul din Băneasa. Prețul de pornire al licitației – 3 milioane de euro

”Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia SARS-COV-2, există premisele cu privire la reluarea operațiunilor la capacitate maximă pentru activitatea de mentenanță aeronave civile, dar și cu privire la dezvoltarea activității de fabricație piese, ansamble și subansamble de aeronave”, indică sursa citată.

ROMAERO își propune, prin urmare, pe termen mediu și lung, obținerea unui nivel maxim de eficiență prin creșterea progresivă la 1.200-1.300 a numărului de salariați, preponderent direct productivi, în corelație cu dezvoltarea afacerii la o valoare de peste 50 milioane dolari pe an, în condițiile păstrării activelor productive critice (hangare, hale de producție, laboratoare, birouri, depozite, platforme de manevrare aeronave, diverse anexe, etc.). Acestea sunt amplasate pe o suprafață a platformei industriale de aprox. 30 hectare și cu tranziția progresivă spre Tier 1 în relația cu marii producători de aeronave Airbus și Boeing,

ROMAERO își propune și consolidarea poziției de bază permanentă de inspecție și reparație aeronave, care să aibă posibilitatea ofertării și asigurării serviciilor de linie pentru aeronave civile pe ambele aeroporturi din București, prioritar pentru TAROM.

Având în vedere evoluția estimată a cifrei de afaceri în perioada 2022-2031 și planul de restructurare asumat, Guvernul ar trebui să aprobe următoarele:

a) Contractarea unui împrumut comercial în valoare de 50 milioane lei pentru capital de lucru (proces demarat), în vederea îmbunătățirii cash-flow-ului actual (negativ) și ducerii la îndeplinire a obligațiilor contractuale în termenele asumate.

b) Declanșarea procedurilor pentru obținerea unui ajutor de stat, necesar și proporțional obiectivului vizat, în valoare de 17,1 milioane euro (în funcție de dinamica dezvoltării planului de restructurare, suma va fi obținută fie prin alocări bugetare anuale, fie completată sau integral, printr-un credit cu garanții de stat), în vederea redresării economice, îmbunătățirii proceselor de producție și mentenanță în scopul revitalizării activităților și refacerii capabilităților ROMAERO dedicate industriei naționale pentru apărare.

c) Contractarea unui împrumut pe termen lung, în valoare de 31,9 milioane euro, cu sprijinul acționarilor, în vederea retehnologizării și implementării unui sistem ”lean manufacturing” în ROMAERO S.A.

d) Reducerea impactului negativ asupra situației financiare a societății, prin contractarea unui credit de refinanțare pe termen lung, în valoare de 177 milioane lei, destinat stingerii împrumuturilor contractate până la această dată de la CEC, BCR și Banca Transilvania.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!