5.8 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Imobiliare – STUDIU COLLIERS PENTRU ROMÂNIA: „Cererea de pe piaţa de birouri din Bucureşti a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei” – 28.07.2022 – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Piaţa de birouri din Bucureşti a revenit la nivelurile de cerere de dinaintea pandemiei, spaţiile industriale şi logistice merg dintr-un record în altul, în timp ce piaţa de investiţii ar putea atinge cel mai ridicat nivel de tranzacţii din ultimii peste zece ani...

Laurenţiu Lazăr spune: "În pofida rezultatelor atât de bune ca în ultimele trimestre, plus un portofoliu solid de tranzacţii în toate sectoarele imobiliare importante, nu suntem totuşi entuziasmaţi pentru evoluţia activităţii pe termen apropiat...

Laurenţiu Lazăr afirmă: "Pe partea investiţiilor, după tranzacţii în valoare de 336 de milioane de euro în primul semestru, suntem în creştere cu aproximativ 13% faţă de anul trecut, dar observăm şi un calendar încărcat de tranzacţii viitoare, care, dacă vor fi încheiate, ar duce la o valoare record de peste un miliard de euro.

Piaţa de birouri din Bucureşti a revenit la nivelurile de cerere de dinaintea pandemiei, spaţiile industriale şi logistice merg dintr-un record în altul, în timp ce piaţa de investiţii ar putea atinge cel mai ridicat nivel de tranzacţii din ultimii peste zece ani, potrivit Raportului Colliers pentru prima jumătate a anului 2022.

Cu toate acestea, contextul actual a devenit mult mai dificil, ceea ce a condus la temeri legate de o încetinire economică generalizată în rândul ţărilor occidentale, fapt care ar afecta perspectivele pe termen scurt şi mediu ale României şi, prin urmare, perspectivele pieţei imobiliare locale, notează sursa citată. Chiar şi aşa, Laurenţiu Lazăr, Managing Partner al Colliers România, susţine că reţeta ţării noastre de creştere pe termen lung este încă validă, iar investitorii vor continua să ia în considerare acest lucru chiar şi în cazul unui scenariu economic negativ în următoarea perioadă.

Colliers: „Rata de neocupare pe piaţa de birouri din Bucureşti – 15%, la mijlocul anului”

Piaţa de birouri este considerată un barometru pentru sectorul imobiliar comercial şi, prin urmare, faptul că rata de neocupare a scăzut spre 15% în Bucureşti la mijlocul anului curent, de la 16,5% la sfârşitul lui 2021 (cu mişcări mai accentuate în unele părţi ale ţării), este reprezentativ pentru o redresare rapidă. De fapt, împreună cu un calendar de livrări mai puţin aglomerat în următorii doi ani, piaţa se transformă într-una a proprietarilor de clădiri în anumite subpieţe, pe segmentul clădirilor de birouri de clasă A, potrivit Colliers. Sursa citată arată că cererea nouă pentru spaţiile de birouri din Bucureşti aproape s-a dublat în primul semestru (la peste 70.000 mp), comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce ritmul anualizat al cererii noi se situează la niveluri pre-pandemice.

Laurenţiu Lazăr spune: „În pofida rezultatelor atât de bune ca în ultimele trimestre, plus un portofoliu solid de tranzacţii în toate sectoarele imobiliare importante, nu suntem totuşi entuziasmaţi pentru evoluţia activităţii pe termen apropiat. De fapt, înclinăm spre o abordare prudent optimistă, deoarece riscurile globale sunt mai mari decât au fost vreodată în ultimii ani, iar o economie mică şi deschisă ca a României nu prea poate face altceva decât să se lase dusă de val, indiferent de direcţia în care merge”.

Colliers: „Stocul închiriabil de depozite moderne a crescut cu circa 7%”

În ceea ce priveşte sectorul de spaţii industriale şi logistice, în urma unei creşteri cu circa 7% a stocului închiriabil de depozite moderne, acesta s-a apropiat de nivelul de 6 milioane de metri pătraţi la mijlocul anului 2022. Cererea este în continuare la nivelul recordurilor înregistrate în ultimii doi ani, în condiţiile în care şi stocul modern local rămâne mult mai mic faţă de cât ar trebui să fie într-o piaţă care a crescut atât de rapid ca România în ultimul deceniu, spune Laurenţiu Lazăr.

Potrivit Colliers, zona spaţiilor comerciale este într-o poziţie similară, având în vedere că are un stoc mult mai mic decât în ţări precum Cehia sau Polonia pentru niveluri similare de consum; mai mult, dezvoltarea accelerată a centrelor comerciale moderne alimentează la rândul ei şi cererea de spaţii de depozitare.

Colliers: „Tranzacţii de 336 de milioane de euro în primul semestru, pe piaţa imobiliară locală”

Laurenţiu Lazăr afirmă: „Pe partea investiţiilor, după tranzacţii în valoare de 336 de milioane de euro în primul semestru, suntem în creştere cu aproximativ 13% faţă de anul trecut, dar observăm şi un calendar încărcat de tranzacţii viitoare, care, dacă vor fi încheiate, ar duce la o valoare record de peste un miliard de euro. Acestea fiind spuse, este important să observăm provocările care ne aşteaptă, deoarece temerile legate de creşterea globală şi presiunile inflaţioniste sunt o ameninţare pentru viitorul multor economii şi ar putea duce la presiuni negative asupra activelor imobiliare din economiile occidentale”.

Reprezentantul Colliers adaugă: „Creşterea bruscă a dobânzilor va avea un efect mai tangibil şi pe termen mai scurt asupra pieţei rezidenţiale locale, care se bazează destul de mult pe creditele ipotecare. Acest lucru ar putea duce, la rândul său, la o încetinire a activităţii pe piaţa locală de terenuri, unde dezvoltatorii rezidenţiali generează circa două treimi din tranzacţii, chiar mai mult în anumiţi ani”.

În general, balanţa riscurilor pe termen scurt înclină spre veşti proaste, în special pe fondul creşterii ratelor dobânzilor în pieţele dezvoltate, al conflictului din Ucraina şi al dezechilibrelor interne mari din România, potrivit Colliers, care subliniază că riscul unei aterizări dure a economiei româneşti, care să amintească de recesiunea din 2009-2010, este o posibilitate, deşi nu constituie scenariul de bază al companiei de consultanţă.

Laurenţiu Lazăr afirmă: „Mai degrabă decât să ne concentrăm pe riscurile pe termen scurt, am dori să remarcăm faptul că, în ciuda recesiunii puternice la care am asistat în urmă cu mai bine de un deceniu, România a fost în continuare una dintre cele mai performante din lume în perioada 2000-2020. Iar dacă luăm în considerare rezervorul local de talente şi intrările masive de fonduri UE, care ar putea reprezenta aproximativ echivalentul a 5-6% din PIB-ul ţării pe an până în 2027, nu putem să nu rămânem foarte optimişti în ceea ce priveşte economia României şi piaţa imobiliară locală pe termen lung”.

Silviu Pop, Head of Research Colliers România: „Pe piaţa de birouri, în primele şase luni ale anului am avut rezultate impresionante: o dublare a cererii noi la 72.000 – 73.000 de metri pătraţi în Bucureşti, dar am sesizat rezultate foarte bune şi în celelalte oraşe ale ţării. (…) În perioada următoare vom mai avea, probabil, rezultate destul de bune, doar pipeline-ul nostru de tranzacţii pe zona de birouri este destul de încărcat. Sunt trazacţii mari, inclusiv cu spaţii de peste 10.000 de metri pătraţi. Ar trebui să vedem o cerere bună măcar în următoarele trimestre. Remarcăm că firmele de birouri care reduc spaţiile de birouri în contextul lucrului de acasă nu sunt multe”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!