FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea pieței de suplimente alimentare din România a ajuns la 2,8 miliarde lei, potrivit PRISA, Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare. Organizația a făcut public un studiu care arată că românii consumă între 3 și 4 suplimente alimentare anual. 

Studiul arată că, față de media europeană, cel mai consumat supliment alimentar din România este vitamina C (64% dintre respondenți), urmată de magneziu (44%) și ulei de pește/Omega 3 (23%). Studiul arată că principalele motive pentru care românii iau suplimente alimentare sunt menținerea sănătății, a sistemului imunitar și pentru energie

La nivel european, consumatorii iau suplimente alimentare la recomandarea medicului sau farmacistului. Și în România, 56% dintre respondenți urmează recomandarea medicilor, iar 52% a farmaciștilor, iar 70% au declarat că au încredere în informațiile oferite de companiile producătoare sau de distribuție de suplimente alimentare. 

În ceea ce privește canalele preferate de achiziție, 63% dintre consumatori cumpără din farmacii, 25% din magazine gen supermarket, iar 15% din magazine de tip naturist. 

În ceea ce privește obiceiurile de consum la nivel european, peste 9 din 10 europeni au folosit suplimente alimentare în ultimul an, iar dintre aceştia 69% au încredere în industria de profil. 

88% dintre europeni declară că au folosit la un moment dat în viaţă suplimente alimentare, iar 93% dintre aceştia au administrat această categorie de produse în ultimele 12 luni. În cazul ţărilor est-europene procentul a fost chiar mai mare, 98% dintre polonezi, 97% dintre români şi dintre cehi, 96% dintre sloveni au răspuns că au consumat această categorie în ultimul an.

Studiul a fost derulat de IPSOS pentru asociaţia europeană Food Supplements Europe (FSE), în perioada 17 martie-1 aprilie 2022, în 14 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, la care au răspuns peste 13.000 de oameni. 

Consumul de suplimente alimentare în Europa

Potrivit aceleiaşi cercetări, la nivel european, cele mai folosite suplimente alimentare din ultimul an au fost vitamina D (46%), vitamina C (36%), magneziu (33%), multivitamine sau minerale (29%), respectiv omega 3 şi uleiuri de peşte (19%), vitamina B sau complex de B -uri(17%), fier (14%) şi calciu (14%), dintre care suplimentele cu multivitamine, vitamina D, produsele cu omega 3 şi uleiurile de peşte au fost administrate zilnic. 

“Observăm din acest studiu că la nivelul Uniunii Europene majoritatea covârşitoare a consumului de suplimente alimentare se realizează în mod informat, de cele mai multe ori la recomandarea specialiştilor, dar şi în urma parcurgerii cu atenţie a informaţiilor de pe eticheta produselor, ceea ce este un fapt îmbucurător.”, declară dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General în Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) şi membru în consiliul director al Food Supplements Europe.

Studiul a revelat totodată faptul că o pondere foarte mare, 85% dintre respondenţi, la nivelul întregului eşantion de ţări participante, urmează instrucţiunile de utilizare menţionate pe eticheta suplimentului. De asemenea, 72% din participanţii la studiu s-au arătat încrezători în siguranţa şi calitatea suplimentelor alimentare, doar 6% fiind în dezacord cu această menţiune.

Studiul a fost derulat de compania de cercetare IPSOS la solicitarea asociaţiei europene Food Supplements Europe pentru a înţelege mai bine obiceiurile, atitudinea şi practicile de consum ale suplimentelor în rândul europenilor. Acesta s-a desfăşurat în perioada 17 martie-1 aprilie 2022, în 14 state membre europene: Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Olanda, Polonia, România, Slovenia, Finlanda şi Suedia. În total, au fost realizate 13,200 interviuri în cele 14 ţări.