19 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

IT & E-commerce – Business internaţional. Declinul producătorilor de cipuri: Nvidia, Intel şi AMD înregistrează în 2022 scăderi de la 12,6% la 37% – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

În urmă cu cinci ani, Intel valora cât Nvidia şi AMD la un loc, însă astăzi Nvidia valorează cu mult peste capitalizarea cumulată a celorlalte două companii, iar Taiwan Semiconductors (TSMC) este una dintre cele mai mari societăţi publice la nivel mondial, surprinzându-se astfel o schimbare majoră în industria cipurilor.

Nvidia, despre care unii analişti spun că s-a poziţionat cu mult în faţa Intel în privinţa tehnologiei software, suferă un declin de 28,6% de la începutul lui 2022 încoace.

Totuşi, compania are una dintre cele mai bune performanţe de pe Wall Street în ultimii cinci ani, un avans de aproape 750%, adică investitorii cu expunere pe Nvidia au înregistrat o multiplicare de peste opt ori a investiţiei în această perioadă.

În urmă cu cinci ani, Intel valora cât Nvidia şi AMD la un loc, însă astăzi Nvidia valorează cu mult peste capitalizarea cumulată a celorlalte două companii, iar Taiwan Semiconductors (TSMC) este una dintre cele mai mari societăţi publice la nivel mondial, surprinzându-se astfel o schimbare majoră în industria cipurilor.

Intel nu a reuşit să ţină pasul cu inovaţiile care au avut loc în industrie de-a lungul ultimilor ani, evoluţia fiind alterată şi de ascensiunea unor giganţi precum Samsung şi Qualcomm.

Mai mult, criza semiconductoarelor şi întreruperile lanţurilor globale de aprovizionare, accentuate de pandemia de coronavirus, au dus la o scădere semnificativă a acţiunilor celor mai mari producători de cipuri din lume. 

De asemenea, a intervenit în peisaj şi reticenţa investitorilor internaţionali vizavi de activele din industria tech, fenomenul având loc pe fondul unei tranziţii dinspre segmentul „growth” către cel de tip „value” şi în contextul creşterii ratelor dobânzilor la nivel mondial. Acţiunile Qualcomm au scăzut cu 27% de la începutul anului, fără a lua în calcul dinamica şedinţei de miercuri, 13 aprilie.

Totodată, AMD este pe minus cu 37%, iar acţiunile Intel s-au depreciat cu 12,6% în 2022 şi cu 28,7% în ultimele 12 luni. Nvidia, despre care unii analişti spun că s-a poziţionat cu mult în faţa Intel în privinţa tehnologiei software, suferă un declin de 28,6% de la începutul lui 2022 încoace. 

Totuşi, compania are una dintre cele mai bune performanţe de pe Wall Street în ultimii cinci ani, un avans de aproape 750%, adică investitorii cu expunere pe Nvidia au înregistrat o multiplicare de peste opt ori a investiţiei în această perioadă. Spre comparaţie, Intel a urcat cu doar 28% în ultimii cinci ani.

De altfel, Nvidia a ajuns recent în top 10 cele mai mare societăţi la nivel mondial în funcţie de capitalizare, cu o valoare de piaţă de 535 de miliarde de dolari, în timp ce Intel valorează 190 de miliarde de dolari, iar AMD 155 de miliarde de dolari, după un plus de 630% în cinci ani.

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!