1 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

IT & E-commerce – Cum îi ajută americanii pe ruși să spargă barierele cenzurii. E gratuit pentru milioane de ruși – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Open Technology Fund (OTF), susținut de guvernul Statelor Unite, plătește bani unor firme americane care furnizează rețele private virtuale (VPN) în mod gratuit pentru milioane de ruși, care apoi le pot folosi pentru a vizita site-uri blocate de cenzori, relatează Moscow Times. Folosit de persoanele care încearcă să acceseze mass-media independentă Software-ul VPN creează un

Open Technology Fund (OTF), susținut de guvernul Statelor Unite, plătește bani unor firme americane care furnizează rețele private virtuale (VPN) în mod gratuit pentru milioane de ruși, care apoi le pot folosi pentru a vizita site-uri blocate de cenzori, relatează Moscow Times.

Folosit de persoanele care încearcă să acceseze mass-media independentă

Software-ul VPN creează un soi de ”tunel” privat pe internet pentru ca datele, de obicei criptate, să curgă protejate de snooping, iar utilizarea lor a crescut după invadarea Ucrainei. „Instrumentul nostru este folosit în primul rând de persoanele care încearcă să acceseze mass-media independentă”, a declarat un purtător de cuvânt al Lantern, una dintre companiile implicate.

Firmele de tehnologie Psiphon și nthLink au furnizat, de asemenea, aplicații anti-cenzură, OTF estimând că aproximativ 4 milioane de utilizatori din Rusia au primit VPN-uri de la firme. „Nu suntem cu adevărat un VPN, ci mai degrabă un instrument împotriva cenzurii”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Lantern.

„VPN-urile clasice sunt criptate, astfel încât cenzorii nu pot citi conținutul consultat, (…) dar sunt ușor de blocat pentru o țară precum Rusia”, a spus acesta.

Psiphon și Lantern folosesc metode mai complexe „pentru a se asigura că serverele noastre nu sunt detectate”, a mai spus el.

Accesul la internet este esențial

Psiphon a înregistrat o creștere masivă a utilizatorilor ruși, numărul crescând de la aproximativ 48.000 pe zi înainte de invazia din 24 februarie, la peste un milion pe zi până la mijlocul lunii martie, a declarat un consilier principal al companiei, Dirk Rodenburg.

În timp ce liderii Ucrainei au cerut ca Rusia să fie decuplată de la internet, alții au remarcat că accesul la internet este esențial pentru grupările de opoziție.

„Este foarte important ca rușii să fie conectați la întreaga rețea mondială și să mențină rezistența”, a declarat Natalia Krapiva, consilier juridic la grupul pentru drepturi Access Now.

„Este nevoie de internet pentru că activiștii care încearcă să lupte împotriva liderului rus sunt împrăștiați în întreaga lume”, a adăugat ea.

Start-up-urile s-au bazat pe experiența lor din alte țări cu regimuri autoritarruse, de la Belarus până la China și Birmania.

„În urmă cu doi ani, China a schimbat situația, au făcut eforturi mari pentru a încerca să blocheze totul. Trebuia să venim cu noi protocoale în fiecare săptămână. Așa că eram deja pregătiți pentru Rusia”, spune purtătorul de cuvânt al Lantern.

Pe de altă parte, un politician australian a declarat că președintele Vladimir Putin este considerat un ”erou” de mulți ruși pentru că a reușit să impună în Rusia un regim în care domnește cenzura.

„Ei pot doar să citească, să audă și să vadă ceea ce li se permite”, a declarat fostul ministru australian al Muncii, Graham Richardson, pentru Sky News Australia.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!