Arctic Stream (simbol bursier AST), integrator de infrastructură şi securitate IT evaluat de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti la 102,7 mil. lei, a raportat pentru primul trimestru din 2023 un profit net de 2,2 mil. lei, în urcare cu 146% faţă de rezultatul net al anului anterior, în contextul unei cifre de afaceri de 29,4 mil. lei, cu 174% mai mare.
„În primul rând, creşterea echipei a avut un impact pozitiv asupra afacerii, prin sporirea capacităţii de a atrage şi reţine clienţi noi, precum şi prin capacitatea crescută de implementare a proiectelor complexe încheiate anul trecut sau în anul în curs. În al doilea rând, performanţa operaţională s-a îmbunătăţit semnificativ, datorită maturizării proceselor operaţionale, ceea ce a dus la o mai bună eficientizare a costurilor şi a gestionarii proiectelor. În acest fel, compania a putut livra proiecte într-un ritm susţinut la un nivel de calitate ridicat. În al treilea rând, implementarea unor proiecte complexe, precum cele din contractele semnificative anunţate în 2022, care au avut o componentă de venit mai ridicată, a adus contribuţii semnificative la creşterea veniturilor. În final, diversificarea tehnologiilor implementate a condus la dezvoltarea mai multor arii de competenţă şi posibilitatea de a implementa proiecte sofisticate, acoperind o gamă mai vastă de servicii”, menţionează compania în raport.
Cheltuielile de exploatare au crescut cu 172% comparativ cu T1/2022, până la 26,6 mil. lei , cea mai mare parte fiind cheltuieli cu mărfuri (18 mil. lei), care au crescut cu 230% de la an la an. Profitul din exploatare a urcat astfel cu 190%, până la 2,8 mil. lei, conform datelor din raportul financiar trimestrial publicat la BVB.
Compania avea la 31 martie 2023 capitaluri propria de 16,5 mil. lei, în creştere cu 30% faţă de 31 martie 2022 şi datorii totale de 36,3 mil. lei, plus 30%. Creanţele au înregistrat de asemenea o creştere de 42%, la 24,4 mil. lei, însă acest lucru, spune compania, „vine natural, pe fondul volumului ridicat de afaceri”.
„La nivel local, în industria IT&C vedem deja primele proiecte lansate ce au la bază fonduri din PNRR şi ne aşteptăm ca procesul de transformare digitală să continue în diferite sectoare precum: educaţie, sănătate sau energie. Pe de altă parte, criza semniconductorilor şi a lanţului de aprovizionare nu este încă finalizată, dar situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de anul trecut, iar perspectivele sunt optimiste şi pentru viitor”, scrie CEO-ul Dragoş Diaconu.
Arctic Stream este controlată în proporţie de 67,1% de Dragoş-Octavian Diaconu. Acţiunile AST se tranzacţionează în creştere cu 19,6% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 2,3 mil. lei, arată datele BVB.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).