În industria de IT, o practică foarte des întâlnită este ca angajaţii unei companii să nu lucreze cu un contract de muncă, ci sub un contract de colaborare, astfel că freelancerii încheie un parteneriat cu o companie pentru unu sau mai multe proiecte
♦ Din ianuarie şi până la sfârşitul lunii noiembrie, 337 de companii cu capital ucrainean au fost înfiinţate în România, un nivel record, ţinând cont că în total în România existau anterior în 1.100 de companii cu capital ucrainean.
Războiul de la graniţe izbucnit la sfârşitul lunii februarie a dus la un număr record de companii cu capital ucrainean înfiinţate în România în acest an, iar surpriza vine din zona de informaţii şi comunicaţii, al doilea cel mai activ sector de activitate pentru capitalul ucrainean după comerţ.
Din ianuarie şi până la sfârşitul lunii noiembrie, 337 de companii cu capital ucrainean au fost înfiinţate în România, conform datelor Registrului Comerţului. Cu toate că o treime dintre acestea activează în comerţ, surpriza este IT-ul, care ocupă al doilea loc în topul domeniilor în care activează cele mai multe companii cu capital ucrainean înfiinţate anul acesta. Circa 20% din aceste companii au domeniul de activitate din zona informaţiilor şi comunicaţiilor. Restul firmelor au coduri CAEN din zona transporturilor şi logisticii, activităţi profesionale şi construcţii. Companiile din sectorul de IT înfiinţate de ucraineni anul acesta se află în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.
„Îi interesează şi piaţa din România, pentru că vor să rămână în zona aceasta a Europei. Dacă aveau prezenţă în Germania, mai degrabă au preferat să îşi deschidă biroul în România, decât în Polonia, pentru a avea acces mai uşor la piaţa din Bulgaria sau Ungaria. Unele multinaţionale şi-au deschis aici, angajează aici, dar au păstrat şi biroul din Ucraina, altele au mutat tot ce era în Ucraina în România. Piaţa locală e văzută şi ca un back-up, pentru că ele nu şi-au încetat în totalitate activitatea din Ucraina. Aveau planuri să intre în România, dar războiul a urgentat aceste planuri“, spune Alexandru Boboc, partner în cadrul companiei de consultanţă Jinga & Asociatii, care a ajutat mai multe companii din Ucraina să îşi mute activitatea în România.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).