24.7 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

IT & E-commerce – Lovitură pentru românii cu card la bancă! Rămâi fară bani în cont imediat – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Gruparea de criminalitate informatică Flubot amenință tot mai des țările europene, mai ales Germania, România și Marea Britanie. Atacatorii folosesc o nouă campanie de înșelătorii menită să fure date bancare de pe telefoane, pe Android, sau să direcționeze victimele către diverse escrocherii, pe iOS. Cum procedează atacatorii? Cea mai recentă campanie Flubot folosește aceleași tehnici

Gruparea de criminalitate informatică Flubot amenință tot mai des țările europene, mai ales Germania, România și Marea Britanie.

Atacatorii folosesc o nouă campanie de înșelătorii menită să fure date bancare de pe telefoane, pe Android, sau să direcționeze victimele către diverse escrocherii, pe iOS.

Cum procedează atacatorii?

Cea mai recentă campanie Flubot folosește aceleași tehnici de smishing de până acum: un SMS care anunță un conținut fals, de obicei un mesaj vocal. Flubot a fost detectată inițial în luna aprilie în România.

De data aceasta, mesajele infectate țintesc mai uniform utilizatorii de Android și iPhone. Cu toate acestea, cei care folosesc Android sunt în continuare ținta principală pentru că pot aduce câștiguri mai mari atacatorilor.

Totul începe cu un SMS

Escrocheria începe cu un SMS care distribuie un conținut fals și include un link infectat.

Dacă utilizatorii accesează linkul, acestora li se cere permisiunea de a instala o aplicație necunoscută – în acest caz, o aplicație falsă de mesagerie vocală care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal.

Principalul obiectiv al hackerilor este să convingă utilizatorii să instaleze troianul bancar Flubot. Dacă victima urmează instrucțiunile, aplicația falsă Voicemail (Flubot) solicită permisiuni de acces pentru a dobândi acces complet la telefon.

Când i se acordă accesul, Flubot colectează contactele din agenda telefonică a victimei și utilizează aplicația SMS pentru a continua să trimită linkuri infectate către alte numere, furând în același timp date și trimițându-le serverului de comandă și control operat de atacatori. De asemenea, pentru că își modifică structura, este dificilă dezinstalarea aplicației de către utilizator.

Flubot nu rulează pe sistemul de operare iOS. Însă, atunci când proprietarii de iPhone accesează linkurile infectate, ei sunt redirecționați către site-uri de phishing și escrocherii.

Ce trebuie să facă utilizatorii?

Utilizatorii Android trebuie să aibă un sistem de securitate instalat pe dispozitiv ce poate să detecteze amenințările care vin prin SMS.

Este nevoie de o soluție de securitate performantă capabilă să blocheze nu doar mesajul trimis de către atacatori, dar și ulterioarele încercări de a fura datele utilizatorului, prin redirecționarea țintei către pagini de phishing, mai ales pe iOS.

Acest tip de campanii sunt derulate în valuri – momente de activitate intensă urmate de momente de liniște – ceea ce îngreunează capacitatea victimelor de a distinge între un mesaj real și unul fals.

Dezvoltatorii Flubot consideră sistemul de operare Android o țintă primară, dar și-au îmbunătățit eforturile pentru a face victime și în rândul utilizatorilor de iPhone prin redirecționarea lor către amenințări informatice eficiente pe orice tip de telefon.

În luna ianuarie, cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puțin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a amenințării informatice Flubot care urmărește infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri păreau a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert foloseau înșelătorii de tipul „Tu ești în acest video?”, precizează Bitdefender.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!