2.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

IT & E-commerce – Prysmian Group: Cablurile de fibră optică – rol fundamental în transformarea digitală, fiind singura soluție pentru a transporta datele către antenele 5G sau Centrele de Date – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Cum pot companiile private să susțină o digitalizare sustenabilă? Cristian Gheorghe: Înainte de toate, permiteți-mi să vă prezint câteva date despre tendințele în digitalizare la nivel mondial: Creșterea accelerată a implementării tehnologiei 5G: de la 13 milioane de abonați în 2019... Pentru exemplificare, vă dau câteva exemple din gama de produse ale Prysmian, care permit extinderea gamei de servicii și soluții oferite de operatorii de telecom datorită parametrilor tehnici inovatori: Flex ribbon.

Prysmian Grup este lider mondial în industria cablurilor, fiind prezent în 50 de țări, având 104 fabrici, 25 centre de cercetare și dezvoltare, peste 28.000 de angajați, cu o prezență strategică care îi permite să acceseze ușor piețele emergente, cât și comunitățile pretutindeni în lume.

În sudul României, la Slatina, s-a construit în ultimii ani cea mai mare fabrică de cabluri de fibră optică din Europa, unde se produc peste 70% din cablurile de fibră optică instalate în România. Cea mai mare parte din cabluri se vinde către operatorii de telecom, fie din România sau din Europa, Statele Unite sau chiar Australia. Cristian Gheorghe- Sales Director Telecom, Prysmian, Danubian region, ne-a oferit un interviu.  

Care a fost impactul pandemiei asupra accelerării digitalizării?

Cristian Gheorghe:  În timpul pandemiei infrastructurile de telecomunicații au fost intens folosite, cu toții am avut acasă sau la serviciu experiențe diferite legate de traficul de internet intens. În plus, copiii s-au conectat la școala online sau și-au petrecut o mare parte din timpul liber în fața consolelor de jocuri sau a calculatoarelor. Traficul de date datorat vizionării filmelor online a crescut abrupt.

Nu peste tot în lume însă calitatea serviciilor a fost la fel. România face parte din grupul fruntaș al primelor 20 de țări din EU39 care au mai mult de 50% din case legate la fibră optică (de fapt România are 72,9%, mai mult decât Franța, Germania, Italia sau UK) și de aceea comunitățile conectate la rețeaua de fibră optică nu au avut neplăceri datorate traficului de internet crescut.

Care sunt concluziile?

  • În această perioadă a crescut masiv traficul de date (au fost cazuri când operatorii au limitat lățimea de bandă).
  • Țările care au investit în rețele de fibră optică au performat mai bine.

Țările care au o acoperire redusă de fibră optică, cum ar fi Spania sau Franța, au avut creșteri alte traficului pe internet de până la 40%, iar vitezele de download au scăzut până la 14%.

Pe de altă parte, țări cum ar fi SUA (în special California) sau Japonia, nu au fost influențate de creșterea masivă a traficului datorită unei foarte bune acoperiri cu rețele de fibră optică.

Interesul pentru acoperirea decalajelor dintre comunitățile urbane și rurale la nivelul EU este foarte mare. Există fonduri care pot fi accesate pentru proiecte de acest gen, iar atât autoritățile locale, cât și locuitorii zonelor rurale conștientizează deja că rețeaua de fibră optică este o necesitate, așa cum sunt utilitățile de apă, gaz sau curent.

 Cum pot companiile private să susțină o digitalizare sustenabilă?

Cristian Gheorghe: Înainte de toate, permiteți-mi să vă prezint câteva date despre tendințele în digitalizare la nivel mondial:

  • Creșterea accelerată a implementării tehnologiei 5G: de la 13 milioane de abonați în 2019, la peste 2.6 miliarde în 2025
  • Traficul IP din centrele de date (în ZetaBytes): de la 6,8 în 2016, la 20,6 în 2021
  • Dispozitive IOT: numărul total în 2025 va fi de 25 miliarde USD (17% CAGR 2025/2017)

Cablurile de fibră optică joacă un rol fundamental în această transformare digitală, fiind singura soluție pentru a transporta datele către antenele 5G sau Centrele de Date.

Accelerarea tehnologiei 5G va permite, ca în câțiva ani, peste o treime din populația globului să aibă acces la o rețea 5G, iar până în 2025 fiecare persoană să aibă minim 4 obiecte conectate. Aceast lucru va schimba modul în care trăim sau producem bunuri.

Cablurile, împreună cu accesoriile necesare și lucrările de instalare, reprezintă o parte mare din costul realizării unei infrastructuri de fibră optică. Deși par simple, cablurile sunt elementul de bază al conexiunii prin care se transmite semnalul dintr-un punct în altul, iar de calitatea materialelor, tehnologia prin care sunt fabricate și modul în care se conectează depinde calitatea infrastructurii de comunicații. De aceea, inovarea continuă în acest sector a permis îmbunătățirea tehnologiilor de comunicații, care pot fi limitate dacă infrastructura este de calitate slabă.

Pentru exemplificare, vă dau câteva exemple din gama de produse ale Prysmian, care permit extinderea gamei de servicii și soluții oferite de operatorii de telecom datorită parametrilor tehnici inovatori:

  • Flex ribbon, tip de module cu fibre optice, ce permit construcția unui cablu cu de 3x mai multe fibre decât unul convențional, la același diametru (gândiți-vă la volumul de fibre dintr-un centru de date!)
  • Sirocco – cabluri care folosesc inovările aduse de Prysmian în construcția fibrei (ex. prima fibră din lume de 180 um anunțată în 2019). De ce e important? Pentru că folosind aceste fibre cablurile pot ajunge la 50% din diametrul unui cablu convențional. Pe de altă parte, folosirea polietilenei reciclate, tamburi de lemn mai mici, greutate mai mică pentru transport, și avem un exemplu de produs proiectat cu 360’ sustenabilitate.

 

Cum se vor prioritiza investițiile de la Uniunea Europeană în sectorul de Telecomunicații?

Cristian Gheorghe: Este important, din punctul meu de vedere, ca fondurile să fie direcționate către acele oportunități care nu sunt adresate de piață, așa numite eșecuri de piață. Sunt acele părți din Europa, unde investitorii privați nu sunt interesați să investească, și acestea sunt zonele rurale izolate, zone montane sau insulare, care au populație redusă sau îmbătrânită. Trebuie construită o punte între urban și rural, pentru ca niciun cetățean să nu fie lăsat în urmă și fiecare să aibă access la infrastructura de informații.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!