0.2 C
București
joi, martie 30, 2023

IT & E-commerce – Să fie disponibilizările masive din sectorul tech începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă ce va izbi economia americană? – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Firmele din Silicon Valley elimi nă sute de mii de locuri de muncă după ani de creştere incredibilă, însă economiştii nu prevestesc la unison recesiune şi şomaj în creştere drama tică pentru economia americană, scrie Deutsche Welle.

În timpul pan demiei, numărul angajaţilor Micro soft, Google, Amazon şi Meta a cres cut puternic, odată cu spectaculosul avans al cererii pentru produsele şi serviciile companiilor respective, însă inflaţia nu a lăsat Silicon Valley altă opţiune decât să-şi restrângă personalul.

Firmele tech au eliminat împre ună peste 330.000 de poziţii în ulti mele 12 luni, potrivit datelor TrueUp.

Firmele din Silicon Valley elimi­nă sute de mii de locuri de muncă după ani de creştere incredibilă, însă economiştii nu prevestesc la unison recesiune şi şomaj în creştere drama­tică pentru economia americană, scrie Deutsche Welle. În timpul pan­demiei, numărul angajaţilor Micro­soft, Google, Amazon şi Meta a cres­cut puternic, odată cu spectaculosul avans al cererii pentru produsele şi serviciile companiilor respective, însă inflaţia nu a lăsat Silicon Valley altă opţiune decât să-şi restrângă personalul.

Firmele tech au eliminat împre­ună peste 330.000 de poziţii în ulti­mele 12 luni, potrivit datelor TrueUp. Cu inflaţia încăpăţânându-se să rămâ­nă extrem de ridicată, cu dobânzile în creştere puternică şi eco­nomia în încetinire, concluzia firească este că durerea sectorului tech se va extinde către alte sectoare ale economiei.

Potrivit The Wall Street Journal, valul recent de disponibilizări începe să treacă dincolo de sectorul tech, companiile recalibrându-şi persona­lul şi începând să-şi strângă cureaua pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea economiei.

Încetinirea industriei tech a început de asemenea să se resimtă pe Wall Street, unde veniturile pentru tranzacţii având legătură cu industria sunt în scădere. Dincolo de tech, companii ca Dow şi 3M au anunţat că operează disponibilizări, arătând că tendinţa începe să se extindă către alte părţi ale economiei. Şi industria media asistă la tăieri de locuri de muncă.

Şi totuşi, economiştii indică mai multe motive pentru care viitoarele disponibilizări ar putea fi limitate, notează Deutsche Welle.

Cel mai important motiv: secto­rul tech a făcut prea multe angajări în 2021 şi 2022. Multe firme tech conti­nuă să facă angajări.

Olu Sonola, de la Fitch Ratings, crede că piaţa muncii se va tempera semnificativ în 2023, dar nu se aşteaptă ca disponibilizările din sectorul tech să se extindă pe piaţa generală.

Heather Long, editorialist Washington Post, consideră că ceea ce se întâmplă în sectorul tech reprezintă un avertisment pentru economia americană, un semnal în plus că boomul cheltuielilor consumatorilor se disipează.

În opinia acesteia, disponibilizările din sectorul tech nu vor declanşa probabil un val imediat de eliminări de locuri de muncă la nivelul întregii economii şi nu vor ridica prea mult rata şomajului. Doar 2% din angajaţii din SUA lucrează la firme tech, având o influenţă mult mai redusă asupra pieţei muncii decât alte sectoare.

În plus, arată aceasta, sectorul tech suferă o revenire la realitate, o corecţie post-pandemică ce nu se produce în alte sectoare.

Anjli Raval, editorialist Financial Times, avertizează că disponibilizările rapide şi brutale vor avea consecinţe negative pe termen lung asupra angajatorilor, acestea distrugând încrederea în cadrul organizaţiilor.

 

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!