3.9 C
București
miercuri, noiembrie 13, 2024

IT & E-commerce – Spaţiul nu este ultima frontieră, ci următoarea în politică şi tehnologie pentru statele est-europene. „Fiecare bănuţ investit în industria spaţială se întoarce în economie înmulţit de până la zece ori“. Ungaria are deja lansaţi în spaţiu mai mulţi sateliţi, cu scopuri educaţionale şi de monitorizare a Pământului – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Următorul polonez va ajunge în spaţiu anul viitor sau la înce putul lui 2014, dar până atunci ESA urmează să aprobe candi datul propus de Polonia.

Potrivit datelor ofi ciale, Polonia şi-a majorat anul acesta con tribuţia financiară la ESA cu 295 milioane euro, ceea ce permite companiilor poloneze să parti cipe la diverse programe de dezvoltare de teh nologii, produse şi servicii din domeniul sateli ţiilor de comunicaţii, navigare prin GPS şi ob ser vare a Pământului.

Anul acesta a semnat, devenind a 24-a ţară care face acest lucru, Acordurile Artemis, care alcă tu iesc principiile de bază ale explorării şi ex ploatării Lunii şi spaţiului cosmic sub ghidajul NASA şi al guvernului SUA.

Ungaria are deja lansaţi în spaţiu mai mulţi sateliţi, cu scopuri educaţionale şi de monitorizare a Pământului. Cel lansat cel mai recent măsoară poluarea electromagnetică. O misiune lunară a NASA de anul trecut a folosit echipamente de măsurare produse de cercetătorii maghiari.

Ungaria, Polonia şi Cehia se pre­gătesc să trimită astronauţi în spaţiu, motiv de mândrie naţio­nală, dar şi de etalare a alian­ţelor cu jucătorii de top din domeniu şi a celor mai moderne tehnologii.

Ministrul polonez al dezvoltării şi tehno­logiei Waldemar Buda a anunţat la începutul lunii că Polonia va trimite pentru a doua oară un cetăţean polonez în spaţiu. Prima partici­pa­re a unui astronaut polonez la o misiune în spa­ţiul cosmic a fost în 1978. Călătoria s-a făcut la bordul unei rachete sovietice şi a avut ca desti­naţie o staţie orbitală sovietică. Era în plin răz­boi rece. Polonia era atunci un stat comunist.

De data aceasta, Polonia cooperează cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi cu compania americană privată Axiom Space, care efectuează misiuni de zbor către şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Următorul polonez va ajunge în spaţiu anul viitor sau la înce­putul lui 2014, dar până atunci ESA urmează să aprobe candi­datul propus de Polonia. Acesta va fi probabil singurul polonez din noua rezervă de astronauţi a a­genţiei europene – Slawosz Uz­nan­ski, inginer la celebrul institut de cercetare nucleară CERN din Geneva.

Una din misiunile astronautului va fi să efectueze experimente şi să testeze cele mai avansate tehnologii poloneze. Potrivit datelor ofi­ciale, Polonia şi-a majorat anul acesta con­tribuţia financiară la ESA cu 295 milioane euro, ceea ce permite companiilor poloneze să parti­cipe la diverse programe de dezvoltare de teh­nologii, produse şi servicii din domeniul sateli­ţiilor de comunicaţii, navigare prin GPS şi ob­ser­vare a Pământului. Acestea îşi pot prezenta conceptele pentru experimentele ce urmează a fi efectuate pe ISS până pe 8 septembrie.

Polonia are o agenţie spaţială proprie. Po­vestea se repetă şi în Cehia. Şi această ţară are şansa de a trimite pentru a doua oară un cetăţean în spaţiul cosmic, prima misiune de genul acesta fiind în perioada comunistă, cu ajutorul programelor spaţiale sovietice. Ţara a primit în acest sens o ofertă tot de la Axiom, scrie presa cehă. Dar aici este mai multă nesi­guranţă. Politicienii cehi iau deocamdată în considerate posibilele beneficii şi opţiuni de fi­nanţare pentru oportunitatea istorică. Costurile pentru o astfel de misiune sunt estimate la câteva zeci de milioane de euro.

Ministerul apărării a spus că dacă va reuşi să asigure finanţare din surse private va fi foarte probabil ca în curând un ceh să ajungă din nou în spaţiu. Specialiştii spun că în joc este o miză mult mai mare decât simpla explorare spaţială. „Fiecare bănuţ investit în industria spaţială se întoarce în economie înmulţit de până la zece ori“, spune Jan Spratek, expert la Observatorul Astronomic din Praga. Încorporarea experien­ţei cehe la experimentele spaţiale contribuie la progresul ştiinţific şi economic al ţării.

Cehia nu este străină de cercetarea spaţială. Anul acesta a semnat, devenind a 24-a ţară care face acest lucru, Acordurile Artemis, care alcă­tu­iesc principiile de bază ale explorării şi ex­ploatării Lunii şi spaţiului cosmic sub ghidajul NASA şi al guvernului SUA. Cehia are expe­rienţă de decenii în cercetare spaţială, ceea ce i-a permis dezvoltarea de echipamente ce vor fi folosite de viitoarea staţie orbitală lu­na­ră Lunar Gateway a NASA şi la un trans­portor lunar european de capacitate mare care va fi folosit la aducerea şi ridicarea de încărcături de pe Lună. Anul acesta, ESA a finanţat proiecte de cercetare la mai multe instituţii cehe pentru evaluarea fezabilităţii motoarelor cu propulsie nucleară pentru explorare spaţială. Un ceh figurează în echipa de astronauţi de rezervă a agenţiei europene. Agenţia Uniunii Europene pentru Programul Spaţial (EUSPA) îşi are sediul la Praga.

Cu toate acestea, nicio ţară din Europa de Est nu pare mai interesată de spaţiul cosmic ca Ungaria. Fascinaţia o împinge chiar să depă­şească unele limite ale geopoliticii pământene. Guvernul de la Budapesta a anunţat încă de anul trecut că va cheltui 100 de milioane de do­lari pentru a trimite un ungur în spaţiu printr-o misiune privată. Este vorba de aceeaşi coope­rare pentru 2024-2025 cu Axiom.

De altfel, Ungaria are propriul program legat de această oportunitate – Programul Ungur pe Orbită (HUNOR). Când a prezentat aceste planuri, Ungaria era deja în procesul de selectare a unei echipe de astronauţi. În martie, erau aleşi patru finalişti. Aceştia colaborează strâns cu presa de stat.

Ungaria este contributor la ESA, cu sume mult mai mici decât Polonia, dar are asigurată finanţare pentru participarea IMM-urilor maghiare la proiecte spaţiale europene.

Budapesta are şi o strategie spaţială, adoptată în 2021, prioritatea fiind încurajarea inovaţiei şi dublarea numărului de companii spaţiale maghiare până în 2025. O companie protejată de stat, 4iG, cu operaţiuni extinse în domeniul telecomunicaţiilor, vrea să cumpere operatorul de sateliţi israelian Spacecom şi a făcut primii paşi în agest sens. Ungaria are deja lansaţi în spaţiu mai mulţi sateliţi, cu scopuri educaţionale şi de monitorizare a Pământului. Cel lansat cel mai recent măsoară poluarea electromagnetică.

O misiune lunară a NASA de anul trecut a folosit echipamente de măsurare produse de cercetătorii unguri. Însă Ungaria atrage atenţia mai ales cu cooperarea spaţială pe care o are, la nivel declarativ, cu Rusia. Un proiect mai vechi al guvernului maghiar era de a trimite în 2024 sau 2025 un ungur în spaţiu cu o misiune rusească. Budapesta a încheiat acorduri de cooperare în domenii spaţiale cu Moscova când Rusia se pregătea să atace Ucraina şi continuă să insiste pe o astfel de colaborare chiar şi acum, când Rusia a invadat ţara vecină. Axom, compania care apare în aceste trei poveşti, a fost înfiinţată în 2016 şi are ca scop construirea primei staţii spaţiale private. Foloseşte rachete Crew Dragon de la SpaceX şi a efectuat deja câteva zboruri cu succes.

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!