♦ „Aspectele care determină un angajat să comită o fraudă împotriva companiei pentru care lucrează sunt diverse şi variază. Dar există un triunghi al fraudei care ne spune că pentru ca un angajat să ia în calcul zona de fraudă trebuie să aibă înclinaţie către fraudă, dar să aibă şi o presiune, care poate fi o lipsă de bani sau să considere că ar merita mai mulţi bani decât primeşte.“
Pe lângă implementarea sistemelor şi soluţiilor de securitate cibernetică, companiile şi actorii din mediul de business trebuie să acorde atenţie şi angajaţilor, deoarece un atac care porneşte din interior poate fi mult mai „grav“ decât unul care este orchestrat de o persoană din exteriorul firmei, a explicat în cadrul conferinţei ZF Cybersecurity Trends 2023 Gabriel Zgunea, CEO al Corporate Intelligence Agency, companie specializată în identificarea şi documentarea fraudelor în companii, care oferă şi servicii de securizare a infrastructurilor informatice.
„În afară de frauda din exterior, unde ne pregătim şi lucrăm cu companiile care ne pot furniza soluţii care să ne protejeze pe această zonă, avem factorul uman, angajaţii care lucrează în interiorul companiei, care pot avea acces la date sensibile şi la informaţii confidenţiale şi strategice în multe cazuri pe care le pot copia şi da mai departe către persoane care pot avea intenţii rele sau chiar către concurenţă. Recomandarea mea este ca firmele să ia în calcul, pe lângă zona de securitate cibernetică, şi zona de atacuri din interior. O persoană cu acces din interior poate să producă mult mai mult rău decât una din exterior“, a spus Gabriel Zgunea.
El a explicat că aspectele care determină un angajat să comită o fraudă împotriva companiei în cadrul căreia lucrează sunt diverse şi variază de la om la om, dar există un triunghi al fraudei care arată că pentru ca un angajat să ia în calcul zona de fraudă trebuie să aibă înclinaţie către fraudă, să aibă şi o presiune, care poate fi o lipsă de bani sau să considere că ar merita mai mulţi bani decât primeşte deja.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).